Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Miksi yritykset eivät hyödynnä enempää kauneusalan ammattilaisia vaikuttajatyössä?

Olen nostanut tätä aihetta aiemminkin esiin, sillä ihmettelen usein sitä, miksi osa kauneusalan yrityksistä tai PR toimistoista jättävät laajemmin hyödyntämättä ammattilaisten vaikuttajamarkkinointi potentiaalin.


Niin kuin tiedämme, kauneusala ja sen tuotteet ovat varmasti yksi maailman suosituimpia markkinointiteemoja. Emme voi olla törmäämättä television ja lehtien mainoksiin, jossa nostetaan esiin erilaisia shampoita, hiusvärejä sekä kosmetiikkaa yleisesti. Kyseessä on valtavan suuri bisnes, joka näkyy kaikkien meidän arjessamme. Jokaisessa taloudessa omistetaan edes pieni määrä kosmetiikkaa ja tiesitkö, että esimerkiksi meidän suomalaisten kosmetiikan kulutus on lähes tuplaantunut viime vuosikymmeninä? Tutkimusten mukaan vuonna 2021 ostettiin eniten hiuskosmetiikkaa ja sen osuus oli jopa 31,9%. Voin siis sanoa, että meillä kampaajilla sekä alan tukkureilla on tässä valtava markkinaetu.


Perinteisen mainonnan ohelle on löydetty viime vuosina myös sosiaalinen media, brändilähettiläät sekä PR tapatumat. Vaikuttajamarkkinointi on kasvattanut asemaansa räjähdysmäisesti ja yritykset ovat huomanneet sen potentiaalin. Vaikuttajiin pystytään samaistumaan ja heidän suositukset tuntuvat luotettavammalta. Somevaikuttaja voi tehdä jopa saman fiiliksen kuin kaveri, joka suosittelisi tuotetta. Samaan aikaan myös UGC mainonta on ottanut jalansijaa, sillä se tuntuu kuluttajalle henkilökohtaisemmalta. On eri asia nähdä televisiossa Hollywood näyttelijä mainostamassa hiusväriä kuin nähdä kotimainen vaikuttaja käyttämässä hyväksi havaittua tuotetta. Hollywood näyttelijän mainos jää usein etäisemmäksi kuin kotimaisen vaikuttajan tuote-esittely.

Kauneusalan ammattilaisilla on todella laaja-alainen osaaminen kauneustuotteista, niiden raaka-aineista ja toimivuudesta. Tunnen kollegoita, joiden kemian alan osaamista en voi kuin ihailla. Heidän tietoutta pystyisi hyödyntämään myös tuotekehityksessä.

Seuraavaksi tulisi pohdintaa PR tapahtumista, PR lähetyksistä ja brändilähettiläs toiminnasta. Erilaiset kauneusbrändit järjestävät laajasti PR tapahtumia, jonne kutsutaan suuri määrä vaikuttajia sekä toimittajiakin, mutta jostain syystä kauneusalan ammattilaiset ovat usein aliedustettuina. Sama pätee PR lähetyksiin, joita lähetetään usein suuremmille vaikuttajille, mutta liian harvoin mielestäni kauneusalan ammattilaisille. Ymmärrän toki tässä sen, että jos kampaajalla on 500 someseuraajaa ja vaikuttajalla 100 000, on kohderyhmän eroavaisuus selkeä. Markkinointi on kohdennettava taloudellisesti järkevään osoitteeseen. On toki myös olemassa kampaajia ja kosmetologeja suuremmilla seuraajamäärillä ja tässä usein etuna on se, että kauneusalan tilin kohderyhmä on erittäin sitoutunutta. Vaikuttajaa voivat seurata ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita tilistä siksi, että vaikuttajan elämä kiinnostaa. Kauneusalan ammattilaista taas seuraavat usein potentiaaliset asiakkaat sekä kauneudesta kiinnostuneet henkilöt.

Olen itse törmännyt vaikuttajatyössä esimerkiksi näihin tilanteisiin:

-Huomasin erään vaikuttajasivuston kautta, että aiemmin käyttämäni varausjärjestelmä etsi kuluttajavaikuttajia yhteistyöhön. Yhteistyön ideana oli näyttää kuluttajille kuinka helppoa aika on varata kyseisen järjestelmän kautta. Ideana siis erittäin hyvä. En kuitenkaan itse voinut yrittäjänä hakea tähän yhteistyöhön mukaan vaikka olin käyttänyt ajanvarausjärjestelmää vuosia, sillä kohderyhmä oli kuluttajat. Heitinkin tämän järjestelmän työntekijöille ehdotuksen siitä, että mitä jos hyödynnettäisiin myös itse kauneusalan ammattilaisia vaikuttajamarkkinoinnissa, sillä me olemme juuri tämän järjestelmän tilaajia ja kuukausimaksun maksajia. Tästä on nyt pari vuotta aikaa ja ainakaan vielä en ole törmännyt, että ajatus olisi toteutunut. Tyytyväisenä asiakkaana minun olisi helppoa suositella järjestelmää kollegoilleni, mutta ehkä tämän ajatellaan tapahtuvan joka tapauksessa.

-Hain vaikuttajaksi erääseen vaikuttaja yhteisöön. Hakemukseni hylättiin, koska olen selkeästi yrittäjä. Kyseenalaistin päätöstä, sillä useampi vaikuttaja tekee töitä yrittäjän statuksella. Keskustelumme jälkeen hakemukseni hyväksyttiin ja kyseinen alusta muutti hiljalleen toimintatapaansa. Koko prosessi tuntui kuitenkin absurdilta, sillä miksi esimerkiksi kauneusalan yrittäjiä ei voisi nähdä vaikuttajina?

-Yhteistyö hintani on koettu joskus liian suureksi tilini seuraajamäärään nähden. Minulla on instagramissa tällä hetkellä 3550 seuraajaa ja sosiaalisen median yhteistyöhintani ovat tyypillisesti alkaen 349€ + alv. Tämä sisältää postaus ja tarinakokonaisuuden. Työtunteja yhteen postaukseen voi mennä helposti kokonainen päivä, kun puhutaan materiaalin kuvaamisesta, tuotteisiin tutustumisesta ja materiaalin tuottamisesta teksteineen. Sen lisäksi kosmetiikkatuotteissa tutustun inceihin ja käyn syvemmin yksittäisiä raaka-aineita läpi. Ne yritykset, jotka tuntevat työtäni, eivät kyseenalaista hintaa. Kuitenkin tuntemattomammat yritykset saattavat takertua hinta-asiaan heti huomauttaen siitä. Tämä tuntuu hassulta, sillä minulla on 20 vuoden kokemus kauneusalalta sisältäen parturi-kampaajan tutkinnon sekä ekokampaajan koulutuksen. Teen myös alan asiantuntijatyötä ja toimin kouluttajana. Samaan aikaan suuremman seuraajamäärän vaikuttaja voi laskuttaa tuhansia euroja tuntematta kosmetiikan raaka-aineita, mutta tarjouksessa keskitytään vahvasti seuraajamäärään. Ammattilaisena minun ei kannata missään tapauksessa laskuttaa vaikuttajatyöstä vähemmän, mitä tienaisin liiketyössä tuntimäärään nähden. Pystyn myös näyttämään yhteistyökumppaneilleni dataa aiemmista yhteistöistä ja mediakortistani näkee tarkat tiedot kohderyhmästäni.

Näiden esimerkkien lisäksi olen toki huomannut itse kosmetiikan markkinoinnissa, että liian usein raaka-ainetietoiset kampaajat jäävät markkinoinnin ulkopuolelle ja vaikuttajamarkkinointiin valitaan henkilöitä, jotka esittelevät tuotteen kevyemmällä raaka-ainetietoudella. Eli tuotetta mainostetaan sen mukaan, että mitä sen kyljessä kerrotaan tai tietenkin omalla kokemuksella kertoen, millaisen tunteen tuote jätti. Tätä kokemusta ei voi missään tapauksessa vähätellä, sillä jokaisen kokemus on hyödyllinen. Ajatukseni on enemmän se, että entäpä jos vaikka kampaaja olisi markkinoimassa vaikuttajan ohella hiustenhoitoainetta. Hyödynnettäisiin molempia. Kampaaja voisi tarttua enemmän tuotteen sisältöön, käydä inciä läpi ja kertoa omalle kohderyhmälleen, että millaiselle hiuslaadulle tuote oikeasti sopii. Eri alan vaikuttaja osaa harvoin tutkia kosmetiikkatuotteen incilistaa tai kiinnittää huomiota, että onko tuote esimerkiksi curly girl rutiiniin sopiva. Vaikuttajalla on myös harvoin kokemuspohjaista tietoa eri hiuslaaduista ja niiden rakenteesta. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Me kauneusalan ammattilaiset käytämme näitä tuotteita työssämme säännöllisesti ja ymmärrämme niiden funktiot. Meillä on myös laaja kokemus eri sarjojen tuotteista eli osaamme vertailla ja löydämme helpommin parhaiten toimivat tuotteet.

Ekokampaajana koen erityisen tärkeäksi vastuullisen vaikuttamisen ja eettisyyden.

Haluaisin myös puhua vastuullisesta mainonnasta. Olen huomannut esimerkiksi TikTokissa lapsiin ja nuoriin kohdennettua kauneusmainontaa. Tämä on johtanut pahimmillaan siihen, että lapset ovat pilanneet ihonsa, sillä vaikuttajamarkkinointi inspiroi ostamaan tuotteita, jotka ovat lapsille liian voimakkaita. Näissä tapauksissa olisi äärimmäisen tärkeää tuntea raaka-aineita ja niiden vaikutusta iholle tai hiuksille. On myös ikävää jos vaikuttaja suosittelee hiusväriä, jonka ikärajasuositus on K-16, mutta valitettavasti tämä suositus ei estä lapsia ostamasta hiusväriä kaupasta, sillä kauppa ei ole velvollinen tarkistamaan ostajan ikää. Sen sijaan me ammattilaiset emme suostu värjäämään lasten hiuksia kyseisillä väreillä, koska noudatamme suositusta ja tiedostamme hiusvärien kemikaalit sekä niiden vaikutukset.

On kuitenkin myös kehuttava tiettyjä kotimaisia maahantuojia. Teen itse yhteistyötä parinkin todella vastuullisen maahantuojan kanssa, jotka hyödyntävät sekä brändilähettiläs että vaikuttajatyössä meitä ammattilaisia. Tiedän myös erilaisten kotimaisten yritysten lähettävän PR lahjoja ammattilaisille, jotka ovat juuri oikeita henkilöitä testaamaan tuotteita. Olen sitä mieltä, että heidän kannattaa toki tehdä yhteistyötä myös vaikuttajien kanssa, sillä jokaisesta genrestä tarvitaan yleisöä. Kirjoitukseni idea on enemmänkin se, että olisi hienoa jos ihan jokainen maahantuoja sekä yritys hyödyntäisi molempia osapuolia tasavertaisemmin. Meillä kauneusalan osaajilla on mieletön tietotaito kosmetiikan suhteen ja jos PR tapahtumiin sekä sosiaalisen median yhteistöihin kutsuttaisiin yhä enemmän ammattilaisia, niin tuotteiden käyttökokemukset leviäisivät suoraan juuri oikealle kohderyhmälle. Toki on huomioitava, että näissä tapauksissa ammattilaisen sosiaalisen median on oltava sen suuntainen, että kanavaa osataan hyödyntää kaupallisessa tarkoituksessa. Laadukas somen tekeminen on avainasemassa sosiaalisen median markkinoinnissa.


Toivottavasti tämä herätti ajatuksia vaikuttajamarkkinoinnin monipuolistamisesta ja olisi ihana nähdä tulevaisuudessa yhä enemmän alamme huikeita ammattilaisia esillä vaikuttajagenressä. Kirjoitukseni tarkoitus ei siis missään tapauksessa ollut vähätellä yhtäkään vaikuttajamarkkinoinnin osaajaa. Toivoisin vain alalle lisää tekijöitä ja syvällisempiä näkökulmia. Ei kai meidän ammattilaisten asema voi ikuisesti olla vain tuotteen myyjinä kivijalkaliikkeissä? Olen onnekseni itse saanut mahdollisuuden useampaan ihanaan yhteistyöhön tukkureiden, tuotteiden valmistajien sekä erilaisten brändien kanssa ja olen siitä todella kiitollinen. Ehkä hiljalleen tilanne muuttuu.

<3: Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Less is More suosikit sekä hiusharjojen aateliset

Puhutaanko laadukkaista, ekologisista hiustuotteista sekä hoitorutiineista? Olen hiljalleen tutustunut Less is More-sarjan upeaan tuotevalikoimaan sekä löytänyt samalla uuden suosikki hiusharjan.

*Postaus sisältää Affiliate mainoslinkkejä.

Tiedättekö sen tunteen, kun on hyvä hiuspäivä ja tuotevalinnat on osoittautuneet täysin oikeaksi? Minä tiedän ja ilokseni olen kokenut erityisen paljon tällaisia päiviä viime aikoina! Parasta on myös se, kun löytää sarjan, jonka raaka-aineet ovat puhtaita ja luomulaatuisia sekä tuotekehitys huippuluokkaa.

Less is More on ensimmäinen täysin COSMOS ORGANIC -sertifioitu ammattilaistason hiustenhoitosarja, joka on lähtöisin Wienistä. Sarjasta löytyy kaksi kompaktia tuotelinjaa, Base Line ja PURE, jotka tarjoavat ratkaisuja kaikkiin hiusten pesu-, hoito- ja muotoilutarpeisiin. Base Line keskittyy monipuolisiin ja ylellisiin tuotteisiin kaikille hiustyypeille, kun taas PURE on hajusteeton ja prebioottinen linja. (Lähde: Greenlips Beauty)

Itseäni kiehtoo Less is Moren filosofia ja kyky luoda ammattilaistason tuotteita ihan jokaiselle hiuslaadulle. Kampaajana huomaan, että kompromisseja ei ole tarvinnut tehdä, sillä laadukkuus ja puhtaat, luomulaatuiset raaka-aineet kulkevat käsikädessä. Olen testannut innolla useampaa Less is More tuotetta ja huomaan kuinka sieltä on noussut esiin useampi arjen suosikkituote. Nostankin niitä tähän postaukseen esiin tuote tai linja kerrallaan.

Pure linjan tuotteita.

Pure on varma valinta muun muassa heille, jotka etsivät tuoksuttomia ja laadukkaita luonnonkosmetiikan tuotteita. Pure linja sopii täydellisesti myös herkkäihoisille sekä hajusteallergikoille. Se tasapainottaa hiuspohjan mikrobiomia ja jättää hiukset ihanan pehmeäksi. Sisältää siis kaiken olennaisen, mutta ei mitään ylimääräistä. Omia Pure linjan suosikkejani ovat syväpuhdistava Exfoliating shampoo sekä Pure bond complex hair balm. Ehkä siksi, että nämä erottuivat niin vahvasti edukseen juuri luonnonkosmetiikan maailmassa.

Exfoliating shampoo sisältää bambuhiiltä, joka imee tehokkaasti itseensä epäpuhtauksia, öljyjä sekä tuotekertymiä. Mukana on myös valkosavea, joka kuorii, antaa volyymia ja puhdistaa tehokkaasti. Sen lisäksi incistä löytyvät kosteuttava aloe vera sekä hiuksia vahvistava herneproteiini. Shampoota kannattaa mielestäni hieman ravistaa ennen käyttöä, jotta bambuhiili sekoittuu mahdollisimman hyvin. Tämä syväpuhdistus toimii erityisen hyvin ennen kasvivärjäystä tai kuukausittaisessa syväpuhdistus rutiinissa. Jos sinun pitäisi valita yksi laadukas syväpuhdistava kotikäyttöön, valitse tämä!

.

Pure bond complex taas on markkinoiden ensimmäinen luomulaatuinen bond builder. Tämä tarkoittaa sitä, että se kykenee estämään hiusten katkeilua ja vähentämään hiusvaurioita. Pure bond complex vaikuttaa hiuksiin keratiinin, hiusten sidosten, suomukerroksen ja lipidikerroksen kautta. Tuote on ihanan helppokäyttöinen, sillä se levitetään vaikuttamaan hiusten latvoihin vähintään 30min ennen hiustenpesua. Tämän jälkeen hiukset hoidetaan normaalisti. Jos latvoissasi on siis selkeää rakennevauriota erilaisten käsittelyiden tai esimerkiksi pitkäaikaisen lämpörasituksen jäljiltä, suosittelen testaamaan. Pure bond complex sisältää muun muassa fermentoitua vehnä- ja herneproteiinia, mitkä pääsevät tunkeutumaan syvälle hiuksiin. Silloin, kun hiuksemme rakenne tarvitsee korjaavuutta, on juurikin proteiini avainasemassa. Kaveriksi voit ottaa myös proteiinipitoisen Pure Peptide Sprayn. Löydät Bond complex tuotteen täältä ja Peptide sprayn täältä.

PSST: Kannattaa kuitenkin huomioida, että korjaavien tuotteiden ohella hiuksia kannattaa myös kosteuttaa. Erityisesti silloin, kun sinulla on kosteusköyhä luonnonkihara hiuslaatu. Kosteutukseen toimii erinomaisesti esimerkiksi Base linjan Less is Moren Mallowsmooth tai Lindengloss shampoo+hoitoaine yhdistelmä. Itse ihastuin erityisesti Mallowsmoothin silottavuuteen.

Kokonaisuutena kaikki Puren tuotteet ovat kokeilemisen arvoisia ja shampoot sekä hoidot erittäin toimivia arkikäytössä. Mainittakoon vielä sellainen plussa useammasta Less is More shampoosta, että vaikka ne sisältävätkin kookossulfaattia, niin incissä on ennen sulfaattia kosteuttava aloe vera. Luulen tämän olevan sen salaisuus, ettei shampoo tunnu ylipesevältä ainakaan omalle hiuspohjalleni. Sensitive shampoo taas on sulfaatiton ja sopii näin ollen aivan herkimmällekin hiuspohjalle.

Siirrytään seuraavaksi syvemmin Base linjaan, josta olen löytänyt jo useamman suosikin. Ehkä eniten olen rakastunut Dry shampoo Mousseen sekä Mascobado geeliin. Nämä ovat aivan IHANIA!

Kuivashampoo moussen sekä Mascobadogeelin voi yhdistää esimerkiksi kiharapohjan kanssa laittamalla kuivashampoota tyvelle ja geeliä latvoille.

Mascobadogeeli on todella monikäyttöinen ja sopii sekä kuiville että kosteille hiuksille. Sitä voi laittaa föönauksen alle tai lähes mihin tahansa hiusten viimeistelyyn. Teet sitten kiharoita, tiukkaa ponnarikampausta tai haluat silottaa föönattuja hiuksia. Geeli ei tahmaa vaikka sitä veisi tyvelle saakka. Jos haluat valita siis yhden silottavan tuotteen, on Mascobadogeeli paras mahdollinen hankinta. Itse käytän sitä eniten erilaisten kiharoiden viimeistelyyn. Sivelen geeliä aukiharjauksen jälkeen ja lopputulos on ihanan kiiltävä, mutta ei ollenkaan tahmainen. Löydät geelin täältä.

Dry shampoo mousse oli minulle rakkautta ensi kokeilulla ja aivan huikea tuote. Meni heittämällä kärkeen kuivashampoo maailmassa! Tämä kuivashampoo sisältää riisitärkkelystä, joka sitoo itseensä ylimääräistä öljyä sekä hiuksia suojaavaa herneproteiinia. Tuote antaa hyvin luonnollisen raikkauden hiuksille ja sitä voi kerrostaa hiuksiin päivä kerrallaan. Erityisen rasvoittuviin hiuksiin kuivashampoota voi lisätä jo heti pesun jälkeen turvaten hiusten volyymin. Itse käytän tätä eniten kakkos tai kolmospäivänä pesun jälkeen, joko viemällä moussen käsin tyvelle ja harjaamalla tai sitten pikaföönaan kuivashampoon avulla hiukset uudelleen kuohkeaksi. Dry shampoo mousse sopii myös erilaisten kampausten pohjatuotteeksi tyvelle. Itse pärjäsin kuivashampoo moussen avulla heti kolme päivää niin, että hiukset olivat edelleen kiiltävät sekä kuohkean tuntuiset. Se ei jätä minkäänlaista valkoista jälkeä tai ikävää tahmaa hiuksille. Muistutan vielä, että pulloa kannattaa ravistaa ennen käyttöä, jotta pumppu ei tukkiudu. Tämä on oikeasti aivan “must have” tuote arkeen. Et varmasti kadu hankintaa. Täältä lisää infoa.

Sitten hieman muotoilutuote vinkkejä!

Less is Moren muotoilutuotteet on suunniteltu niin, että yhdellä tuotteella on useampi käyttötarkoitus. Tämä on myös kukkaroystävällistä ja ekologista, jota arvostan suuresti.

Ihastuttava Honeywax joka toimii myös pitkälle hiukselle.

Jos kampaajana löytää omille hiuksilleen 20 vuoden jälkeen sellaisia tyylejä, joita piti haastavana saavuttaa, niin se on melkoisen huikea juttu. Puhun nyt erityisesti hiusten kuohkeudesta, joka on joskus haaste pitkien hiusteni kanssa. Kuitenkin Less is Moren Angelroot Volume Spray ja Elderflower Salt Spray olivat sellainen kombo, että wau!

Angelroot Volume Spray föönausneste on kehitelty maksimaalisen tuuheuden luomiseen. Se antaa mielettömän tyvikohotuksen ja volyymin hiuksille, kuitenkaan sähköistämättä niitä antistaattisuuden ansiosta. Föönausneste toimii mielestäni parhaiten niin, että suihkutat sitä sekä tyvelle että latvoihin. Tämän jälkeen pöllyyttelet hiuksia ensin pää alaspäin ja lopuksi harjan avulla. Voit kokeilla Angelroot Volume Sprayta myös kuivien hiusten viimeistelyyn föönin ja harjan kanssa tai jopa lakan korvikkeena. Oman suosikkinikomboni löysin tämän föönausnesteen ja suolasuihkeen yhdistelmästä, kun toteutin kuohkeaa kiharaa. Tein rautakiharat föönauksen jälkeen ja suihkuttelin lopuksi kiharoille suolasuihketta. Ai jestas, kun tuli mieletön tuuheus!

Elderflower Salt Spray oli tosiaan sellainen löytö, että pitkästä aikaa huomasin käyttäväni enemmän suolasuihketta. Sillä voi kuohkeuttaa hiuksia föönauksen kanssa tai viimeistellä erilaisia stailauksia, jolloin lopputuloksena on enemmän rakennetta ja tuuheutta. Se sopii siis mihin tahansa kampauksiin ja letityksiin viimeistelytuotteeksi. Suolasuihketta voi käyttää myös kuivashampoon korvikkeena suihkuttaen sitä tyvelle ja tämän jälkeen hiukset föönataan. Lopuksi vielä fun fact: Suola, jota Elderflower tuotteessa käytetään on itävaltalaisen Altausseen suolavettä. Se tulee Styriassa sijaitsevasta Altausseen suolavuoresta, josta on louhittu mineraalirikasta suolaa vuosisatojen ajan. Tämä luonnollinen suolavesi, jota kutsutaan Bergkern-suolaliuokseksi, liuotetaan Altausseen järvivedessä, mikä säilyttää sen mineraalipitoisuuden ja puhtauden. Sitä on käytetty yli 100 vuoden ajan terapeuttisena hoitovetenä, ja sen mineraalit auttavat vahvistamaan ja tuomaan rakennetta hiuksiin samalla kun ne hoitavat hiuspohjaa. Aikamoinen tuote siis! Tämä ei ole myöskään hiuksia kuivattava suolasuihke sillä incistä löytää myös aloe veraa, mikä tuo hiuksille kosteustasapainoa. (Lähde: Greenlips Beauty).

Tykästyin myös todella paljon Earl Grey Blow-Dry Spray föönausnesteeseen. Tämä on tuote, joka sopii käytännössä minkä tahansa lämpölaitteen kanssa käytettäväksi. Se antaa mukavan kevyttä pitoa ja kiiltoa jättäen hiukset pehmeäksi. On myös ihanan monikäyttäinen ja yhdisteltävä tuote. Voit laittaa esimerkiksi Mascobadogeelin tai Angelroot Volume Sprayn tyvelle ja Earl Grey Blow-Dry Sprayn latvoille silloin, kun haluat tyveen volyymia ja latvoille pehmeyttä.

Sitten haluan vielä vinkata teille ihanan hunajavahan eli Honeywax tuotteen. En muista milloin viimeksi olisin käyttänyt pitkissä hiuksissani vahaa, mutta tämä on hyvinkin monikäyttäinen ja kiiltoa antava. Ei missään tapauksessa liian jämäkkä vaha, joten se sopii mainiosti eri pituuksille. Itse olen viimeistellyt hunajavahan kanssa eniten otsisalueen hiuksia ja sitä voi sipaista myös esimerkiksi kiharoille tai suorille latvoille kiiltoa ja pientä pitoa antamaan. Fun fact: Vaha sopii jopa ihovoiteeksi tai huulivoiteeksi. Se sisältää sisilialaista appelsiiniöljyä sekä metsähunajaa. Tuoksu on aivan huumaava ja nyt on oikeasti ensimmäinen kerta, kun olen laittanut hiusvahaa huulia tai kuivia käsiä hoitamaan!

On kyllä todettava, että Less is More on ollut yksi monipuolisimmista luonnonkosmetiikan sarjoista mihin olen törmännyt. Tuotteiden helppo yhdisteltävyys ja upeat lopputulokset ovat tehneet ison vaikutuksen!

Lopuksi haluaisin vielä esitellä hiusharja maailman aateliset eli TEK harjat, joita suosittelen lämpimästi edellä mainittujen tuotteiden kanssa. Voin aivan rehellisesti kertoa, että kun sain TEK harjan käsiini, niin unohdin aikalailla kaikki menneet harjat mitä olen käyttänyt. Pitkähiuksisena arvostan ensisijaisesti hyvää selvittävyyttä, mutta samaan aikaan harjan on oltava tarpeeksi hellävarainen.

TEK-sarjassa puhuttelee myös eettisyys. Kyseessä on pieni perheyritys, jonka tehdas sijaitsee Milanossa. Kaikki harjat valmistetaan vastuullisesti FSC-sertifioidusta puusta ja materiaalit on todella tarkkaan valittu.

Annankin nyt muutaman vinkin, mitä kannattaa pohtia, kun valitset oikeaa hiusharjaa:

-Mitä paksummat hiuksesi ovat, niin sitä pidemmät piikit harjassa kannattaa olla. Itse suosin melko tiheäpiikkisiä harjoja niin, että piikit ovat kahdessa eri pituudessa. Koen tämän toimivan parhaiten selvityksessä.

-Hentoisessa hiuslaadussa piikit voivat olla hieman harvemmat, pehmeämmät sekä lyhyemmät. Kuvan alimmainen harja sopiikin täydellisesti hennommalle tai lyhyemmälle hiuslaadulle.

-Kiharahiuksisille sopii parhaiten harvapiikkisempi harja tai selvityskampa. Hiuksia kannattaa harjata ensisijaisesti kosteana.

-Mitä enemmän sinulla on hiusta, niin sitä isompi harjan kannattaa olla. Eli katso harjan kokoa hiusmäärän mukaan.

-Suosi hellävaraisuutta. Jos harja repii ikävästi harjatessa tai tarttuu liian tiukasti kiinni, on se todennäköisesti väärä valinta. Laadukas hiusharja estää hiusten katkeilua ja pitää latvasi paremmassa kunnossa.

-Muistathan, että hyvä hiusharja tekee muutakin kuin selvittää hiuksesi. Se stimuloi hiuspohjaa sekä verenkiertoa edistäen tervettä hiustenkasvua. Tämän kautta hiuspohjan luonnolliset öljyt pääsevät liikkeelle antaen myös latvoille kiiltoa.

Oma TEK harjani on ovaalinmuotoinen ja vegaaninen. Se on valmistettu saarnipuusta ja käsitelty pellavaöljyllä sekä luonnonvahalla. Harjakset on kiinnitetty luonnonkumityynyyn. Harja on valmistettu käsityönä, mikä antaa suuren lisäarvon tälle tuotteelle. Löydät sen täältä.

Toivottavasti tämä postaus antoi sinulle mahdollisimman paljon uusia vinkkejä ihastuttaviin tuotteisiin. Olen itse ainakin todella innoissani! Saat nyt ystäväetuna koodilla “HANNA” -5% Less is Moren valikoimasta sekä Abelin tuoksu samplen pakettiin mukaan. Etu on voimassa 31.3. saakka.

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Saako kasveilla pelkkää punaista väriä?

Tässäpä yksi yleisimpiä uskomuksia, mitä olen kuullut ekokampaajan urani aikana. Toinen kuvitelma on, että kaikkia kasvivärejä kutsutaan hennaväreiksi tai että ne sisältävät hennaa. Fakta on kuitenkin se, että henna on vain yksi raaka-aine monipuolisten kasvivärien joukossa. Olisi käytännössä sama asia kutsua kaikkia hapetevärejä punaväreiksi, mutta näinhän se ei mene. Myös hapeteväreissä punapigmentti on vain yksi sävy erilaisten värien seoksissa.


Mistä tämä punaisten värien kuvitelma on sitten saanut alkunsa? Luulen, että se liittyy hennavärin suosioon, sillä se on ehdottomasti tunnetuimpia kasvi raaka-aineita ja yksi maailman vanhimpia kasvipigmenttejä. Kasvivärjäys on tuhansia vuosia vanha värjäysmuoto ja erityisesti hennavärit hiuksissa, kankaissa, ihomaalauksissa ja seinämaalauksissa ovat olleet suuressa roolissa kasvivärien yleistyessä. Monet meistä muistavat myös, kuinka sukulaisemme ja tuttavamme ovat hennanneet hiuksiaan upean kupariseksi.


Tämän päivän kasvivärjäys on kaikkea muutakin kuin punaisia hennavärejä. Voit löytää markkinoilta esimerkiksi suuren määrän erilaisia valmisväri sekoituksia erittäin tummasta jopa viileään vaaleaan. On kuitenkin huomioitava, että kasvivärit eivät vaalenna hiuksia vaan tarttuvat aina sen hetkisen hiusten pohjavärin mukaan. Laitan tähän alle hieman esimerkkejä mitä kasveilla saa aikaan. Osassa hiuksissa on myös savivaalennusta tai perinteistä vaalennusta mukana.

Pehmeitä pastellisia sävyjä.

Kauniita vaaleita värejä.

Intensiivisiä tummia kasvivärejä.

Luonnollisia ruskeita sävyjä.

Erilaisia monisävyvärjäyksiä.

Jätin nyt tarkoituksella perinteisimmät punaiset ja kuparit värit tästä blogitekstistä pois, jotta pystyn näyttämään kasvien monipuolisuutta. Mikäli sinua kiinnostaa tutustua enemmän kasvivärien maailmaan, suosittelen hankkimaan oman Kasvivärjäyksen ABC e-oppaan täältä.

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Onko olemassa mustaa kasviväriä?

Sain hetki sitten inboxiini kysymyksen, että mikä on paras musta kasviväri, mutta käytännössä mustaa kasviväriä ei ole olemassa. Ellei sitten hiuksesi ole valmiiksi tummat ja haluat syventää niitä hieman kasveilla. Avaan tätä nyt tarkemmin.



Silloin kun puhutaan hiusten tummennuksesta, niin kasviväri pystyy tummentamaan hiuksia yhdellä värjäyskerralla noin 1-3 astetta. Kun kasvien avulla tavoitellaan mustaa hiusväriä, olisi omien hiusten oltava jo melko tummat, jotta haluttu lopputulos saavutetaan. Toinen vaihtoehto on värjätä esipigmentoinnin kautta ja tekstin loppupäästä löydät siihen linkin. Tässä tapauksessa kysyjällä oli itsellään vaaleahkot hiukset. Värimaailmassa puhutaan usein hiusvärin pohja-asteista ja numeroista. Vaaleat värit sijoittuvat numeroasteikolla yleensä 9-10 lukemiin, kun taas mustaa hiusväriä kutsutaan ykköseksi.



Kuten sanoin yksi kasvivärjäyskerta tummentaa maksimissaan 3 astetta. Jos sinulla on siis vaaleat hiukset numerolla 10 ja tavoittelet numeroa yksi, niin et pysty mitenkään saavuttamaan mustaa hiusväriä yhdellä värjäyskerralla. Tämä sama pätee myös harmaisiin hiuksiin. Silloin kun halutaan lähteä muuttamaan vaaleaa hiusta selkeästi tummemmaksi, niin voitte kuvitella että värjäyskertoja tarvittaisiin aika monta, jotta saavutetaan haluttu pigmentti. Numero kympistä on pitkä matka mennä ykköseen.



Onneksi tässä tapauksessa kuluttaja kääntyi minun puoleeni, sillä pahimmillaan hän olisi saattanut päätyä ostamaan "mustan" kasvivärin, jonka lopputulos olisi ollut hänen vaaleissa hiuksissaan tunkkaisen vihreä tai sininen. On kyllä olemassa kasvivärejä nimellä "Soft black, Deep chestnut tai Dark Brown", mutta se ei tarkoita sitä, että niillä saavutetaan musta hiusväri vaikka väripurkin kannessa pigmentti näyttäisikin erittäin tummalta.

Näissä hiuksissa kuluttaja oli päätynyt laittamaan harmaalle eli hyvin vaalealle pohjalle liian tumman kasvivärin, jonka myötä lopputulos oli sininen. Korjaus toteutettiin vastaväreillä.

Hiusten värjääminen perustuu aina kemiaan ja siihen, millainen pohja hiuksissa on mitä värjätään. Erityisesti kasvivärimaailmassa on todella tärkeää tarkastella hiusten omaa pohjaväriä ennen kuin värivalinta tehdään. Oikean värin valinnassa täytyykin osata katsoa väripurkin incilistaa eli raaka-aine luetteloa. Aina silloin kun kasvivärimaailmassa halutaan tummentaa hiuksia, perustuu värjäys indigopohjaan. Kaikissa tummissa kasviväreissä on mukana raaka-ainetta nimeltä indigo. Incilistassa indigon nimi on " indigofera tinctoria". Jos se on aivan listan alkupäässä, on värivalinta selkeästi tumma.

Sellaisenaan indigo on tumma ja kylmä kasviraaka-aine ja se on pohjaväriltään vihertävän sinertävä. Mikäli puhdasta indigoa laitetaan valmiiksi tummalle pohjalle, saavutetaan kaunis ja syvä pigmentti. Jos taas indigoa laitetaan valmiiksi vaaleanruskealle tai vaalealle pohjalle on lopputulos erittäin todennäköisesti tunkkaisen vihreä ja harmahtava. Olenkin valitettavan usein nähnyt hiuksia, jonne on valittu liian tumma kasviväri, liian vaalealle pohjalle. Ikävimmät tapaukset ovat niitä, jossa vaaleahiuksinen on halunnut kokeilla tummempaa kasviväriä ajatellen, että hän voi myös palata takaisin vaaleaan väriin. Fakta on kuitenkin se, että jos hiuksille on laitettu kerran viherpohjaista indigoa, sitä ei voida vaalentaa takaisin vaaleaksi. Tämä johtuu siitä, että hapetevärillä ja kasvivärillä on aivan erilainen kiinnitysmekanismi hiusten rakenteeseen. Koska kasviväri kiinnitetään lämpimän veden avulla suoravärin tavoin, sitä ei voida vaalentaa 100% pois hapettuvilla raaka-aineilla.

Tässä tapauksessa kuluttaja oli laittanut liian tummaa kasviväriä ja vaaleampi latva oli kerännyt vihreää pigmenttiä. Sävytin pohjan tasaisemmaksi.

Kuvan hiuksissa olen toteuttanut hybridivärjäyksen, jossa laitettiin tarkoituksella sinertävää hapeteväriä etuosaan ja värjättiin muu pohja kasviväreillä.

Uskoisitko, että nämä hiukset ovat luonnostaan aivan harmaat? Värjäsin hiukset tuplana eli esipigmentoinnin kanssa.

Omat hiukseni ovat luonnostaan melko tummat, joten saan ne kasvivärien avulla helposti syvän tummanruskeaksi. Minulla on yksittäisiä harmaita, jotka jäävät kuultamaan hieman läpi. Mikäli harmaat lisääntyvät, on alettava joko esipigmentoimaan tai muokkaamaan väriä. Liian tumma sävy jättäisi kokonaisuuden muuten tunkkaiseksi.

Kasvivärien asiantuntijana toivoisin eniten sitä, että jos halutaan siirtyä kasvivärjäykseen, niin opiskeltaisiin ensin hieman tätä ihanaa värjäysmuotoa. Suomi on maailman ainoa maa, jossa voi opiskella koulutetuksi ekokampaajaksi ja olemme todellisia edelläkävijöitä kasvivärjäys asiantuntijuudessa. Tämän vuoksi olen halunnut luoda aivan jokaiselle erilaisia vaihtoehtoja opiskella kasvivärimaailmaa. Voit siis lunastaa verkkokurssini, e-oppaani tai konsultaation, jotta takuuvarmasti onnistut kasvivärjäyksessä. Sinun ei siis tarvitse pohtia yksin kaupan kasvivärihyllyjen edessä, että minkä värin valitset, kun sinulla on mahdollisuus kääntyä ekokampaajan oppien pariin.

Kasvivärjäyksessä on suuri potentiaali ja se on myös hiuksia hellivä värjäysmuoto. Kasvivärjäyksellä pystytään saavuttamaan todella monipuolisia, kauniita ja kiiltäviä lopputuloksia. Suosittelenkin tätä ihanaa värimaailmaa juuri sinulle, joka olet kiinnostunut luonnon raaka-aineita, luonnollisemmasta tyvikasvusta ja hiusten värjäyksestä, joka jättää hiuksesi pumpulisen pehmeäksi.

Löydät verkkokurssini täältä ja e-oppaani täältä. Mikäli taas olet kiinnostunut henkilökohtaisesta konsultaatiosta, voit lukea lisää täältä. Autan sinua mielelläni!

P:S: Lisää harmaiden hiusten ja esipigmentointi infoa löytyy täältä.

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Green Heads palashampoot ja hoitoaineet

Niin kuin tiedätte, olen suosinut erilaisia palatuotteita jo vuosia. Sen lisäksi, että ne ovat ekologisia “zero waste” tuotteita, on riittoisuus myös aivan omaa luokkaansa. Yksi pala vastaa 2-3 nestemäistä tuotetta, sillä palan kanssa ei tule läträttyä ylimääräistä. Palaa on ihanan helppoa kuljettaa mukana sekä matkoilla että harrastuksissa, sillä sen saa pakattua pieneen rasiaan. Palashampoo soveltuu myös vartalon pesuun ja on näin ollen hyvin monikäyttöinen. Olenkin kuullut useammalta asiakkaaltani, kuinka paloista on tullut koko perheen suosikkeja.

Huom: Postaus sisältää Affiliate linkin.


Pääsin tutustumaan hiljattain aivan uuteen palatuoteperheeseen ja kyseessä on Green Heads -sarjan palat. Myönnän olevani erittäin tarkka palojen laadun suhteen ja olenkin testannut vuosien varrella useampaa sarjaa. Tärkeimpiä kriteerejä itselleni on muun muassa:

  • Hyvä vaahtoavuus.

  • Riittoisuus.

  • Pehmeä tuoksu tai tuoksuttomuus.

  • Palan koostumus.

  • Mahdollisimman luonnollinen inci ja hoitavat raaka-aineet.

  • Vaikuttava tensidi.

Green Heads palatuotteet

Erityisen tärkeäksi koen vaikuttavan tensidin, sillä se määrittelee sekä vaahtoavuuden, pesutehon että jälkituntuman hiuksille. Olenkin aiemmin korostanut, kuinka suosin shampoopohjaisia paloja kasviöljypohjaisten sijaan ja tälle on looginen selitys, jota avaan nyt enemmän. Terveen ihon PH on noin 5 eli lievästi hapan. Palashampoo maailmasta löytyy emäksisempi ja neutraalimpi vaihtoehto eli shampoopohjaiset ja kasviöljypohjaiset palat. Kasviöljypohjainen palashampoo on käytännössä saippuaa ja hyvin emäksinen, kun taas shampoopohjainen pala on neutraalimpi sekä pehmeämpi iholle sekä hiuksille.


Kun puhutaan hiustuotteista, niin tunnetusti emäksinen PH "avaa" ja hapan "sulkee". Mitä kauemmaksi mennään neutraalista PH:sta, niin sitä pidempään ihollamme ja hiuksillamme kestää palautua. Herkkäihoiselle emäksinen, saippuapohjainen pala voi aiheuttaa ihon sekä hiuspohjan kuivuutta ja hilseilyä. Tästä johtuen iho ei pysty muodostamaan tärkeitä rasvahappoja ja hiuspohja kuivuu sekä kutisee merkittävästi. Myös latvoille saattaa jäädä tahmainen tunne ja hiusharjaan jää vaalean väristä saippuasakkaa. Tämä onkin selkeä merkki vaihtaa pala shampoopohjaiseen vaihtoehtoon. On toki yksilöllistä millainen pala kenellekin sopii, mutta omille pitkille hiuksilleni saippuapohjainen pala jättää tahmaisuutta ja hiukset ovat vaikeammin harjattavissa. Olenkin törmännyt urani varrella lukuisiin kysymyksiin, että miten löytää sopiva palashampoo jos hiukset jäävät tahmeaksi. Tähän on olemassa niinkin yksinkertainen ratkaisu kuin palan vaihto shampoopohjaiseen ja siksi niiden puolesta on helppo puhua.


Ilokseni kaikki Green Heads shampoopalat ovat neutraalimpia shampoopohjaisia paloja. Voinkin kertoa, että sarja on täyttänyt kaikki odotukseni ja kriteerini. Jokaisen palan pesuteho on ollut riittävä ja hoitoaineet ovat ihanan selvittäviä. Käydään seuraavaksi läpi palojen eroavaisuuksia:

  • Shampoo Bar Balance on tarkoitettu yleisesti kaikille hiuslaaduille. Nimensä mukaisesti Balance tasapainottaa hiuspohjaa sekä pesee sopivan pehmeästi. Raaka-aineista löytyy muun muassa hiuspohjaa rauhoittavaa Baobab öljyä sekä aitoa nokkosta. Sopii mielestäni käytettäväksi ympäri vuoden.

  • Conditioner Bar Balance on ihanan monipuolinen pala, sillä se soveltuu hyvin erityyppisille hiuslaaduille. Hoitoaineessa on mukana hiuksia vahvistavaa pantenolia sekä kosteuttavaa sheavoita ja laadukkaita öljyjä.


  • Shampoo Bar Volume on erityisen hyvä hennoille hiuksille, mutta soveltuu myös yleisesti kaikille hiuslaaduille. Vaikka omat hiukseni ovat melko paksut, on pesuteho erinomainen. Shampoossa on mukana myös hiuksia vahvistavaa riisiproteiinia, joten se sopii mainosti muun muassa käsitellyille hiuksille.

  • Conditioner Bar Volume yllätti selvitystehollaan vaikka se jättääkin hiuksiin kuohkeutta. Volume hoitoainepala sisältää myös runsaasti öljyjä sekä vahvistavaa pantenolia ja riisiproteiinia. Sanoisinkin, että Volume on kokeilemisen arvoinen j0s hiuksissa on rakennekäsittelyitä, kuten hapetevärjäyksiä, vaalennusta tai permanenttia. Vuorottelisin sitä kuitenkin Hydron kanssa, jotta hiukset saavat myös kosteutta.


  • Shampoo Bar Hydro on oikea valinta jos etsit kosteuttavampaa palaa. Sarjan kehittäjän mukaan Hydron tensidin määrä on vähäisempi, jotta pesuteho on hieman pehmeämpi. Vaikka oma hiuspohjani on rasvoittuvuuteen taipuvainen, on Hydron pesuteho ollut riittävä. Tämä on erityisen hyvä valinta varsinkin talviaikaan, kun iho kuivuu herkemmin. Hydro sisältää runsaasti kosteuttavia raaka-aineita, kuten arganöljyä.

  • Conditioner Bar Hydro oli ihana löytö. Tässä on hoitoainepala heille, jotka kokevat, että hoitoainepala on haastava saada tarttumaan hiuksiin. Omalla kokemuksellani Hydrosta irtoaa hoitotehoa paremmin ja se on latvoille oikea kosteuspommi sheavoin ja arganöljyn yhdistelmällä. Suosittelen Hydro-linjaa kiharahiuksisille sekä jokaiselle kosteutta kaipaavalle.


    Vielä yleisesti paloista, että voit yhdistellä niitä hiustesi tarpeen mukaan. Valitse esimerkiksi Volume hieman rasvoittuvalle hiuspohjalle sekä Hydro kuivan tuntuiselle latvalle. Mikäli etsit tuoksuttomia tuotteita, on Balance oikea valinta. Muissa paloissa on mielestäni nopeasti haihtuva tuoksu, joka on omaan nenääni tarpeeksi luonnollinen. Tarkastellessani incejä löysin myös useamman tutun ja ihanan luonnollisen raaka-aineen. Mainittakoon vielä hoitoaineista olennainen seikka, että näissä paloissa on mukana kvattia, joka löytyy incistä nimellä “behentrimonium methosulfate”. Kvatit ovat erittäin tehokkaita, öljypohjaisia hiustensilottajia.

Lopuksi haluan antaa vielä simppelit vinkit palojen käyttöön:

  1. Kastele hiukset ja palashampoo. Pyörittele palaa pitkin hiuspohjaa ja jatka käsin, kun tunnet, että pala alkaa vaahtoamaan. Huuhtele.

  2. Pese tarvittaessa tuplana jos pesuvälisi on pidentynyt tai hiuksissa on runsaammin muotoilutuotetta. Tämä vinkki toimii myös rasvoittuvalle hiuslaadulle.

  3. Kuivaa hiuksia kevyesti pyyhkeellä tai vähintään rutistele kunnolla ylimääräinen vesi pois. Liuta palahoitoainetta hiuksia pitkin ja anna vaikuttaa 2-5min ja huuhtele. Voit kokeilla palaa myös pehmeässä saunan lämmössä niin, että annat palan vaikuttaa pidempään turbaanin alla. Näin saat palasta irti tehohoitomaista hyötyä.


Suosittelen todella lämpimästi testaamaan näitä ihastuttavia paloja! Olen kokeillut myös koko Green Heads-sarjan Hair Care linjaa ja se on oikea helmi! Saat nyt koodilla “HANNA” -5% ystäväedun ja jokaiseen shampoo+hoitoaine tilaukseen lisätään lahjaksi saippuapussi. Etu on voimassa helmikuun loppuun saakka. Löydät tuotteet täältä.


<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Loppuuko hiustenvärjäys hiusväriallergiaan?

Vuosien varrella penkkiini on päätynyt yhä useampi hiusväriallergikko ja monella onkin ollut huoli, että onko hiustenvärjäyksestä luovuttava kokonaan. Huoli on ymmärrettävä, sillä hiukset ovat tärkeä osa identiteettiämme ja tapa ilmaista omaa persoonaamme.

Allerginen reaktio ei tarkoita kuitenkaan automaattisesti sitä, että värjäykset ovat historiaa, mutta ensimmäisenä on selvitettävä reaktion aiheuttaja sekä syy. Suosittelenkin AINA hakeutumaan lääkärin vastaanotolle ja pyytämään pääsyä allergiatesteihin. Valitettavasti me kampaajat emme voi suorittaa allergiatestejä, sillä meillä ei ole siihen lääkärin pätevyyttä tai koulutusta.

Valitettavan usein allerginen reaktio viittaa PPD allergiaan ja tiesitkö, että PPD allergia on yleisimpiä allergioita hiusväri maailmassa? Kyseessä on siis raaka-aine nimeltään parafenyleenidiamiini, jota käytetään käytännössä kaikissa hapeteväreissä sekä ripsi- että kulmaväreissä. Sen määrät voivat vaihdella riippuen siitä, kuinka tumma sävy on kyseessä. Eniten PPD:ta löytyy mustista ja tummista hiusväreistä, sillä se on tummuutta antava raaka-aine.

PPD kykenee imeytymään ihon läpi verenkiertoon saakka. Sille allergisoituvat erityisen usein henkilöt, jotka ovat värjänneet hiuksiaan pitkään tummaksi. Jos allergia puhkeaa kerran, on hapeteväreistä luovuttava. Poislukien puhtaat vaalennusjauheet eli kansankielellä värinpoistoaineet. Puhdas vaalennusjauhe ei sisällä PPD:ta ja sen lisäksi käytössä on erilaiset suoravärit, savivaalennus sekä kasvivärit. Korostan vielä, että mikäli PPD allergian jäljiltä jatketaan hapetevärien käyttöä, on tämä suorastaan hengenvaarallista, sillä allerginen reaktio voi aiheuttaa pahimmillaan anafylaktisen shokin, joka johtaa sairaalareissuun.

Tässä kuvasarjassa näet hyvän esimerkin allergisen reaktion jälkeisistä värjäyksistä. Ensimmäinen kuva on hapeteväripohjaa, josta siirryimme hiljalleen vaalennuksiin sekä kasvivärjäykseen. Lopulta hiuksiin päädyttiin laittamaan kuparia sävymaailmaa. Muutos on vienyt aikaa, eikä tummaa vaalenneta hetkessä pois. Kyseessä on siis aina pidempi projekti.

Miten allergisen reaktion voisi sitten tunnistaa? Mikä tahansa hiusväriallergia voi tuntua alkuun hiuspohjan poltteluna, pistelynä tai kuumottavana tunteena päänahassa sekä sen ympärillä. Välittömästi värjäyksen jälkeen voi ilmetä ihottumaa hiuspohjan, kasvojen, kaulan sekä korvien alueella. Iho voi myös aueta tai olla näppyläinen ja pahimmillaan iho alkaa kuoriutumaan sekä erittämään kudosnestettä. Hiljalleen iho voi myös arpeutua ja toipuminen vie aikaa. Osalla ensimerkit eli kutina sekä kirvely voivat kestää pidempään eli useamman värjäyksen ajan. Mikäli näitä oireita ei huomioida, voi kovempi reaktio yllättää pahanpäiväisesti. Onkin siis äärimmäisen tärkeää huomioida kehomme viestejä, sillä mikään kosmetiikka ei ole terveyden menettämisen arvoista.


Voiko kasviväri sitten allergisoida? Kyllä voi. Kaikelle voi allergisoitua, niin synteettisille kuin luonnollisille ainesosille. Luonnollisesta hennasta on kuitenkin hyvin vähän raportoituja allergia- tai herkistymistapauksia. Indigosta on raportoitu EU:ssa jonkin verran sivuvaikutuksia kuten päänsärkyä ja kutinaa. Puhtaisiin kasviväreihin ei ole kuitenkaan ikinä lisätty parafenyleenidiamiinia, joten PPD- allergikoille kasvivärjäys saattaa olla turvallinen vaihtoehto.

Puhdas henna on AINA pigmentiltään oranssia, joten jos olet kuullut termistä "musta henna", on siihen lisätty PPD:ta. Ikävästi luonnon henna onkin saattanut saada vaarallisen maineen mustien hennatatuointien tai värivalmisteiden takia, joihin on lisätty parafenyleenidiamiinia. Markkinoilla on myös paljon niin sanottuja kasvivärejä. Kannattaakin olla tarkkana ostaessaan kasviväriä. Tarkistathan aina valmistajan sekä raaka-ainelistan, jotta voit olla varma värin puhtaudesta.

Esimerkkikuva tummasta kasviväristä ja savivaalennuksesta.

Mikäli olet saanut tummasta hapeteväristä reaktion ja haluat siirtyä ruskeaan kasviväriin, on se usein täysin mahdollista. Suosittelen kuitenkin lukemaan muutaman kasvivärifaktan täältä.

Lopuksi siis lohdutuksen sana, että penkissäni käy useampi PPD allergikko ja näissä tapauksissa on äärimmäisen tärkeää toteuttaa asiakkaalle turvallinen värjäys. Hiusväreille allergisoituminen ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että värjäämisestä on luovuttava. On vain löydettävä oikeat työkalut Mikäli olet allergisoitunut hapeteväreille, voit ottaa minuun yhteyttä jos tarvitset apua uusien värjäysrutiinien löytämisessä.

Voin auttaa sinua penkissäni Hämeenlinnan EKOMO hair kampaamossa tai Virtuaalikampaamossa. Voit myös ostaa Lumoavat luonnonhiukset verkkokurssi jäsenyyden tai Kasvivärjäyksen ABC e-oppaan kotivärjäystä varten. Klikkaamalla edellisiä sanoja, pääset suoraan palvelusivuille. Ota siis rohkeasti matalalla kynnyksellä yhteyttä ja varataan sinulle vaikka konsultaatio aika.


<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Onko olemassa punaista kasviväriä?

Tämä on yksi yleisimpiä kysymyksiä, mihin olen törmännyt ekokampaajana vuosien varrella. Ajattelinkin avata hieman syvällisemmin aihetta.


Kasvivärimaailma koostuu useammasta eri tavoin pigmentoivasta raaka-aineesta ja yksi niistä on punapigmenttiä antava hennaväri. Henna on “Lawsonia Inermis” kasvipensaan lehdistä saatava väripigmentti, joka on pohjapigmentiltään aina enemmän oranssi kuin varsinaisesti punainen. Hennan värjäystulos on vaaleammissa pohjissa kirkkaan oranssi ja hieman tummemmissa pohjissa enemmän kastanjanruskea.

Henna sekä muut kasvivärit tarttuvat tiukimmin hiuksen pintarakenteeseen. Mikäli hius on hyvin hauras, saattaa pigmenttiä päätyä syvemmällekin. Kuitenkin lähtökohtaisesti kasvivärit toimivat kuin vesivärimaalaus. Tarttuen sen hetkisen pohjavärin mukaan ja niillä on myös kyky kerrostua hiuksiin. Mitä useampi kerros kasviväriä on laitettu, sitä enemmän väri syvenee ja tämä tapahtuu myös usein hennan kanssa. Jotkut onnistuvatkin saamaan hennasta syvemmän punertavan ihan vain kerrostamalla sitä hiusten pintaan. Osalla taas on hiuksissaan jo valmiiksi tummuutta, joten hennan kerrostaminen voi vetää pigmentin nopeasti ruskeaksi.

Henna vaaleammassa pohjassa.

Henna ruskeammassa pohjassa. Huom: Näissä hiuksissa latvoja on vaalennettu sekä tyvellä on kevyttä savivaalennusraitaa.

Kun aikoinaan valmistuin ekokampaajaksi, oli punainen kasviväri todella toivottu. Osalle olikin pettymys, kun hennavoittoisilla sävyillä saavutettiin aina enemmän oranssia kuin kirkkaanpunaista sävyä. Oranssihan on enemmän lämmin kun taas punainen taittaa herkemmin kylmän puolelle.


Kun olin ollut muutaman vuoden ekokampaajana, kotimainen Ekopharma lanseerasi markkinoiden ensimmäisen punaisen kasvivärinsä ja pitkään luulimme että tämä on 100% aito kasviväri. Me ekokampaajat ja kuluttajat olimme todella onnellisia tästä väristä, kunnes valitettavasti selvisikin, että kyseisessä värissä oli käytetty synteettistä raaka-ainetta eli pikramiinia mukana. Syy ei ollut Ekopharman, sillä heille oli virheellisesti myyty väriseosta, joka ei täyttänyt lupauksia aidoista luonnon raaka-aineista. Ekopharma päättikin lopettaa välittömästi kyseisen värin tuotannon ja tilanne hoidettiin vastuullisesti. 


Picramic acid eli pikramiini on hyvin yleinen ainesosa ja värinvahvistaja Intiassa. Se on kosmetiikassa sallittu raaka-aine, eikä sen tiedetä olevan allergeenien aiheuttaja. Ongelmaksi muodostui kuitenkin tämän ainesosan synteettisyys. Mikäli kuluttaja haluaa värjätä hiuksensa puhtailla luonnon raaka-aineilla, on synteettinen värinvahvistaja poissuljettu vaihtoehto.

Pikramiinilla vahvistettu punainen kasviväri.

Hetken ehdin jo itse kriiseillä asiasta, sillä tämä punainen kasviväri on kaikesta huolimatta loistava ja upea vaihtoehto punapigmenttiä haluaville. Pikramiinin määrä valmisteessa on ollut hyvin vähäinen ja kasvien määrä lähes 100%. Kyseessä on siis huomattavasti luonnollisempi seos verrattuna synteettisiin hapeteväreihin. Värin kesto on myös selkeästi parempi kuin hapeteväreissä ja samalla hiukset saavat hoitoa sekä kiiltoa.


Ilokseni markkinoille tulikin hyvin pian Green Heads-sarjan Red sävy, joka on yhtä hyvälaatuinen mihin olin tottunut. Green Heads Red sävyn luonnollisuusaste on vähintään 99,4% ja pikramiini onkin onneksi hyvin siedetty, kun sen pitoisuus on maksimissaan 0,6%. Kyseessä on siis erittäin luonnollinen sävy pienellä synteettisellä lisällä. 

Green Heads-sarjan Red sävy hieman tummempaan pohjaan.

Green Heads Red sävy vaaleanruskeassa pohjassa.

Ainakaan tällä hetkellä näitä pikramiinipohjaisia sävyjä ei ole saatavilla kuluttajamarkkinoilla, mutta me kampaajat toteutamme mielellämme upeita hehkuvanpunaisia lähes 100% kasvivärejä. Kuluttajien on toki mahdollista kokeilla hennan kerrostamista tai happamuuden lisäämistä kasviväriseokseensa. Hennahan tunnetusti pitää happamasta ympäristöstä, joten hennaseokseen voi laittaa mukaan esimerkiksi hapanta etikkahuuhdetta tai lorauksen sitruunaa. (Huom: tämä vain kotikäyttöön.) Me kampaajat emme voi laittaa syötäviä raaka-aineita värien joukkoon, sillä on tärkeää käyttää aina kosmetiikkalakien mukaisia raaka-aineita. Värin kylmyyttä voi myös säätää lisäämällä hennan sekaan esimerkiksi Ekopharman mustikkajauhetta tai ripauksen indigoa. Saat myös loistavat värjäysohjeet juuri uusitusta Kasvivärjäyksen ABC e-oppaastani tai verkkokurssiltani. Löydät oppaan täältä ja verkkokurssin täältä.

Vielä lopuksi haluan pohtia, että miten menikin niin monta vuotta, ettei kukaan ymmärtänyt, että Ekopharman punaisessa värissä oli mukana synteettinen värinvahvistaja. Ensinnäkin Ekopharma ei tiennyt tätä itsekään. Kyseessä oli hyvin inhimillinen tietämättömyys ja meidän kampaajien oli vain luotettava inciin. Muistan, kun kyseinen väri tuli aikoinaan markkinoille ja ihmettelin suuresti sen punaisuutta. Soitin jopa Ekopharmalle ja kysyin, että miten onnistuitte luomaan näin mielettömän värin? Kyseisen seoksen incissä oli ensimmäisenä krappijuuri, jonka tiesin olevan todella voimakas punaisuuden vahvistaja. Mukana oli myös mustikkaa ja indigoa. Oletin siis hittireseptin syntyneen. 

Kun asian oikea laita paljastui, palasimme nöyrästi vanhan tietouden pariin ja totesimme, että puhtailla kasviväreillä ei voida saavuttaa oikeasti täysin punaista pigmenttiä. Tämä olikin hyvä opetus siitä, että inhimillisiä vahinkoja voi sattua ja myös luonnonkosmetiikan markkinoilla on osattava kyseenalaistaa. Onneksi Ekopharma hoiti tilanteen hyvin ja olen jatkanut heidän kanssaan yhteistyötä vaikka kaikkien kasvivärien valmistus päätettiinkin lopulta lopettaa. Heiltä löytyy edelleen loistavat luonnonkosmetiikan hiustuotteet sekä mustikkajauhe, merilevä ja savivaalennus.

Teen myös tällä hetkellä tiivistä yhteistyötä Green Heads-sarjan värien parissa ja ne ovat todella laadukkaita. Olen onnellinen, että löysin kyseisestä sarjasta loistavan punaisen värin korvaajan. Uusitusta ammattilaisten kasviväri oppaasta löytyykin suuri määrä ihanaa Green Heads reseptiikkaa. Opas löytyy täältä. 

Kasvivärimaailma kehittyy jatkuvasti ja meillä on iloksemme lukuisa määrä laadukkaita vaihtoehtoja. Uskon, että valikoima vain laajenee ja itse hybridikampaajana otan ilolla vastaan myös erilaiset vaihtoehdot, jossa luonnonmaailmaan yhdistetään minimaalinen määrä synteettistä raaka-ainetta, mikäli se voidaan todistaa turvalliseksi kosmetiikkaa käytettäessä. Voit muuten lukea hybridikampaajista lisää täältä.

Odotan innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan meidän ihanaan ekogenreen!

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Miksi kannattaa käyttää suihkusuodatinta?

Tiedätkö kuinka paljon vesijohtoveden mineraalikertymät vaikuttavat hiustesi kuntoon?

Kampaajana voin paljastaa, että hyvinkin radikaalisti! Siksi olenkin aidosti onnellinen Aqualux suihkusuodattimen olemassa olosta, jonka tarve korostui erityisesti oman muuttoni yhteydessä uuteen kaupunkiin. Nykyisen kotikaupunkini vesijohtovesi on erittäin kalkkipitoista ja yllätyinkin miten paljon se alkoi vaikuttamaan latvojeni kuntoon. Käydään kuitenkin läpi vielä sitä, mitä kaikkea vesijohtovesi voi sisältää ja miksi on erityisen tärkeää satsata hyvään suihkusuodattimeen kampaajakäynnin jälkeen.

Oletko koskaan kuullut tarinaa vaaleahiuksisen painajaisesta, kun hiusten väri muuttuu yllättäen vihertävän tunkkaiseksi? Voin kertoa, että kampaajana olen todistanut tällaista melko montakin kertaa ja jopa itse kokenut sen kerran nuorempana, kun vielä blondasin hiuksiani. Olin etelän matkalla, kun ystäväni kommentoi takaraivoni muistuttavan nurmikkoa. SOS! Hiusteni huokoisimmat kohdat olivat muuttuneet aivan järkyttävän väriseksi, kiitos hotellin vanhat putket ja metallikertymät. Nykyään olen jo onnellisesti tummahiuksinen ja tummissa pohjissahan tällaiset värimuutokset jäävät herkemmin piiloon. Erilaiset kertymät voi kuitenkin huomata hiusten tuntumassa karheutena, jolloin latvat selviävät heikommin. Ruskeissa ja punapohjissa voi myös tapahtua epämiellyttäviä yllätyksiä hiusten värjäyksen yhteydessä, jos hiuksissa on erilaisia kertymiä putkistoista tai vedestä. Olenkin kampaajana todistanut tilannetta, jossa kuparinen hennapohjainen kasviväri tarttuu hetkessä latvaan aivan tunkkaisen ruskeana. Tämä johtui kaivoveden metallikertymistä. Joskus metallisuuden erottaa myös hajusta ja hiukset saattavat haista erityisesti kosteana pistävälle ja “rautaiselle”.

Ehdottomasti pahimman kampaajan skenaarion olen kokenut kuitenkin silloin, kun eräässä koulutuksessani katkesi hiuksia savivaalennuksen myötä. Kyseessä oli tyven vaalennuksen ja kaivoveden yhdistelmä. Kaikki tapahtui noin vartissa, kun metallisuus reagoi vaalennusmassan kanssa tuhoavin seurauksin. Tämän jälkeen olenkin korostanut KAIKILLE blondeille suihkusuodattimen tärkeyttä. Ihan oikeasti, jos olet vaaleahiuksinen, niin suihkusuodatin on yksi tärkeimpiä satsauksia!

Mitä tulee sitten tavalliseen vesijohtoveteen, niin tiesitkö, että se sisältää muun muassa rautaa, kalkkia, kuparia, mangaania, suolaa ja klooria. Vaikka Suomessa onkin pääsääntöisesti ensiluokkaista vettä, niin silti vesien mineraalit voivat vaikuttaa hiustemme kuntoon sekä pigmenttiin. Tämän lisäksi vesijohtoveden PH on emäksisempää verrattuna järviveteen ja sadeveteen. Me kaikki tiedämme varmasti sen tunteen, kun olemme uineet järvessä ja latvat tuntuvat silkkisen pehmeältä. Aivan erilaiselta kuin kotisuihkussa ja tähän on selkeä syy! Vesijohtoveden PH:ta on säädelty tarkoituksella emäksisemmäksi, jotta putkistot eivät syöpyisi. Tämän vuoksi vesijohtoveden sekä järviveden PH ero voi olla kaksikin astetta. Hyvä juttu siis putkille, mutta huonompi hiuksille. Lievästi emäksinen PH voi kuivattaa sekä ihoa että hiuksia. Hiusmaailman muistisääntö onkin, että emäksinen PH kuivattaa ja hapan hoitaa. Tästä johtuen voit huomata selkeän eron latvan tuntumassa, kun otat Aqualux suodattimen käyttöösi. Suihkusuodattimen C-vitamiini säätelee PH:ta lähemmäksi happamaa, joten tuntuma paranee aivan selkeästi.

Joskus ongelmaksi saattaa muodostua myös vanhat putket ja meillä Suomessakin on jopa yli 100 vuotta vanhoja vesiputkia! Ajatelkaapa, mitä kaikkea ne sisältävät! Osa teistä onkin nähnyt ehkä uutisen Helsingin, yli 150-vuotta vanhasta vesiputkesta. Vaikka putki oli “yllättävän hyväkuntoinen”, voit nähdä omin silmin tuon kaiken kertymän, jota putkesta löytyi. Eli mm. rautaa ja mangaania olisi ainakin luvassa hiuksille. Löydät uutisen putkesta täältä.

Ja niin kuin aiemmin tosiaan mainitsin, niin kotikaupungissani Hämeenlinnassa on ongelmana todella kalkkinen vesi. Aloin väsymään myös jatkuvaan kylpyhuoneen putsaukseen, joten suihkusuodatin on hiusten ja ihon ohella avuksi kylpyhuoneen sitkeissä kalkkikertymissäkin.

Käydään vielä läpi Aqualux suihkusuodattimen ominaisuuksia:

- Aktiivihiili sitoo itseensä epäpuhtauksia.
- Kalsiumsulfaatti vähentää kalkin haittavaikutuksia.
- C-vitamiini säätelee veden PH:ta neutraalimmaksi.
- KDF-55 eli hapetus-pelkistysreaktio poistaa klooria ja epäpuhtauksia.

Parasta suodattimessa on ollut sen todella helppo asennus sekä tietenkin hiusten parempi kunto. Latvat on helpompi harjata selväksi heti pesun jälkeen ja enää ihokaan ei tunnu niin kuivalta. Suodatin vaikuttaakin selkeästi ihon kosteus tasapainoon ja tämän myötä hiuspohjan hyvinvointiin. Jos olet siis kärsinyt kovin hilseilevästä hiuspohjasta, on suihkusuodatin kokeilemisen arvoinen.

Kokonaisuutena suodatin ja sen vaivattomuus onkin ollut loisto hankinta! Asennus vie aikaa vain parin minuutin verran ja se on todella helppoa ilman minkäänlaisia apukäsiä. Käytännössä vain kierität suodattimen paikoilleen ja Aqualuxin tilauksen yhteydessä saatkin hyvin selkeät käyttöohjeet.

Haluaisitko kokeilla Aqualux suodatinta? Pääset tilaamaan oman suodattimesi täältä.

Jokaisella meillä on oikeus hyviin hiuspäiviin ja pehmeään ihoon.

<3: Ecohair Hanna

PSST: Paras yhdistelmä on muuten hiuksia hellivä kasviväri, laadukkaat luonnonkosmetiikan tuotteet sekä suihkusuodatin!

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Mikä hybridikampaaja?

Oletko kuullut joskus nimityksen “hybridikampaaja” ja miettinyt sen tarkoitusta? Tai ehkä käyt hybridikampaajan penkissä pohtimatta sen kummemmin sanan tarkoitusperää. Haluan nyt tällä postauksella avata hybridikampaaja sanaa sekä kaikkien meidän iloksi koota listan hybridikampaajista ympäri Suomen. Listan avulla kuluttajien on helpompi löytää kampaaja omien toiveiden ja tarpeiden mukaan.



Hybridikampaajaksi voidaan kutsua kampaajaa, jolla on hallussa sekä ekogenre että synteettinen puoli. Tässä korostaisin erityisesti värioppia, joka sisältää erilaiset vaalennukset, suoravärjäykset ja kasvivärjäykset. Hybridikampaaja on usein ekokampaaja, joka on halunnut säilyttää ekogenren palveluiden ohella perinteiset kampaamopalvelut sekä värjäykset. Puhun myös hybridikampaajista, kun kampaaja opiskelee kasvivärien taitajaksi työnsä ohella ja lisää palveluvalikoimaansa kasvivärit sekä kenties savivaalennuksen.



Olen itse koulutettu ekokampaaja sekä hybridikampaaja. Luonnon raaka-aineet ovat suurin intohimoni ja töistäni noin 90% koostuu ekogenren palveluista. Olen tarjonnut asiakkailleni perinteisiä hapetevärjäyksiä ja vaalennuksia noin 20 vuotta sekä ekopuolen palveluita lähes 9 vuotta. Syy miksi en ole halunnut luopua hapetevärjäyksistä tai vaalennuksista on se, että haluan työkalupakkini olevan mahdollisimman monipuolinen. En käytännössä markkinoi tekemiäni hapetevärjäyksiä ja niitähän on hyvin vähän. Haluan kuitenkin korostaa sitä, että penkissäni on valinnanvaraa ja hybriditöissä pystyn tarvittaessa yhdistämään sekä hapetevärejä, vaalennuksia että kasvivärejä. Tämä taito voi olla tarpeen esimerkiksi kasvivärin vaalennuksissa sekä pois kasvatuksessa. Tai silloin kun penkkiini tulee PPD allergikko ja kaikki perinteiset hapetevärit on poissuljettu.



Sain tovi sitten kysymyksen instagram kanavallani, että voiko synteettistä ja kasviväriä yhdistää keskenään. Kerron hieman ajatuksiani… Ekokampaaja urani alkuaikoina olin melko ehdoton, etten voisi yhdistää näitä kahta maailmaa saman palvelun aikana. Tämä johtui siitä, että arastelin tuoda ekokampaajan töihin mukaan mitään synteettistä. Pelkäsin, että kasvivärjäys menettää ikään kuin merkityksensä jos mukana on muuta kuin luonnon raaka-aineita. Mitä pidempään olen kuitenkin työskennellyt ja kouluttanut, niin ymmärsin, että erilaisten työkalujen yhdistäminen on vain rikkaus. Asiakkaiden tarpeet ovat niin erilaisia ja on ihana pysyä edelleen mukana hapetevärimaailman kelkassa, unohtamatta niiden toimintaperiaatteita. Koen, että se kehittää minua myös kouluttajana. Toki tunnustan, etten varsinaisesti kosiskele penkkiini uusia hapeteväri tai vaalennus asiakkaita. Ekopuoli on niin lähellä sydäntäni ja koen sen suurimmaksi vahvuudekseni. Eniten toteutankin asiakkailleni aivan puhtaita ekogenren palveluita. Rakastan niiden lopputuloksia ja tuntumaa hiuksille! Kuitenkin joskus hybriditöiden avulla pystyn viemään työni ns. “seuraavalle tasolle” jos tiedän, etten pysty siihen pelkkien kasvien avulla. Tärkeintä synteettisen ja ekomaailman yhdistämisessä on se, että värejä käytetään kosmetiikkalakien mukaan. Näiden värjäysmuotojen yhdistäminen ei ole kuitenkaan ongelma, vaikka erilaiset värimassat olisivat kosketuksissa toisiinsa. On tärkeintä tietää mitä tekee ja millaisia raaka-aineita valitaan.

Laitan pari hybridityötä esimerkiksi:

Näihin hiuksiin toteutin ensin synteettistä raitaa, jonka jälkeen pesupaikalla levitettiin kasviväri. Raitojen avulla saatiin kirkastettua tummempaa pohjaa, johon savivaalennus ei ole niin tehokas. Raidoitusta voisi tehdä myös halutessa sekä synteettisellä että kasviväreillä samaan aikaan. Olen toteuttanut myös samalla kertaa "hybridivaalennuksen" eli laittanut hiuksille sekä synteettistä että savivaalennusraitaa. Tämä toimii erityisen hyvin silloin, kun halutaan vaihtaa perinteinen vaalennus savivaalennukseen. Hybridivaalennuksen etu on pehmeämpi liukuma kirkkaan vaaleasta luonnollisempaan.

Tässä työssä oli pohjalla perinteistä synteettistä raitaa ja sävytin myöhemmin hiukset yrttien avulla. Raidoitus ja yrttisävytys onnistuu tarvittaessa myös samalla kampaamokäynnillä.

Kuvassa PPD allergikon värjäys, jossa on yhdistelty vaalennusta, kasvivärjäystä ja suoravärjäystä. Aiemmin hiukset olivat tummat ja väriä lähdettiin vaalentamaan lähemmäksi omaa väriä allergiareaktion jälkeen.



Mielestäni on hienoa, että jokainen kampaaja tai kampaamo saa toteuttaa työarkeaan itsensä näköisesti. Monipuoliset palveluvalikoimat tarjoavat runsaasti valinnanvaraa erilaisten asiakkaiden ja hiusten tarpeisiin. Kampaajana on tärkeää kuunnella itseään ja omia arvojaan. Tämän kautta myös asiakas saa parhaan mahdollisen palvelukokemuksen. Jos siis törmäät jossain sanaan “hybridikampaaja” tai “hybridikampaamo”, niin todennäköisesti löydät saman katon alta sekä perinteisiä että ekologisempia palveluita.

Nyt listataan Suomen huikeat hybriditekijät:

  • Akaa, Hiusstudio Art Akaa. Kampaaja Katja.

  • Elimäki, Parturi-Kampaamo Nipsu.

  • Espoo, Kortteli Kampaamo.

  • Forssa, Hius ja Hemmottelu Salonki Enjoy.

  • Hamina, Kauneus- ja terveyshoitola Cocos. Kampaaja Katja.

  • Hankasalmi, Hair by Pirjoliu.

  • Hauho, Parturi-Kampaamo Jasmine.

  • Hausjärvi, Oitin hiuspalvelu. Kampaaja Maija.

  • Helsinki, Salon Livonia. Kampaaja Sanna.

  • Helsinki, Honeycomb.

  • Helsinki, Hiusduetto.

  • Helsinki, Parturi-Kampaamo Tukkatalo.

  • Helsinki, Lumo Helsinki.

  • Helsinki, Kampaamo Sydän.

  • Helsinki, Hiushuone Stage. Kampaajat Laura ja Liisa.

  • Helsinki, The Hare studio. Kampaaja Riikka.

  • Helsinki, Hiusmestarit.

  • Helsinki, Ekokampaamo Evergreen.

  • Huittinen, Inspiro Hair & Beauty.

  • Hämeenlinna, EKOMO hair.

  • Hämeenkyrö, Hiushuone J&J.

  • Imatra, Kampaamo Sari Ilama.

  • Joensuu, Salon barock. Kampaaja Outi.

  • Joensuu, Parturi-Kampaamo MARET.

  • Joensuu, Parturi-Kampaamo Galleria 62.

  • Jurva, LABeauty. Kampaaja Seliina.

  • Jyväskylä, Hius- ja Kauneusstudio Chill.

  • Jyväskylä. The White Room.

  • Jyväskylä, Hiusstudio Live.

  • Järvenpää, Dazzling Beauty Studio. Kampaaja Mari.

  • Järvenpää, Kampaamo Amla.

  • Kannus, Hiusatelje Kannus.

  • Kauhava, Eko parturi-kampaamo Piste.

  • Kauhava, Hiusstudio Harmonya.

  • Kemi, Kampaamo Ilo.

  • Kemijärvi ja Salla, Tuccabaja Company.

  • Kerava, Ekohiustupa.

  • Keuruu, L`Artist Keuruu. Kampaaja Taru.

  • Kiiminki, Hiuksela. Kampaajat Marita ja Ari.

  • Kirkkonummi, Parturi-Kampaamo Joutsen. Kampaaja Anette.

  • Kokkola, Parturi-kampaamo Clip. Kampaaja Tiina.

  • Korsnäs, Salong Må Bra.

  • Kotka, SOMA hiukset. Kampaaja Marita.

  • Kouvola, Ekokampaamo-kampaamo IlonPilke.

  • Kuopio, Hyvän olon hoitola Hilimat. Kampaaja Taina.

  • Kuopio, Parturi-Kampaamo Salong Twist.

  • Kuusamo, Wonderland by L. Kampaaja Liisa.

  • Kärsämäki, Parturi-kampaamo Isadora. Kampaaja Susanna.

  • Lahti, Salon Frendi.

  • Laitila, Parturi kampaamo Ilme.

  • Lammi, Parturi-Kampaamo Jade.

  • Lapinlahti, Kampaamo Koivupiha.

  • Lappeenranta, Parturi-kampaamo Hiuspuoti.

  • Lappeenranta, Isle Avenue. Kampaaja Ida.

  • Lappeenranta, Kampaamo-parturi Marja Torvi.

  • Laukaa, HairDot.

  • Lieksa, Hyvän Ilman Hiuspiste. Kampaaja Jaana.

  • Mikkeli, Salvie.

  • Nivala, Parturi-kampaamo Meco. Kampaajat Mari ja Raisa.

  • Oulu, Kauneus- ja Hiusstudio Hetki. Kampaaja Salla-Mari.

  • Oulu, Hair Eka. Kampaajat Milla & Maarit.

  • Oulu, Parturi-Kampaamo Zeal, Marianne.

  • Pieksämäki ja Savonlinna, Parturi-Kampaamo Image. Kampaaja Ninni.

  • Porvoo, Salon Mera. Kampaaja Laura.

  • Porvoo, Kampaamo Hiushuone Clever. Kampaaja Satu.

  • Porvoo, Hiushuone Harmoni. Kampaaja Nina.

  • Porvoo, Hiusgalleria Salon Eliza Hårgalleriet.

  • Porvoo, Hiusbulervardi.

  • Porvoo, Soul Hair &Beauty.

  • Salo, Hiushoitola Tyylitiimi.

  • Seinäjoki, Coco Seinäjoki. Kampaaja Essi.

  • Sipoo, Soma43. Kampaajat Suvi, Kirsi ja Jasmine.

  • Soini, P-K Carita Laasala.

  • Sotkamo, Parturi-Kampaamo Karahka. Kampaaja Johanna.

  • Sotkamo, Parturi-kampaamo Hiuskulma26. Kampaaja Sari.

  • Tampere, Hiushuone Harmonia.

  • Tampere, Ekokampaamo TinTin (synteettiseltä puolelta mukana vain vaalennukset.)

  • Tervo, Hius, kauneus ja hyvinvointipalvelut. Kampaaja Heidi.

  • Turenki, Rianna Hair Studio.

  • Turku, Hiusfirma.

  • Turku, Hius- ja Kauneushuone Mariina. Kampaaja Mirja.

  • Turku, Kampaamo Rita. Kampaajat Katri ja Seija.

  • Tuusula, Hiushuone Va-Lo.

  • Vaasa, SopivaShop. Kampaaja Anu.

  • Vaasa, Ekokampaamo Mieli. (Rajattu määrä synteettisiä palveluita. Esim. vaalennukset.)

  • Vaasa, New.Day.

  • Vantaa, Hiusartesaani.

  • Vihti, Studio HairHolic.

Jos taas arvosi ovat 100% ekologiset ja etsit ekokampaajan osaamista, löydät Suomen koulutettujien ekokampaajien jäsenet täältä.

<3: Ecohair Hanna





Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Kokemuksia Flying Dress Finland kuvauksista

Nyt kerron teille mielettömästä "päiväni prinsessana" kokemuksesta. Tämä kirjoitus on toteutettu yhteistyössä Flying Dress Finland konseptin kanssa. 

Ensinnäkin, onneksi on olemassa sosiaalinen media! Hetki sitten näin eräällä somekanavalla mainoksen, jota en saanut mielestäni pois. Julkaisun takana oli Instagram-video- ja -valokuvaaja Niina Olin ja hän oli perustanut Suomeen upean konseptin. Kyseessä on Flying Dress Finland, jossa asiakkaalla on mahdollisuus päästä kuvattavaksi näyttävän ja kauniin pitkähelmaisen mekon kanssa. Olin seurannut jo tovin kyseistä konseptia ulkomailla ja ihmetellyt, että miksi kukaan ei tuo tätä Suomeen.

Olen itse ollut lukuisien eri kuvaajien mallina ja seuraan mielenkiinnolla minne suuntaan kuvaustrendit menevät. Erityisesti maailmalla kehitetään jatkuvasti yhä näyttävämpiä kokonaisuuksia ja on hienoa millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa asiakkaille ikuistaa muistoja. Olen itse rakastanut aina kuvia sekä videoita. Tykkään olla kuvattavana ja kuvaan myös itse paljon. Palaan yhä uudelleen myös menneisiin kuviin, sillä ne ovat tietenkin kokemusten myötä yksi arvokkaimpia muistoja eletystä elämästä. Ja koska ihmisen muisti saattaa olla joskus hatara, niin kuvat sekä videot tuovat esiin sen, mitä mieli on kenties jo unohtanut. Siksi koen, ettei tällaisiin muistoihin voi koskaan panostaa liikaa! 

Nyt mennään kuitenkin tarinaan, miten Flying Dress Finland sai alkunsa. Niina Olin perusti oman yrityksen vuonna 2023 ja tänä vuonna hän valitsi yritykselleen nimeksi Wander Visuals. Omassa yrittäjyydessään Niinalla on monipuolinen osaaminen - muun muassa Instagram-brändäyksen, -sisällöntuotannon ja -valmennuksen parissa. Kaikki tämä kokemus sai Niinan löytämään oman intohimonsa ja ydinosaamiseensa. Hän karsi kaiken muun pois ja jatkoi vuoden 2024 alusta Instagram-sisällöntuotannon ja -kuvauksen parissa. Hän tekee myös matkailuyrityksille sisältöä ja kuvauksia, joissa punainen lanka on kohteen uniikkiuden esiin tuominen ja tunteita välittävä sisältö -kuten mekkokuvauksissakin.

Niina oli seurannut itsekin inspiroituneena ulkomaiden mekkokuvauksia. Kaikki lähti Turkin Kappadokiasta, jossa kyseisiä kuvauksia on järjestetty upeissa maisemissa. Hänen oma ideansa mekkokuvauksiin syntyi ajatuksesta saada upeat kuvattavat loistamaan ja voimaantumaan. Niina halusi luoda jotain uniikkia ja uudenlaista Suomeen. 

Ja nyt näin mallin kokemuksella voin kertoa, että sitä se todella on! Jo itse kuvaus oli elämys. En ole koskaan aiemmin saanut pukea ylleni jotain niin näyttävää ja hienoa. Tähän väliin kerrottava, että olen ollut lapsesta saakka se prinsessamekko tyttö, joka rakastaa laittautumista ja mekkoja. Yksi rakkaimmista lapsuusmuistoistani on, kun mummoni osti minulle ja siskolleni omat prinsessamekot. Ne olivat kauneinta mitä olen saanut pienenä tyttönä omistaa. Nyt sain sen tunteen takaisin aikuisena muistojen kanssa, jotka ilahduttavat pitkään. Tämä kokemus sopii myös omiin arvoihini täydellisesti, sillä kyseessä on lainamekko, jota ei tulisi käytettyä muuten vain. Niina on todella luonut jotain uniikkia tällä ideallaan. Hänen haaveenaan on kiertää ympäri Suomea kauniissa kotimaisissa luontokohteissa ja ainutlaatuisissa miljöissä. Sellaisissa, joissa mekko pääsee oikeuksiinsa upean mallin kanssa. 

Kerron vielä meidän päivästämme ja siitä miten kaikki meni. Ensimmäisenä haluan korostaa, etten ole koskaan aiemmin törmännyt näin huolellisiin alkuvalmisteluihin. Soittelimme ja kävimme viestien kautta läpi haluttua tyyliä. Sain myös kuvauksia varten oman moodboardin ja tarkat ohjeet, mitä pakata mukaan. Huomasin, että kyseessä on luksus konsepti, eikä aivan tavalliset kuvaukset. Tapasimme Radisson RED hotellissa, jossa vaihdoin mekon ylleni ja lähdimme kävelemään Helsingin Tuomiokirkolle. Kävelymatka oli sopivan lyhyt ja kirkolla oli helppo vaihtaa korkkarit jalkaan. Koska kuvaus suunnitelma oli valmiina, jäimme vain odottamaan sopivia hetkiä taltioida mekko parhaassa loistossaan. Voin myös kertoa, että mekko herätti ihmisissä positiivista huomiota. Sain osakseni ihailua ja päädyin muun muassa korealaisen naisen kuva-albumiin. Hän tuli kehumaan kuinka kaunis olen ja mekko kyllä teki todella itsellekin sen fiiliksen. 

Kenkien vaihtoa

Niinan kanssa kuvaus oli helppoa ja sujuvaa. Hän on kuvaajana positiivinen ja pirteä. Huomaan kuinka sydämellä hän toteuttaa omaa konseptiaan ja omalla kokemuksella rekisteröin välittömästi Niinan suurimman vahvuuden ja se on ehdottomasti videotuotanto. Tarina ja tunne mitä hän luo videoilleen on jotain uskomatonta. Kun näin valmista materiaalia, niin katsoin sitä hämmästyneenä ainakin kymmenen kertaa putkeen. Hyvä, että sain sanaa suustani, kunnes hihkaisin miehelleni, että katso nyt tätä! Hän oli aivan yhtä vaikuttunut. 

Olemmekin nyt keskustelleet Niinan kanssa, että videot ovat se juttu, mitä hän lähtee viemään eteenpäin. Otimme myös kuvia ja rakastan niitä, mutta voin vakuuttaa, että kun näet Niinan videoita, tiedät mitä tarkoitan. 

Vielä mekoista sen verran, että ne ovat "one size kokoisia ja mekkoja on kolme kaunista väriä. Asiakas voi valita itselleen punaisen, vihreän tai sinisen mekon. Minun mekkoni oli tietenkin vihreä, täydellisesti brändiini sopiva sävy.

Päivän päätteeksi mekko rullalle ja takaisin hotellille. Ihana kokemus takana!

Pääset seuraamaan Flying Dress Finland konseptia täältä sekä Wander Visualsia täältä. Suosittelen lämpimästi mekkokuvauksia ihan jokaiselle, joka haluaa päästä loistamaan ja ikuistamaan jotain ainutlaatuista muistoksi. Näkisin mekkokuvausten sopivan täydellisesti myös odottaville äideille tai polttareihin huomenlahjaksi. Sain itse muistoksi kokemuksen, jota en varmasti unohda. Kiitos siitä kuuluu Niinalle!

Jos etsit myös taitavaa somevideoiden tuottajaa, niin Wander Visuals on yritys, johon kannattaa olla yhteydessä. Loppuun vielä kuvamuistot meidän päivästä ja videon näet ecohairhanna instagram tililtäni täältä. Olen niin tyytyväinen!

<3: Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Mitä liika proteiini tekee hiuksille?

Sain tovi sitten ihmettelevän viestin, jossa hyvin hoidetut ja vaalennetut hiukset olivat alkaneet katkeilemaan latvoista. Käytössä oli muun muassa laadukkaat kotihoitotuotteet sekä suihkusuodatin. Hiuksia oli kohdeltu kuin kukkaa kämmenellä ja silti latvat olivat muuttuneet haperoiksi. Eikä kyseessä ollut edes liian kovat vaalennusmetodit! Mikä siis avuksi? Haastattelin asiakasta tarkemmin ja kyselin kotihoitotuotteista sekä rutiineista. Aika nopeasti keksinkin syyn, joka oli hyvin todennäköisesti liian proteiinipitoisten tuotteiden runsas käyttö. Avaan asiaa hieman syvemmin.


Hiuksemme koostuvat pääosin keratiiniproteiinista ja tarvitsevat korjaavaa proteiinia muun muassa silloin, kun niille on tehty vaalennusta, permanenttia tai hapetevärjäyksiä. Kyseiset käsittelyt vaikuttavat hiustemme rakenteeseen kuivattaen sitä. Asiakkaalla olikin käytössään erinomaisia korjaavia tuotteita, sillä hänen hiushistoriaan kuului useampi vaalennus. Tuotevalinnat olivat laadukkaita, mutta ongelmaksi muodostui se, että hiukset tarvitsivat myös kosteutta. Erityisesti silloin jos hiuksissa on yhtään taipuisuutta tai luonnonkiharaa, on todella tärkeää huolehtia myös kosteustasapainosta. Luonnontaipuisa hiuslaatu on luonnostaan kosteusköyhä, joten en voi liiaksi korostaa kosteuttavien tuotteiden merkitystä. Ja vaikka hius olisi piikkisuorakin, niin korjaavan proteiinin ohella on syytä muistaa hiusten kosteutus. Proteiini ja kosteuttavat raaka-aineet ovatkin täydellinen kombo jos hiuksia on käsitelty. Eräs kollegani sanoi tähän täydellisen esimerkin, jota nyt lainaan. Liian proteiinipitoinen hius on kuin kuiva spagetti, jota on vahvistettu liikaa ja se katkeaa kuivana. Kun spagettti laitetaan veteen, se saa kosteutta ja muuttuu elastisemmaksi. Kuinka hyvä vertaus!


Tässä tapauksessa asiakkaalla oli hieman taipuisat hiukset ja kehotinkin vaihtamaan hoitorutiineja. Hiuksiin oli käytetty säännöllisesti proteiinisuihketta korjaavien shampoon ja hoitoaineen lisäksi. Korjaavat tuotteet saivatkin vaihtua kosteuttavampiin ja suosittelin ensiavuksi myös öljyhoitoa, joka on loistava keino lukita kosteutta hiuksiin. Ilokseni sain vasta vahvistuksen, että hiusten kunto on alkanut elpymään. Tästä tuli todella hyvä mieli ja tiedän asiakkaan olevan tunnollinen hiustenhoitaja!


Kertauksena siis, että mikäli hiuksia ruokitaan liian runsaalla proteiinimäärällä, saattaa hius muuttua "korppuisammaksi"ja pahimmillaan katkeilla latvasta. Siksi olisikin ensisijaisen tärkeää valikoida hoitotuotteita, jotka myös kosteuttavat. Jos siis tunnet, että hiukset ovat yllättäen kuivan karheat, tarkista mitä tuotteesi sisältävät. Tähän liittyen sain hiljattain myös toisen kysymyksen, jossa kuluttajan hiukset olivat menneet sävyttävän hoitoaineen myötä todella kuivaksi. Epäilykseni olikin, että hoitoaine sisältää runsaammin proteiinia, jonka myötä luonnonkiharat hiukset muuttuivat ikävän tuntuiseksi. Valitettavasti tässä tapauksessa en päässyt tarkastelemaan tuotteen inciä, mutta kuulemani mukaan vain tämä tietty hoitoaine jätti kyseisen tunteen latvoille.


On täysin inhimillistä, että tuotevalinnat tuottavat toisinaan kuluttajille haasteita. Tästä hyvä esimerkki on myös se, kun hiuksia on vaalennettu runsaasti ja latva haperoituu. Silloin saatetaan haalia kaapit täyteen pelkkiä kosteuttavia purnukoita sekä hiusöljyjä, kun hiukset tarvitsisivat myös reippaasti korjaavaa proteiinia. Proteiinille on siis paikkansa, on vain muistettava korjaavuuden ja kosteutuksen tasapaino. Kosteuttavat tuotteet sisältävät runsaasti kalvonmuodostajia ja silottavat kyllä hiuksia, mutta usein niistä puuttuvat hiuksia tehokkaimmin korjaavat raaka-aineet. Saitkohan kiinni mitä ajan takaa? Mikäli taas värikäsittelyt ovat luonnollisempia, on turha käyttää pelkkiä rakennepaikkaavia tuotteita, jotka saattavat olla erittäin runsasproteiinisia. Varsinkaan luonnontilassa olevat hiukset eivät juuri proteiinia tarvitse. Hyvä muistisääntö siis on, että proteiinia tarvitaan eniten hiuksille, joita on kemiallisesti käsitelty tai altistettu säännölliselle kuumuudelle. Mikäli taas hiuksia hoidetaan ja värjätään hellävaraisesti, valikoi ensisijaisesti kosteuttavia tuotteita. Paras ratkaisu on toki aina luottaa ammattilaisen apuun, jolloin kampaaja pääsee haastattelemaan enemmän hiustesi historiasta ja rakenteesta.

Kauniit ja hyvinvoivat hiukset tarvitsevat usein sekä kosteutta että korjaavuutta.

Loppuun vielä muutama luonnonkosmetiikan tuotesuositus:


Kuiville, käsitellyille ja rakennevaurioituneille hiuksille:


  • Ekopharman Tyrni naamiosta löytyy laadukkaita ja luonnollisia tehoaineita. Muun muassa kosteuttavaa sheavoita ja tyrniöljyä, hiuksia korjaavaa jojoba- ja soijapoteiinia sekä vahvistavaa kauraa.

  • Less is More Pure Bond Complex Hair Balm tehohoito vahvistaa keratiinikuituja, yhdistää katkenneita sidoksia, korjaa haarautuneita hiuskuituja ja palauttaa hiuksia suojaavan lipidikerroksen. Tämä on aivan super tuote, lupaan!

  • Ekopharman Tyrni rakennepaikkaava hoitosuihke sisältää korjaavaa soija- ja riisiproteiinia. Auttaa myös sähköisyyteen.

  • Ekopharman Tyrni korjaava hoitoaine sisältää jojoba proteiinia ja sen selvitysteho on ylivoimainen.


Kosteusköyhille, takkuuntuville ja karheille hiuksille:


  • Bruns 22 Hårmask naamio on ihanan öljyinen, mutta ei jätä hiuksia tahmeaksi. Tämä tuote on aivan mieletön kosteuttaja sisältäen jojobaöljyä, kookosöljyä, sheavoita sekä aloe veraa.

  • Ekopharman Hilla jätettävä hoitoaine sisältää kosteuttavaa hillan marjauutetta sekä betaiinia. Betaiini on kosteuttava aminohappo, jota saadaan sokerijuurikkaasta. Betaiini on yksi omista lemppari kosteuttajistani luonnonkosmetiikan maailmassa. Auttaa sähköisyyteen ja sopii myös föönauksen alle.

  • Less is More PURE Conditioner silottaa, lukitsee kosteutta ja parantaa kammattavuutta.

  • Ekopharman kosteuttava Hilla hoitoaine on erinomainen Curly girl tuote. Sisältää hillan siemenöljyä sekä betaiinia.

  • Bruns 02 Jasmiini hoitoaineessa hiuksia tehokosteuttavat avokadoöljy sekä aloe vera ja sheavoi.

  • Ekopharman Tyrni-Argan latvaöljy on super kosteuttaja ja sopii hyvin erilaisille hiuslaaduille. 1-2 tippaa riittää mainiosti latvoille. Tätä öljyä voi käyttää myös koko hiusten hoitoöljynä. Löydät erilaisten öljyhoitojen ohjeet “Luonnonhoidot”, “Kauniit kesähiukset” sekä “Hemmottele hiuksiasi luonnollisemmin” e-oppaistani.


Jos haluaisit oppia kokonaisvaltaisemmin ekologista hiustenhoitoa tuotevinkkeineen, niin suosittelen sinulle lämpimästi verkkokurssiani sekä e-oppaitani. Löydät verkkokurssikuvauksen täältä ja e-oppaat täältä.

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Ekopharma päivä

Tätä päivää olin odottanut kauan, nimittäin tiedossa oli Ekopharma-sarjan tehdasvierailu ja tutustuminen kotimaisen luonnonkosmetiikan valmistukseen! Ette usko miten hienoa on päästä näkemään omin silmin, kuinka yhtä omaa suosikkisarjoista tehdään.

Ekopharma on ollut matkassani mukana aivan ekokampaajuuteni alusta saakka. Se oli sarja, jonka valitsin ensimmäisenä jälleenmyyntiin ja käyttötuotteisiini ekokampaaja opintojeni aikana. Rakastuin välittömästi!

Yksi tärkeimmistä kriteereistäni oli se, että voin suosia kotimaista luonnonkosmetiikkaa. Toki plussaa oli myös se, että kyseessä on ollut alusta saakka perheyritys, joka tuotteita valmistaa. Tänäkin päivänä voidaan puhua perheyrityksestä, kun Ekopharma yhdistyi osaksi Berneriä. Onhan Berner jo vuonna 1883 perustettu suomalainen perheyritys.

Kerron teille nyt päivästämme Ekopharman kanssa. Ekopharma on aina korostanut sitä, kuinka tärkeää heille on kuulla juuri meidän “kenttätyötä” tekevien kampaajien ajatuksia. Siksi on aina kannattavaa, kun tuotteiden valmistaja sekä ammattilainen, joka tuotteita käyttää, yhdistää voimansa. Olen itse Ekopharman ensimmäinen kampaaja yhteistyökumppani ja nykyään meitä brändilähettiläitä on jo useampi. Ihanaa, kun porukka on kasvanut ja voimme ideoida sekä syventää tietouttamme yhdessä.

Ihanan värikäs aamupala.

Päivämme alkoi herkullisen aamiaisen parissa ja vaihdoimme kuulumisia. Saimme myös rentouttavat hemmotteluhoidot käsille. Samalla saimme vihiä tulevasta syksyn uutuustuotteesta, jota on kehitetty jo pitkään. Tiesitkö muuten, että yhden tuotteen saattaminen ideasta myyntiin voi viedä noin 2 vuotta? Prosessi on pitkä ja sisältää muun muassa seuraavat vaiheet:

-Ideointi ja toiveet kampaajilta.

-Raaka-aineiden ja pakkausten hankinta sekä testaus.

-Testiversiot laboratoriossa.

-Lopullisen tuoteversion testaaminen sekä mikrobitestit.

-Pakkausmateriaalin suunnittelu ja visualisointi. Tuotteen turvallisuusarviointi.

(Lähde: Ekopharma)

Suomen kosmetiikkalaki on tarkka, joten käyttövalmis tuote on aina huolellisesti testattu. Toki kotimainen sertifioitu luonnonkosmetiikan tuote on myös tae siitä, että sertifikaatin säädöksiä on noudatettu. Suurin osa Ekopharman tuotteista on FI-natura sertifioituja.

Seuraavaksi meillä olikin luvassa tehdasvierailu, jota olin odottanut eniten. Iloksemme tehtaanjohtaja Santtu Linnavirta esitteli meille tehtaan toimintaa sekä tuotantotapoja. Saimme myös esittää kysymyksiä tuotantoon ja raaka-aineisiin liittyen. Oli hienoa nähdä, että tässä sitä omakäyttämää kosmetiikkaa valmistetaan ja purkitetaan. Ihan oikeat ihmiset siellä puuhastelevat lähituotannon parissa. Kysyin, että kuinka monta tuotetta tehtaalla ehditään valmistamaan kuukausittain ja lukumäärä oli jopa 70 000-80 000 tuotetta. Mainittakoon, että tehtaalla valmistetaan muitakin merkkejä, kuten Unna Nordic ja BTB13.

Kotimaisia raaka-aineita Ekopharmalla on muun muassa heidän omat marjauutteet. Sen lisäksi tuotteissa hyödynnetään kotimaista kauraa, sokerijuurikasta, koivunmahlaa ja tupasvillaa. Pakkaukset tilataan Suomesta ja Virosta. Toki raaka-aineita tulee myös Euroopasta ja kasvivärit Intiasta. Suomen ilmasto-olosuhteet kun eivät mahdollista kasvivärien kasvatusta.

Ekopharma tiimiä sekä brändilähettiläät

Tehdasvierailun jälkeen saimme kuulla mielenkiintoisen luennon tuotekehityksen puolelta ja kävimme läpi yhden suosikkituotteeni, Tyrninaamion incejä eli raaka-ainelistaa. Kävimme läpi jokaisen yksittäisen raaka-aineen ja sen funktion sekä lopuksi valmistimme omat Tyrninaamiot. Se oli muuten todella hauskaa puuhaa! Onneksi meidän “harrastelija kemistien” hommaa oli helpotettu sen verran, että pohja oli valmiina ja me sekoitimme tehoaineet tarkoilla ohjeilla.

Päivämme oli todella antoisa ja sain jälleen uutta oppia sekä ymmärrystä ammattilaisena. On etuoikeus työskennellä kotimaisen sarjan parissa ja sanoinkin, että en ihan helpolla voisi esittää tuotekehitystoiveita isoille kansainvälisille firmoille. Niin kauan kuin olen työskennellyt Ekopharma-sarjan kanssa, olen kokenut tulleeni kuulluksi. Sen lisäksi olen päätynyt mielenkiintoisiin projekteihin mukaan ja nähnyt itse kuinka sydämellä meidän käyttämää kosmetiikka tehdään. Ekopharma on brändi, joka vastaa omaa arvomaailmaani ekokampaajana. Kiitos koko tiimille ja kollegoille tästä päivästä.

<3: Hanna

Kollegat Tiina, Anne ja Liisa.

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Kosmetiikkabisnes ja tarpeiden luominen

Otan nyt pienen riskin kauneusalan ammattilaisena sanoessani tämän ääneen, mutta hiukset ja iho eivät loppujenlopuksi tarvitse isoa määrää kosmetiikkatuotteita.

Okei, perustelen hieman! Kosmetiikkabisnes perustuu paljolti tarpeiden luomiseen ja toki on ihanaa kuunnella mielitekoja. Tarpeet myös vaihtelevat sen mukaan, miten hiuksia on käsitelty. Mikäli hiuksia värjätään, föönataan ja yleisesti käsitellään, syntyy enemmän tuotetarpeita.

Aikoinaan ihmiskunta pärjäsi hyvin luonnollisilla tuotteilla. Yhdellä saippualla sekä puhtailla luonnon raaka-aineilla hoidettiin ihoa sekä hiuksia monipuolisesti. Tänä päivänä elämme hyvin erilaista elämää ja minäkin kuulun heihin, jotka rakastavat kosmetiikkaa. Tiedostan kuitenkin, että pärjäisin vähemmälläkin. Olen myös allergisoitunut vuosien varrella tietyille synteettisille ainesosille, joten luonnollisuuden suosiminen on itselleni itsestäänselvyys.

Sanon joskus suoraan asiakkailleni, "ettet tarvitse tätä". Pidän sitä ensiarvoisen tärkeänä luottamuksen kannalta. Myynnissä tärkeintä ei ole kate vaan asiakkaani hiusten aito tarve.

Hiuksia voidaan hoitaa myös hyvin yksinkertaisilla menetelmillä sekä yksittäisillä puhtailla luonnon raaka-aineilla ilman lisäaineita. Oletko tutustunut esimeriksi savi, turve, merilevä ja öljyhoitoihin? Haluaisitko oppia kaiken olennaisen hiusten ekologisesta hoidosta? Nyt sinulla on siihen mahdollisuus verkkokurssini kautta ja löydät sen täältä.

Voit hyödyntää jopa syötäviä ainesosia kosmetiikkana. Esimerkiksi peruna- tai ruisjauhoista on helppoa valmistaa luonnollinen kuivashampoo. Etikalla teet ihanan hiushuuhteen sekä öljyillä tehokosteuttavia hoitoja. Tai miten olisi sokeri-hunajakuorinta rohtuneille huulille ja itse tehty suolasuihke latvoille? Annan seuraavaksi pari helppoa vinkkiä.

Resepti omatekoiseen kuivashampooseen:

Valitse alta sopiva savilaatu sekä jauhot. Voit laittaa molempia saman verran.

Saven sekä jauhon voi valita halutessasi hiusvärisi mukaan:

  • Valkosavi blondeille

  • Punasavi kupareille ja punaisille

  • Rasulsavi bruneteille

  • Vihreäsavi erityisen rasvoittuvalle hiuspohjalle

Lisää mukaan peruna- ja/tai ruisjauhoa. Myös ripaus raakakaakaojauhetta toimii mukana. Sekoita!

Voit myös kokeilla pelkkää perunajauhoa sellaisenaan.

Sirottele jauhetta tyvialueelle ja harjaa hyvin. Jokainen näistä raaka-aineista imee talia tehokkaasti ja saat palautettua kuohkeuden hiuksiisi. Muistathan seurata hiuspohjan kuntoa, kun käytät kuivashampoota. Liika käyttö voi tukkia ihoa ja lisätä hilseilyä. Siksi kannattaakin tehdä melko säännöllisesti hiuspohjan syväpuhdistusta tai käyttää kuorivaa naamiota, jotta iho pääsee hengittämään. Ekopharman kuoriva Karpalo savinaamio on loistava valinta puhdistukseen.

Kuivashampoo

Resepti suolasuihkeeseen:

  • 1,5dl kuumaa vettä

  • 5 tl merisuolaa tai himalajan ruususuolaa

  • 15 tippaa eteeristä öljyä

  • 1/2 tl hoitoainetta

    Ota hanasta kuuminta mahdollista vettä tai kiehauta puolikiehuvaksi kattilassa. Sekoita veteen suola sekä eteerinen öljy. Tämän jälkeen lisää hoitoaine ja sekoittele rauhassa. Mikäli hoitoaine jää paakkuiseksi, pullota suihke ja ravistele voimakkaasti.

    Kun suolasuihke on pullotettu, suihkuttele tuotetta kuiviin tai kosteisiin hiuksiin ja puristele. Suolasuihke sopii erityisen hyvin rentoihin kesälaineisiin sekä luonnonkiharoille. Lyhyissä hiuksissa suihke antaa kivaa tekstuuria muotoiluun.

    Itse lisäsin suolan määrää kahdesta teelusikallisesta viiteen. Kokeile mikä toimii hiuksillesi parhaiten! Hennoille hiuksille voi riittää pienempi määrä, kun taas vahvat ja paksut hiukset saattavat tarvita reilummin suolaa. Varo kuitenkin, ettei suolaa tule lotrattua liikaa, jotta se ei koveta hiuksia valkoisen rapsakaksi. Mikäli sinulla ei ole suihkepulloa, voit lotrata nesteen kämmenten kautta. Voit myös testata pelkän suolan ja veden yhdistelmää. Miten helppoa jos olet esimerkiksi mökillä, mutta muotoilutuotteet unohtui kotiin.

Suolasuihke raaka-aineet

Me ekokampaajat käytämme työssämme paljon sellaisia raaka-aineita, joita voisi jopa syödä. Toki korostan, että nämä ainesosat on rekisteröityä kosmetiikkaa, emmekä kerää raaka-aineita itse. On ihana tunne viedä iholle sekä hiuksille luonnollisia ainesosia.

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Vierailu Cattecon pajalla

Olen jo pitkään haaveillut siitä, että pääsen kurkistamaan miten käyttämääni kosmetiikkaa valmistetaan ja missä sitä tuotetaan. Ilokseni tämä haave toteutui, kun sain vierailla Nurmijärvellä Catteco-sarjan pajalla. Olen käyttänyt Cattecon tuotteita jo useita vuosia sekä toiminut kampaajana sarjan jälleenmyyjänä. Catteco on brändi, joka vastaa omaa arvomaailmaani sekä tarpeitani. Nyt kerron teille lisää, mistä kaikki sai alkunsa ja ketkä ovat näiden ihastuttavien tuotteiden takana.

Catteco on tosiaan pieni Nurmijärveläinen perheyritys, jota pyörittävät pariskunta Carita ja Miika. Kaikki sai alkunsa Caritan harrastuksesta, kun hän innostui saippuan valmistuksesta. Hiljalleen intohimo vei mennessään ja syntyi yritys kuudella erilaisella suolasaippualla. Tämän jälkeen mukaan valikoimiin tuli kasviöljypohjaisia palashampoita, joista minäkin sain vihiä. Ekokampaaja kollegani kehuivat kovasti tätä sarjaa ja sitä, kuinka yritys on kuunnellut heidän toiveitaan erilaisista tuotteista. Päätin soittaa Cattecolle ja muistan edelleen kuinka ystävällisen vastaanoton sain. Tästä yrityksestä huokui lämminhenkisyys sekä asiakaspalveluun haluttiin selkeästi panostaa.

Otin testiin muutamia shampoita sekä saippuoita, jonka myötä halusin tuotteet myös kampaamolle jälleenmyyntiin. Suolapohjaisiin saippuoihin ihastuin välittömästi, mutta pitkät hiukseni eivät meinanneet millään tottua kasviöljypohjaisiin palashampoisiin. Ne tuntuivat tahmealta ja kammattavuus oli heikkoa. Olin jo lähellä luovuttaa, kunnes kuulin, että Catteco alkaa valmistamaan shampoopohjaisia paloja. Hurraa! Testattuani shampoopohjaa, koko palamaailman ihanuus aukesi itselleni ja siitä lähtien hiukseni sekä Cattecon palashampoot ovat olleet erottamaton yhdistelmä. Toki aina välillä päädyn käyttämään vaihtelun vuoksi nestemäisiä shampoita, mutta huomaan palaavani aina uudelleen palashampoolla pesuun. Tähän on muutama syy:

  1. Palashampoo on riittoisa. Yksi pala vastaa 2-3 nestemäistä shampoota.

  2. Sulfaatittoman palashampoon vaahtoavuus on huomattavasti parempi kuin nestemäisen sulfaatittoman shampoon.

  3. Pala on maailman paras reissutuote. Se mahtuu pieneen tilaan ja helppo kuljettaa mukana.

  4. Palalla voi pestä myös vartalon.

  5. Shampoopohjainen pala pesee hiukset ihanan pehmeästi ja kuohkeasti.

Cattecon shampoopohjaisia paloja ovat Tyrni, Kookos sekä Niitty palat. Nämä sopivat lähes kaikille hiuslaaduille sekä Curly girl metodiin, sillä palat ovat sulfaatittomia. Voit pestä hiuksesi myös miedommilla Helmi ja Kaste paloilla, joissa on mukana tensidiä. Kyseisissä hoitoainepaloissa tensidin määrä on alhaisempi kuin shampoissa.

Mistä sitten erottaa shampoopohjaisen ja kasviöljypohjaisen palan? Vastaus on incilista. Kasviöljypohjassa ensimmäisenä lukee usein joku näistä: "Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Sodium Castorate tai esimerkiksi Cocos Nuficera Oil". Cattecon shampoopohjaisessa palassa taas lukee Sodium Cocoyl Isethionate", joka tulee kookoksesta.

Kerron teille hieman näiden tuotteiden PH:sta ja sen merkityksestä hiusmaailmassa.

Terveen ihon PH on noin 5 eli lievästi hapan. Palashampoista löydät yleisesti emäksisen ja neutraalimman vaihtoehdon. Kasviöljypohjainen pala on käytännössä saippuaa ja hyvin emäksinen, kun taas shampoopohjainen pala on neutraalimpi sekä pehmeämpi iholle/hiuksille.

Kun puhutaan hiustuotteista, niin tunnetusti emäksinen PH "avaa" ja hapan "sulkee". Tämän vuoksi esimerkiksi emäksisen saippuapohjaisen shampoopalan jälkeen suositellaan hiusta sulkevan happaman etikan käyttöä, jotta hius saa kiiltoa ja pehmeyttä. Mitä kauemmaksi mennään neutraalista PH:sta, niin sitä pidempään ihollamme kestää palautua.

On hyvin yksilöllistä, että millainen PH jokaiselle sopii. Herkkäihoiselle emäksinen, saippuapohjainen pala voi aiheuttaa ihon sekä hiuspohjan kuivuutta ja hilseilyä. Tästä johtuen iho ei pysty muodostamaan tärkeitä rasvahappoja ja hiuspohja kuivuu sekä kutisee merkittävästi. Myös latvoille saattaa jäädä tahmainen tunne ja harjaan jää likaa. Tämä onkin selkeä merkki vaihtaa pala shampoopohjaiseen vaihtoehtoon.

Sen sijaan rasvoittuvalle iholle hieman emäksinen PH voikin olla pelastus, jotta rasva liukenee ihohuokosista. Tässä tapauksessa kasviöljypohjainen pala on oikea valinta ja jättää myös hiukset sopivan kuohkeaksi. Kasviöljypohjalle on siis myös paikkansa ja oman kokemukseni mukaan se sopii parhaiten lyhyille sekä puolipitkille hiuksille tai hiuksille, joissa ei ole juuri värikäsittelyitä. Kokeilemalla selviää!

Cattecon tuotteissa on mukana myös itse kerättyjä raaka- aineita; nokkosta, peltokortetta, kehäkukkaa ja kanervaa. Ensisijaisesti kaikissa raaka-ainevalinnoissa suositaan kotimaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi terva tilataan Häkkilästä, Keski-Suomesta ja Turve tulee kotimaiselta Lehtopeat-sarjalta. Loput tarvittavat raaka-aineet tilataan eurooppalaisilta tukkureilta. Sarjalle on ollut alusta saakka tärkeää, että raaka-aineet ovat mahdollisimman luonnollisia, sillä se vastaa heidän omaa arvomaailmaansa.

Cattecolla on muuten myös alihankkijat Nurmijärvellä sekä Tervakoskella, jossa valmistetaan muun muassa nestemäisessä muodossa olevia tuotteita. Palat toteutetaan omalla pajalla käsityönä Miikan ja Caritan toimesta. Pakkaukset ja etiketit ovat kotimaisia.

Siirrytään sitten meidän yhteisen päivän ohjelmaan, sillä pääsin seuraamaan saippuan valmistusta, mikä oli todella mielenkiintoista! Minulta kysyttiin omia lemppari tuotteitani ja kerroin rakastavani muun muassa Hedelmätarha suolasaippuaa sekä Tyrni palashampoota. Yksi vaikuttavin ominaisuus näissä on itselleni väri ja tuoksu, sillä ne piristävät! Carita kertoi, että nämä kyseiset tuotteet ovat itse asiassa heidän myydyimpiä. On tutkittu, että suomalaiset rakastavat eniten raikkaita sitrustuoksuja, sillä ne tuovat kaivattua auringon tunnetta pitkänä kaamosaikana. Käy järkeen, sillä täällä on yksi auringonlapsi!

Voittekin varmasti kuvitella, kuinka ilahduin, kun päivän saippuaksi valikoitui Hedelmätarha suolasaippua. Ensimmäisenä punnittiin öljyt ja suolat sekä lisättiin hiljalleen yksittäisiä raaka-aineita. Saippuan valmistus vaatii myös hieman käsivoimaa sekoitusvaiheessa, sillä massan täytyy olla täydellisen tasaista.

Sekoituksen jälkeen saippua kaadetaan muottiin ja siloitetaan. Pienen kuivumisajan jälkeen saippua leikataan paloiksi ja seuraava tieto yllätti minut; suolasaippua tekeytyy jopa 4 viikkoa ennen kuin se on valmis myyntiin! Tämä johtuu lipeästä, joka vaatii aikaa tekeytymiseen. Sitten taas esimerkiksi shampoopohjainen pala on valmis jopa päivässä. Taas opin uutta!

Saippuamuotti

Leikkuri

Päivä oli todella antoisa ja juttua olisi riittänyt vaikka kuinka paljon. Carita ja Miika ovat todella helposti lähestyttäviä ihmisiä ja huomaa kuinka he tekevät työtä suurella sydämellä. Olen niin iloinen meidän vuosia kestäneestä yhteistyöstä ja siitä, että toiveitani sekä ekokampaajan vinkkejäni on kuultu usein. Cattecolle on tärkeää kuulla käyttäjien sekä ammattilaisten ajatuksia, kun tuotteita kehitetään.

Jälleenmyyjä innokkaana oppimassa

Haluaisin vielä vinkata omia lemppari Catteco tuotteitani tähän loppuun käyttövinkkeineen.

-Tyrni palashampoo. Ihanan pehmeä, mutta samalla tarpeeksi tehokas pesuteholtaan. Olen saanut omat hiustenpesuvälini pitenemään sulfaatittomilla shampoilla ja ennen pesua hiukset ovat usein jo ehtineet selkeästi rasvoittumaan. Tähän auttaa aina tuplapesu. Shampoota pyöritellään suoraan hiuksille ja kun vaahtoa syntyy, jatketaan vaahdotusta käsin. Huomioithan, että palaa ei kannata säilyttää suihkun alla, jotta se ei sula. Itsellä palat ovat saippua-alustalla lavuaarin reunalla.

-Villiyrtti muotoilugeeli. Tämä on kaikkien aikojen suosikki muotoilutuotteeni, kun teen lämmöttömiä kiharoita kiharrinpannalla. Laitan geeliä ennen kiharrinpantaa sekä seuraavana aamuna, kun puran ja aukiharjaan kiharat. Muotoilugeeli silottaa hiukset kauniisti, eikä tahmaa lainkaan. Sopii myös curly girl kiharan puristeluun.

-Sade hoitoainepala. Ihanan kosteuttava ja selvittävä hoitoainepala. Voi käyttää myös saunassa pienellä vaikutusajalla hiusnaamion korvikkeena. Suosittelen hiusten päälle turbaania/pyyhettä sekä mietoja löylyjä jos laitat saunan lämpöön.

-Freesi suolashampoo. Super puhdistaja, mutta samalla pehmeä hiuspohjalle. Käytän Freesiä aina, kun haluan syväpuhdistaa sekä kuoria hiuspohjaa ja latvoja. Huippu tuote esimerkiksi reissun jälkeen tai talvella kevyesti hilseilevään hiuspohjaan. Kesällä taas virkistää.

-Kukkatarha suolakuorinta. Kaikki nämä suolakuorinnat ovat “must have” tuotteitani, kun haluan tehokasta, mutta ei kuivattavaa kuorintaa vartalolle. Öljy takaa sen, ettei ihoa kiristä kuorinnan jälkeen, mutta suola tekee tehtävänsä. Kyseinen kuorinta on tehokkain löytämäni, kun haluan päästä eroon vartalon hikinäppylöistä sekä hyttysen puremajäljistä tai pienistä naarmuista.

-Hedelmätarha suolasaippua. Myös jokainen suolasaippua on kokeilemisen arvoinen. Sopii ihon sekä kasvojen kuorintaan sekä meikkisiveltimien pesuun. Käytän suolasaippuaa myös siivoussaippuana. Usko tai älä, mutta suolasaippualla lähtee tehokkaasti lavuaarin pinttynyt lika.

-Helmi hoitoainepala. Jos pesuvälini on lyhyempi tai talvella hiuspohja herkempi, pesen hiukseni satunnaisesti Helmi hoitoainepalalla. Vähäisemmän tensidimärään vuoksi hiuspohja ei pääse kuivamaan.

-Herkkis pala. Täydellinen pala kuivan ihon kaudelle sekä myöskin meikkisiveltimien pesuun. Herkkis palaa kehutaan myös lasten iholle sekä atoopikon ihon hoitoon.

Kiitos Cattecolle tästä ihanan inspiroivasta sekä mielenkiintoisesta päivästä.

Pääset tilaamaan Cattecon tuotteita täältä.

Toivotan teille ihania hiusten- sekä ihonhoito hetkiä! <3: Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Yrittäjän jaksaminen ja hyvinvointi

Yrittäjänä olen ollut monenlaisissa koulutuksissa ja nähnyt paljon valikoimaa. Normaalisti kurssit keskittyvät vahvasti tekniseen tekemiseen. Siihen, miten värjätään tai leikataan hiuksia. Tämä on erittäin tärkeää oppia ja näitä kursseja todella tarvitaan.


Jos kuitenkin mennään pintaa syvemmälle itse yrittäjyyteen, niin kaiken teknisen osaamisen taustalla on niin paljon muutakin, kuin kyky tehdä kauniita hiuksia. Erityisesti tämän päivän yrittäjyydessä korostuvat brändäys, sosiaalinen media, ajanhallinta, visuaalisuus ja hinnoittelu. Olen itsekin kiinnittänyt viime vuosina kyseisiin teemoihin huomiota ja puhunut näistä koulutuksissani sekä Kampaamoalan yrittäjän brändikirjassani. Löydät Brändikirjan täältä.

Siksi olinkin todella ilahtunut, kun löysin Hyvinvoinnin viikonlopun meille kampaajille. Koulutuksen, jota todella olin odottanut! Siellä ei tehty hiuksia vaan paneuduttiin yrittäjän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Juuri niihin teemoihin, joita itse pidän äärimmäisen tärkeänä ja joihin olen viime vuosina havahtunut.

Yrittäjän Hyvinvoinnin viikonlopun järjestäjät, kolme super “ässää” eli Selina, Sara ja Sanna. Kuva: Hanna Sinisalo

Henkilökohtaisesti olen muokannut työarkeani paljon ja en voisi enää kuvitella paluuta entiseen suorituskeskeiseen liiketyöarkeeni. Olen todennut itselleni, etten elä tehdäkseni töitä vaan teen töitä ollakseni onnellinen. Olen onnellisimmillani niissä hetkissä, kun en ole yrittäjän roolissa. Toivon, ettei tätä käsitetä väärin, sillä rakastan työtäni. On kuitenkin olennaista hallita omaa työarkea niin, että vapaa-ajalle jää aikaa itselle tärkeille asioille. Minulle se on läheisten kanssa ajan viettoa, luonnossa liikkumista, tanssia, matkustelua ja ihan vain olemista. Mikäli oma kalenteri menee siihen pisteeseen, ettei näille asioille jää aikaa, kärsii myös työn tekemisen laatu. Väsynyt ja ylikuormittunut yrittäjä ei jaksa enää vapaallakaan pitää itsestään huolta jos kaikki oma aika menee töistä palautumiseen. Tätä teemaa käsittelimme myös Hyvinvoinnin viikonlopussa ja pystyin todella allekirjoittamaan jokaisen luennon.


Sanna, Sara ja Selina olivat järjestäneet kaiken niin ihanasti, että vieläkin on lämmin olo tästä vuorokaudesta, mitä sain kokea. Ensimmäisenä päivänä pääsimme rentoutumaan Selinan ohjauksessa ja toteutimme kasvohoidot laadukkailla Olivia Klein-sarjan tuotteilla. Hemmottelun jälkeen lähdimme saunomaan ja pulahtamaan avantoon, jonka jälkeen vuorossa oli illallinen. Mainittakoon, että jokainen kattaus oli maukasta ja puhdasta ruokaa täynnä. Illan mittaan meillä oli antoisia ja mielenkiintoisia keskusteluita porukalla. Oli mukava päästä tutustumaan kollegoihin.

Ihonhoito tuokio Selinan johdolla. Löydät Selinan somen täältä. Kuva: Hanna Sinisalo

Avantofiilistä Selinan kanssa. Kuva: Hanna Sinisalo

Toisena päivänä pääsimme perehtymään erilaisiin luentoihin Sannan ja Saran johdolla. Keskustelimme muun muassa sosiaalisesta mediasta ja yrittäjän brändäyksestä sekä oman suunnan kirkastamisesta. Oli ihana fiilis vain nyökytellä mukana, sillä luennot olivat täyttä asiaa! Olen usein pohtinut sitä, kuinka tärkeää meidän yrittäjien on myös johtaa itseämme sekä ajanhallintaamme. Tänä päivänä se ei enää riitä, että käymme vain töissä laittamassa hiuksia.

Sanna on oikea mestari sosiaalisessa mediassa sekä visuaalisissa kuvissa. Löydät Sannan somen täältä. Kuva: Hanna Sinisalo

Saran Valjasta vahvuutesi luento. Löydät hänet somesta täältä. Kuva: Hanna Sinisalo

Yksi ihanimpia asioita Hyvinvoinnin viikonlopussa oli se, että sinne sai mennä täysin omana itsenään ja jokainen meistä tuli kuulluksi. Sain tästä pitkäksi aikaa iloa ja energiaa. Sanoinkin ystävilleni, jotka pääsevät palkkatyössään työnantajan järjestämille hyvinvointi reissuille, että juuri tällaista me yrittäjätkin tarvitsemme. Nyt kun näin hieno mahdollisuus on tarjolla, niin suosittelen lämpimästi aivan jokaiselle kollegalleni.

Iso kiitos teille kaikille, joiden kanssa sain jakaa tämän. Olette huikeita! Loppuun vielä pari fiiliskuvaa ja tietenkin kuvaajan some, jonka löydät täältä.

Meidän porukka. Kuva: Hanna Sinisalo

Rakas ystäväni ja kollegani Nelli. Hänen somen näet täältä. Kuva: Hanna Sinisalo

Muistakaa huolehtia itsestänne!

<3: Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Miten hennaa vaalennetaan?

Olen ollut usein kampaajana tilanteessa, jossa hennapohjaa toivotaan joko kirkkaammaksi tai sitä halutaan luonnollistaa lähemmäksi omaa sävyä. Tämä on onneksi mahdollista, kun tietää mitä tekee ja erityisesti meillä ammattilaisilla on hyvää osaamista muokata hennapohjaa.

Ensimmäisenä haluan muistuttaa, että kun puhun hennasta, niin tarkoitan puhtaasti oranssia hennapohjaa. Muistetaanhan, että tummuutta antava indigo ei ole hennaa ja sen vaalennus onkin sitten aivan oma tarinansa. Tällä kertaa puhutaan siis oranssi/punapohjaisesta hennasävystä.

Miten hennan vaalennus sitten onnistuu? On erittäin tärkeää tiedostaa kasvivärin kemiaa. Henna sekä kasvivärit toimivat suoravärin tavoin ja niiden pigmentti tarttuu tiukasti hiuksen pintarakenteeseen. Ne kiinnitetään lämpimän veden avulla ilman hapetetta. Tästä syystä niitä ei voida myöskään poistaa täysin hapettavilla raaka-aineilla, sillä kasvivärien toimintamekanismi on aivan erilainen. Jos siis haaveilet blondaavasi hennan kokonaan "pois". Se ei ole valitettavasti mahdollista. Pystyt kyllä vaalentamaan sekä kirkastamaan hennaa, mutta sen lämpö on ikuinen, niin kauan kuin hennaa on hiuksissasi. 

Toki voimme taittaa sekä neutralisoida hennaa vastaväreillä eli tällä keinolla saamme lämmön pois. Taittosävyn haalistuessa ja pesujen myötä lämpö kuitenkin palaa herkästi. Jos siis toivot hennatuille hiuksillesi viileämmän vaaleaa lopputulosta, varauduthan hiusten säännölliseen sävytykseen vastaväreillä. Vastavärien kanssa kannattaa myös olla tarkkana. Kerron esimerkin: jos olet vaalentanut hennan keltaiseksi ja haluat taittaa sitä vastavärillä, niin keltaoranssin vastavärit ovat sininen ja violetti. Kerroin jo aiemmin, että kasvivärit toimivat kuin suoravärit ja vertaan niitä usein vesivärimaalaamiseen. Nyt kannattaa kuvitella vesivärinapit, joissa sekoitat esimerkiksi keltaista ja sinistä. Millaisen sävyn saat aikaan näiden kahden sävyn sekoituksella? Vastaushan on vihreä! Ei siis kannata laittaa liikaa keltaiseen pohjaan sinipigmenttiä, kuten voimakasta silver shampoota tai naamiota. Lopputuloksena voi pahimmillaan olla homeisen värinen vihreä. Kannattaa siis olla tarkkana millaisia pigmenttejä lisäät vaalennettuun pohjaan. Siksi suosittelenkin aina ammattilaista tällaiseen projektiin.

Seuraavissa kuvaesimerkeissä näet hennatut hiukset, joita vaalensin ja sävytin lähemmäksi omaa väriä. Tarkoituksena on kasvattaa enemmän omaa luonnollista pohjaväriä ja päästä hiljalleen hennasta eroon.

Hennahiukset ennen neutralisointia.

Raidoituksen ja sävytysten jälkeen. Huom: työ toteutettu hapeteväreillä.

Ennen/Jälkeen.

Toinen esimerkki hennan vaalennukseen liittyen on tilanne, jolloin hennaukseen on siirrytty suoraan hapeteväristä, joka on jättänyt pohjan selkeämmän vaaleaksi. Hapeteväri kykenee vaalentamaan hiuksia samalla, kun se värjää. Esimerkiksi luonnostaan ruskeahiuksinen voi värjätä hapeteväreillä kirkasta kuparia, mutta kasvivärjäykseen siirryttäessä henna tarttuukin hiusten luonnollisen pohjavärin mukaan. Näin ollen vanhan hapetevärin sekä hennan väliin voi jäädä hyvinkin radikaali sävyero ja tämän tilanteen olen ratkaissut yleensä raidoittamalla asiakkaan omaa tummempaa tyvialuetta vaaleammaksi. Tämän jälkeen kokonaisuus on värjätty hennapohjalla, jolloin hiuksiin tulee kaunis liukuva sävy. Tästä on helppo jatkaa hennausta tai halutessa raidoitusta voidaan uusia vuosittain jos hennaa halutaan ylläpitää kirkkaampana. Itse suosin mieluummin raidoitusta kuin koko tyvialueen vaalennusta, jotta tyvikasvuraja olisi pehmeämpi ja luonnollisempi.

Ennen tyvialueen raidoitusta. Hiuksista näkyy vanhan hapetevärin raja kirkkaampana, kun taas luonnonhenna on tarttunut oman pohjavärin mukaisesti.

Tyven raidoituksen jälkeen rajakohta häviää ja sävystä tulee liukuvampi. Raitojen jälkeen hiukset on hennattu uudelleen.

Kolmantena esimerkkinä kerron koko hennapohjan kirkastuksesta. Tämä tilanne tulee usein vastaan silloin, kun kuluttaja on hennannut hiuksiaan jatkuvasti tyvestä latvaan. Tätä en suosittele, sillä henna on herkästi hiuksiin kerrostuva suoraväri. Kun hennan pigmentti on saatu kerran tarttumaan latvaan, se ei enää haalistu. Kuvittele tähänkin vesivärimaalaus esimerkki. Jos maalaat jatkuvasti päällekkäisiä kerroksia oranssilla, se saattaa muuttua ajan saatossa ruskeammaksi. Tässä tilanteessa auttaa koko hiusten vaalennuspesu/kirkastus vaalennusaineella. Savivaalennus on myös loistava ratkaisu, riippuen toivotusta lopputuloksesta sekä hennakertymän voimakkuudesta. Mikäli henna on päässyt selkeästi tummumaan hiuksiin, on perinteinen vaalennus tehokkaampi vaihtoehto. Joskus jopa hellävaraisempi, sillä perinteisen vaalennuksen voi laittaa hiuksille matalalla hapetteella suoja-aineen kanssa, kun taas savivaalennuksessa hapetetta joudutaan nostamaan korkeammaksi, jotta tuloksia saadaan. Savivaalennusta ei myöskään suositella laittamaan hiuksille peräkkäisinä kertoina. Saatat siis saada kerralla isomman muutoksen perinteisellä vaalennusmuodolla. Tässä on kuitenkin huomioitava, että lopputulos voi olla erittäin kirkas porkkana. Mikäli luonnollinen tyyli on enemmän juttusi, on savivaalennus silloin parempi valinta.

Lopuksi vielä korostan, että nämä projektit kannattaa jättää aina osaavan ammattilaisen käsiin. Kaupan vaalennusten hapetteet ovat todella korkeita sekä hiuksia kuluttavia. Itse valitsen mahdollisimman matalan hapetteen sekä toteutan vaalennukset hiuksia suojaten. Näin hiukset pysyvät paremmassa kunnossa ja samalla säilytetään kasvivärin hoitavat ominaisuudet.

Tässä hennapohjassa on tehty koko latvan kirkastus sekä tyvialueen raidoitus perinteisellä vaalennuksella.

Näissä hiuksissa oli oletettavasti latvassa perinteistä vaalennusta. Halusimme luonnollista liukuvuutta, joten tyvialueelle laitettiin savivaalennusraitaa.

Loppuun annan vielä esimerkin, kuinka hennaa voi neutralisoida kasviväreillä. Seuraavissa kuvissa olemme luonnollistaneet hennapohjaa vastaväri kasviväreillä. Voit huomata selkeän eron pigmenteissä.

Mikäli sinua kiinnostaa syventyä enemmän siihen, kuinka kasvivärit toimivat ja miten hiuksia voidaan hoitaa kokonaisvaltaisen luonnollisesti. Suosittelen lämpimästi sinulle Lumoavat luonnonhiukset verkkokurssiani. Löydät sen täältä.

Hennapohja ennen sävytystä.

Luonnollisen kasviväri neutralisoinnin jälkeen.

Heräsikö sinulla kysyttävää tai kaipaisitko apua kasvivärin vaalennukseen? Ota rohkeasti yhteyttä, niin voimme varata sinulle ajan EKOMO kampaamoon Hämeenlinnaan.

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Mustaa hennaa ei ole olemassa

Ekokampaajana olen törmännyt useasti termiin “musta henna”, jota virallisesti ei ole olemassakaan. Aito henna on aina pohjapigmentiltään oranssia ja monella menevätkin termit herkästi sekaisin. Käydään aivan ensimmäisenä läpi kasvivärjäyksen pääraaka-aineita inci nimineen. Voit siis etsiä väripakettisi “ingredients” listalta löytyykö sieltä näitä ainesosia:

Kasvivärjäyksen pääraaka-aineina toimivat henna, indigo, cassia ja katam.

-Henna on Lawsonia Inermis-kasvista kuivattu ja jauhettu kasvivärijauhe. Hennan värjäystulos on aina kirkkaan oranssista lämpimään punaruskeaan.

-Indigo on Indigofera Tinctoria-kasvista saatava kasviväripigmentti ja indigon värjäystulos on sellaisenaan tumma tai syvä tummanruskea. Joskus värjäystulos on jopa vihertävän sinertävä, mutta vihreys häviää hiuksista ajan kanssa indigon saadessa happea.

-Cassia (cassia obovata/cassia auriculata) on kullansävyinen kasviväri, jota kutsutaan myös värittömäksi hennaksi. Cassian avulla saadaan kiiltoa ja kauniita kullanvaalean sävyjä jo valmiiksi vaaleahkoon tai vaaleaan hiukseen.

-Hyvänä hiusten tummentajana toimii myös katam (Buxus Dioica), joka on puksipuuheimoihin kuuluva kasvi ja sillä on hyvä hiuksia tummentava ominaisuus.  Pohjapigmentiltään katam on enemmän sinivioletti verrattuna vihertävämpään indigoon. Katamilla voidaan korvata hyvin indigo, joka aiheuttaa osalle päänsärkyä ja yliherkkyyttä. Katamista onkin havaittu vähemmän herkkyysoireita kuin indigosta. Katamia kannattaa kuitenkin opetella käyttämään, jotta siitä saadaan paras hyöty irti. Se on mielestäni hivenen pehmeämpi teholtaan sekä nopeammin haalistuva. Katamia kasvaa Jemenissä ja sitä saadaan pääosin kuivilta ja kivisiltä autiomaa-alueilta. Siksi sen saatavuus on hieman haastavampaa ja se ei ole vielä niin yleinen käyttökasvi. Voit tilata katamia täältä.

Huomioithan, että katam ja indigo kuuluvat niihin kasveihin, joista nousee vaalennettaessa esiin vihreyttä. Nämä ovat siis hyvin pysyviä pigmenttejä hiuksille. Aivan kuin hennakin, joka muuttuu vaalentaessa kirkkaamman oranssiksi.

Kasviväreistä pystytään sekoittamaan monipuolisia ja kauniita sävyjä. Markkinoilla on runsas määrä valmiita kasviväri sekoituksia, joiden seassa on erilaisia sävyttäviä sekä hoitavia ainesosia sekä yrttejä. Tiivistettynä siis, kasvivärjäys ei ole pelkkää hennaamista, sillä henna on vain yksi raaka-aine kasvivärien joukossa. Kun lasketaan kaikki mahdolliset yrtitkin mukaan, on raaka-ainelista todella pitkä.

Aidon hennan tunnistaa oranssista pigmentistä.

Mistä sitten tulee termi “musta henna”? Luulen tietäväni vastauksen. Aikoinaan etelän rantalomakohteissa keksittiin alkaa tekemään mustia hennatatuointeja. Ikävästi luonnonhenna onkin saattanut saada vaarallisen maineen mustien hennatatuointien tai värivalmisteiden takia, koska niihin on lisätty tummentavaa parafenyleenidiamiinia eli PPD:ta. PPD on hapeteväreissä käytettävä voimakas kemikaali, joka kykenee läpäisemään ihon ja pääsee jopa verenkiertoon saakka. PPD:n tai sen johdannaisten ansiosta hapetevärit kykenevät tummentamaan hiuksia ja se on myös yliedustettuna kosmetiikkamaailman allergisissa reaktioissa. PPD allergiat ovat yllättävän yleisiä sekä vaarallisia, sillä pahimmillaan ne voivat johtaa anafylaktiseen shokkireaktioon. Niin kuin mainitsin, puhdas henna on aina pigmentiltään oranssia ja jotta siitä voitaisiin saada musta, on hennatatuointiin lisätty suuri määrä PPD:ta. Tämä on myös hyvin kyseenalaista toimintaa, sillä tatuointia ei huuhdella iholta pois, toisinkuin hapetevärissä. Mustapigmenttinen hennatatuointi on iholla viikkokausia ja altistaa kantajansa suurelle määrälle PPD:ta. Siksi ihmiset, jotka ovat ottaneet joskus mustan hennatatuoinnin, ovat alttiimpia allergisoitumaan hapeteväreille. Jos siis haluat ottaa aidon ja puhtaan hennatatuoinnin, huolehdithan, että se on oranssin sävyinen. Tällaisia hennatatuointeja on tehty esimerkiksi Intiassa hyvin pitkään.

Samalla muistutan, että puhtaisiin kasviväreihin ei ole ikinä lisätty parafenyleenidiamiinia (PPD), joten PPD- allergikoille kasvivärjäys saattaa olla turvallinen vaihtoehto.

HUOM: Markkinoilla on myös olemassa “niin sanottuja kasvivärejä”, joista voi löytyä PPD:ta. Kannattaa siis lukea “ingredients” lista hyvin tarkkaan, jotta tunnistat aidon kasvivärin. Jos listalta löytyy näitä termejä, on niihin lisätty parafenyleenidiamiinia:

-p-fenyleenidiamiini (INCI: p-Phenylenediamine)

-tolueeni-2,5-diamiini (INCI: Toluene-2,5-Diamine)

-2-nitro-p-fenyleenidiamiini (INCI: 2-Nitro-p-Phenylenediamine)

-4-amino-2-hydroksitolueeni (INCI: 4-amino-2-hydroxytoluene)

-p-aminofenoli (INCI: p-Aminophenol)

-m-aminofenoli (INCI: m-Aminophenol)

Lähde inci nimiin: Allergia.fi

Kasvivärjään omia hiuksiani pääosin katamin ja hennan yhdistelmällä. Joskus sekoitan mukaan indigopohjaa jos haluan kestävämmän värjäystuloksen. Olen kuitenkin päänsärkyherkkä indigolle ja siksi suosin usein katamia.

Loppuun vielä hyviä uutisia. Jos haluat oppia lisää syventävää tietoutta kasvivärjäyksestä, niin olen kirjoittanut teitä varten kaksi erilaista digitaalista “Kasvivärjäyksen ABC” e-opasta. Toinen on kuluttajille ja toinen ammattilaisille. Löydät oppaat täältä. Suosittelen lämpimästi lukemaan, jotta onnistut kasvivärjäyksen parissa.

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Lue tämä ennen ensimmäistä kasvivärjäystäsi

Mitä sinun tulisi tiedostaa ennen ensimmäistä kasvivärjäystä?

On valitettava fakta, että edelleen moni on hukassa kasviväritietouden kanssa. Kuluttajat myös valitsevat herkästi kaupasta kasvivärivalmisteita, joiden sävy näyttää kivalta purkin kannessa ja nimi kuulostaa hyvältä. Totuus on kuitenkin se, että tällä tyylillä voidaan mennä metsään ja pahasti, sillä ratkaisevin tekijä kasvivärin onnistumisessa on incin eli raaka-aineiden analysointi sekä hiusten oma pohjaväri. On myös äärimmäisen tärkeää tiedostaa kasvivärin pysyvyys hiuksissa, jotta tulevia pettymyksiä ei pääse syntymään mahdollisissa värinmuutos toiveissa.

Aloitetaan ensin kemiasta ja kerron, miten kasviväri eroaa hapetevärjäyksestä.

Sekä kasvivärjäyksellä että hapetevärjäyksellä on täysin erilaiset kiinnitysmekanismit hiustemme rakenteeseen. Hapetevärjäyksen PH on korkeampi kuin kasvivärjäyksen, joka tarkoittaa sitä, että emäksisemmän PH:n myötä vapautuu enemmän happea ja näin ollen hiuksille aiheutuu happivaurioita. Hapetevärin pigmentti pääsee pureutumaan syvemmälle hiukseen, suoraan kuitukerrokseen saakka, kun taas kasvivärin pigmentti kiinnittyy hiusten pintakerrokseen suoravärin tavoin. Tästä syystä kasvivärjäys ei vaurioita hiusten rakennetta ja on huomattavasti hellävaraisempi värjäysmuoto.

Kasvivärit tarttuvat tehokkaasti hiuksen pintaan ja esimerkiksi pienimolekyylinen punapohjainen henna on kasvivärimaailman tarttuvimpia pigmenttejä. Hiuksia tummentavan indigon molekyylikoko taas on hieman suurempi, mutta indigokin tarttuu hiuksiin erittäin tehokkaasti. Jos kasvivärjäys aloitetaan aivan alusta, voi olla, että sitä täytyy hieman kerrostaa eli laittaa muutama kerta, jotta se alkaa pysymään täydellisesti.

Kasvivärjäyksen pääraaka-aineina toimivat henna, indigo ja cassia. Henna on punapohjainen, indigo viher-sinipohjainen sekä cassia kultapohjainen pigmentti. Sen lisäksi markkinoilla on valtava määrä erilaisia valmissekoituksia, joissa hyödynnetään myös erilaisia sävyttäviä yrttejä. Kuitenkin hiuksiin tehokkaimmin näistä kiinnittyvät juuri henna ja indigo, joten silloin kun haetaan kestävää kasviväriä, perustuu värjäysteho henna- ja indigopohjaan eli punertavaan tai ruskeaan pigmenttiin.

Nyt tulisi tärkein osuus eli se, että oletko valmis sitoutumaan pidemmäksi aikaa luonnon raaka-aineiden pigmentteihin? Koska kasviväri kiinnitetään hiusten pintaan lämpimän veden avulla, se toimii suoravärin tavoin. Värjäysmenetelmässä ei ole mukana hapettuvia raaka-aineita, joten sitä ei voida myöskään 100% poistaa hapettuvien raaka-aineiden sekä vaalennusten avulla. Korostan, et voi vaalentaa voimakasta henna- tai indigopohjaa takaisin puhtaanvaaleaksi perinteisellä kaupan värinpoistoaineella niin kauan kuin latvoissasi on vanhaa kasviväriä. Ellet sitten haaveile kirkkaan oranssista tai tunkkaisen vihertävästä pigmentistä. Jo yksikin kasvivärjäyskerta riittää esimerkiksi indigon jämähtämiseen ja jos sinulla on latvassasi vuosi sitten laitettu tumma kasviväri, se tulee kyllä vaalentaessa esiin. Voit kuitenkin värjätä halutessasi normaaleilla hapeteväreillä kasvivärjäyksen jälkeen, kunhan et lähde omatoimisesti vaalentamaan varsinkaan tummaa kasviväriä!

Erityisen vaikeaa on viher-sinipohjaisen indigon vaalennus, sillä indigo muuttuu vaalentaessa herkästi vihreäksi, kun taas hennan vaalennus nostaa hiuksissa tehokkaasti lämpöä esiin. Hennapohjaa vaalentamalla saadaan siis kirkkaan oranssia pigmenttiä ja indigopohjaa vaalentamalla vihreää väriä. Ellei sitten käytössä ole ammattilaisen käyttämä savivaalennus, joka aivan kevyesti kirkastaa kasviväriä. Suosittelenkin lukemaan enemmän savivaalennus infoa täältä.

Tekemäni pehmeän kevyt savivaalennus indigopohjalle. Jätäthän ruskean kasvivärin vaalennuksen aina ammattilaisen tehtäväksi.

Kerroin myös indigon viherpohjaisuudesta ja on todella tärkeää hahmottaa, että kuinka paljon sitä on väripaketin incissä. Mikäli katsot raaka-aineita ja ensimmäisten joukossa lukee "Indigofera tinctoria", olet valitsemassa selkeästi tummaa kasviväriä, joka on vihertävän sinipohjainen. Indigo näyttäytyy usein hiuksissa alkuun hieman vihertävänä ja saadessaan happea, se tummuu lopulliseen muotoonsa. Mutta mikäli laitat sitä vaalealle tai harmaalle pohjalle, saatat saada lopputuloksena vihertävän tai sinisen pigmentin, jota ei voi enää vaalentaa pois. Vaaleammissa pohjissa onkin tärkeää tehdä esipigmentointi tai hiljalleen kerrostaa väriä viemällä pohjalle lämmintä pigmenttiä. Ensin toki pohtien, onko valmis sitoutumaan värjäykseen, jota et voi vaalentaa pois. Harmaiden hiusten värjäyksestä lisäinfoa voit muuten lukea täältä.

Kasvivärjäys toimii siis tiivistettynä kuin vesivärimaalaus. Kuvittele hiustesi tilalle paperi, jota maalaat vesiväreillä ja kun viet paperille punaista, vihreää tai keltaista pigmenttiä, niin mitä saat? Vaikka puhunkin indigosta viherpohjaisena, on sillä onneksi myös kyky tummentua jos vain pohjassa on valmiiksi hieman tummuutta. Tai se voi toimia paremmin myös hennan kanssa. Esimerkiksi puna-sekä viherpohjaa sekoittamalla voidaan saada jo onnistuneempi lopputulos eli pehmeää ruskeaa. Kaikista tärkeintä on, ettet laita liikaa indigoa liian vaaleaan pohjaan. Tai jos et halua liian oranssia, katso ettei väripurkin incissä lue ensimmäisenä henna eli "Lawsonia inermis", joka tarkoittaa hennaa.

Kuvassa näet tekemäni korjaustyön, jossa kuluttaja oli laittanut erittäin tummaa kasviväriä harmaalle pohjalle. Lopputuloksena oli siniset hiukset. Latvalle oli myös tehty yksi testivaalennus osio, sillä asiakkaan toiveena oli vaaleaa raitaa. En suostunut vaalentamaan hiuksia, koska väri olisi muuttunut entistä enemmän sini-vihreäksi. Korjasin hiukset voimakkaalla punapohjaisella vastavärillä. Alaosion keskimmäisessä kuvassa voit nähdä hentoista viherrystä tyvellä. Tyviväriin teimme esipigmentoinnin sekä uuden kasvivärin. Tässä on kuitenkin käytetty lämpimien ja tummien pigmenttien tasapainoa, joten hiukset eivät jää vihreäksi tai siniseksi.

On myös tärkeää sisäistää, etteivät kasvit kykene vaalentamaan hiuksia. Kasviväreillä voidaan kyllä sävyttää jo valmiiksi vaaleita hiuksia, mutta omaa väriä ne eivät vaalenna, sillä vaalennus vaatii aina vetyperoksidin kaverikseen. Jos siis laitat oranssia hennapigmenttiä ruskealle pohjalle, saat lämpimän ruskean lopputuloksen.

Mikäli haluat onnistua kasviväri reseptiikassa heti ensimmäisellä värjäyksellä, suosittelen sinulle lämpimästi Kasvivärjäyksen ABC e-opastani tai kokonaisvaltaisempaa verkkokurssiani. Löydät verkkokaupastani sekä ammattilaisille että kuluttajille oman oppaan. Lue lisää Kasvivärjäyksen ABC oppaasta täältä ja verkkokurssista täältä.

Muistathan myös, että mikä tahansa värjäysmuoto voi allergisoida eli allergiavapaata värjäystä ei ole olemassakaan. Kuitenkin monelle hapeteväri allergisella kasvivärjäys on ollut oikea pelastus ja kasvivärjäys allergiareaktiot ovat onneksi harvinaisempia kuin hapeteväri allergiat.

Suosittelen erittäin lämpimästi tätä ihastuttavaa luonnonvärimaailmaa hiuksillesi. Tärkeintä kuitenkin on perehtyä aiheeseen, jotta saat mahdollisimman onnistuneen lopputuloksen. Voit myös varata minulle online konsultaation virtuaalikampaamon puolelle, jossa ohjeistan sinua etänä löytämään hiuksillesi mahdollisimman sopivat väripigmentit. Täällä kerron sinulle miten kyseinen konsultaatio tapahtuu.

Penkissäni käy myös paljon asiakkaita ulkopaikkakunnilta, joten tule ihmeessä poikkeamaan Hämeenlinnassa EKOMO hair kampaamossamme. Voit varata ajan EKOMOON täältä. Lämpimästi tervetuloa!

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Blogiteksti kasvivärjäyksestä tekoälyn avulla.

Halusin testata mielenkiinnosta, että kuinka hyvin tekoäly tuntee kasvivärjäys genren. Pyysinkin sitä kirjoittamaan blogitekstin kasvivärjäyksen hyödyistä hiuksille ja tämä on aivan ensimmäinen tekstini koskaan, missä on hyödynnetty tekoälyä! En siis voi ottaa kunniaa kyseisestä kirjoituksesta, mutta ammattilaisena voin analysoida osuiko tekoäly kuinka lähelle faktatiedon kanssa. Laitan omat kommenttini jokaisen virkkeen alle, joten katsotaan miten tekoälyllä meni!

Olkaa hyvä, tässä teille blogiteksti tekoälyn tuottamana:

Luonnollista kauneutta: Kasvivärjäyksen edut hiuksille

Tekoäly: Hiusten värjääminen on ollut osa kauneusrutiinejamme vuosisatojen ajan, mutta viime aikoina moni on alkanut kiinnittää huomiota ympäristöystävällisempiin ja hiuksia hellävaraisempiin vaihtoehtoihin. Kasvivärjäys nousee esiin yhtenä luonnollisena vaihtoehtona perinteisille kemiallisille hiusten väreille, ja sen hyödyt hiusten terveydelle ovat kiistattomat.

Hanna: Melko hyvää tekstiä, mutta lause “hiuksia hellävaraisempiin vaihtoehtoihin” on erikoinen. Kasvivärjäys on ehdottomasti ympäristöystävällisempi ja hiuksia hellivämpi vaihtoehto.

1. Kemikaalivapaat aineosat

Tekoäly: Kasvivärjäyksessä käytetään luonnollisia aineosia, kuten kasveja, hedelmiä ja yrttejä, jotka eivät sisällä voimakkaita kemikaaleja. Tämä tekee kasvivärjäyksestä hellävaraisemman vaihtoehdon hiuksille, sillä se vähentää altistumista haitallisille kemikaaleille, jotka voivat aiheuttaa kuivumista, haurastumista ja muita hiusten ongelmia.

Hanna: Mikään värjäys tai kosmetiikka ei ole kemikaalivapaata sillä virallisesti vesikin on kemikaali. En myöskään sanoisi, että kasviväreissä käytettäisiin hedelmiä. Muuten teksti on hyvä tiivistelmä kasvivärjäyksen hyödyistä.

2. Hiuspohjan hyvinvointi

Tekoäly: Kasvivärjäys ei ainoastaan värjää hiuksia, vaan se voi myös edistää hiuspohjan terveyttä. Monet kasvit ja yrtit, kuten kamomilla ja rosmariini, sisältävät ravintoaineita, jotka voivat rauhoittaa hiuspohjaa, vähentää tulehduksia ja parantaa verenkiertoa. Tämä voi johtaa terveempään hiuskasvuun ja vähentää hiuspohjan ärsytystä.

Hanna: On totta, että parhaimmillaan hiuspohja rauhoittuu kasviväriin siirtymisen myötä. Luonnon raaka-aineet hellivät myös ihoa. Kuitenkaan hiusjuuri ei tiedä millaista kosmetiikkaa hiuspohjalle on laitettu. Kasvivärjäys ei siis nopeuta hiusten kasvua, mutta voi todella parantaa hiuspohjan hyvinvointia.

3. Vähemmän haitallisia sivuvaikutuksia

Tekoäly: Perinteiset kemialliset hiusvärit voivat aiheuttaa hajuherkkyyttä, päänahan kutinaa ja muita epämiellyttäviä sivuvaikutuksia. Kasvivärjäyksessä näitä haittavaikutuksia esiintyy harvemmin, sillä luonnonmukaiset aineosat ovat usein paremmin siedettyjä ja vähemmän ärsyttäviä.

Hanna: Ei lisättävää!

4. Pitkäkestoisuus ja luonnollinen väri

Tekoäly: Vaikka kasvivärjäys saattaa vaatia hieman enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä, sen tulokset voivat olla erittäin kestäviä. Kasvivärit voivat tarjota luonnollisen väripaletin, joka muuntuu ajan myötä kauniisti ja antaa hiuksille luonnollisen hehkun. Kasvivärjäyksen avulla voit saavuttaa yksilöllisen ja luonnollisen ilmeen.

Hanna: Tämä on täysin totta!

5. Ympäristöystävällinen vaihtoehto

Tekoäly: Kasvivärjäyksen ekologiset edut ulottuvat myös ympäristöön. Vähemmän kemikaaleja tarkoittaa vähemmän haitallisia aineita päätymässä vesistöihin ja ympäristöön. Valitsemalla kasvivärjäyksen tuet kestävää kehitystä ja vähennät hiilijalanjälkeäsi kauneusrutiineissasi.

Kaiken kaikkiaan kasvivärjäys tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon niille, jotka haluavat ylläpitää kauniita hiuksiaan samalla kun kunnioittavat ympäristöä ja omaa terveyttään. Kokeile luonnollista kauneutta kasvivärjäyksen avulla, ja anna hiuksillesi mahdollisuus kukoistaa ilman haitallisia kemikaaleja.

Hanna: Olipa hienosti tiivistetty! Kiitos tekoälyn, tästähän tuli kiva blogiteksti. Kuitenkaan kaikessa tekoäly ei ole ihmistä edellä ja pieniä korjauksiakin piti tehdä.

Mikäli olet harkinnut kasvivärjäystä, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan Kasvivärjäyksen ABC e-oppaaseeni täällä! Tervetuloa myös penkkiini Hämeenlinnaan EKOMO hair kampaamoon tai ammattilaisena koulutuksiini.

<3: Ecohair Hanna

Read More
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Hiusmalliksi Ecohair Hannan penkkiin tai koulutukseen?

Ohjeita hiusmallille:

Mikäli toivoisit pääseväsi hiusmallikseni penkkiini tai koulutuksiini, niin luethan ensin tämän infon.

Edellytän hiusmalleilta ensisijaisesti puolipitkiä tai pitkiä hiuksia ja mielellään luonnostaan melko suoria. Hiusten pitäisi olla myös kohtuullisen hyväkuntoiset ja plussaa on, mikäli hiuksesi ovat värjäämättömät tai käsittelyitä on tehty melko vähän. Täysin musta hiusväri ei valitettavasti sovellu hiusmalli projektiin.

Toiveena on, että malli antaa mahdollisimman vapaat kädet värjäyksiin. Koulutuksissa hiuksia ei leikata.

Mikäli koulutus on Hämeenlinnassa, niin se tapahtuu EKOMO hair kampaamossa osoitteessa Palokunnankatu 26. Pysäköintiin löytyy runsaasti kadunvarsipaikkoja läheltä ja sunnuntaisin pysäköinti on ilmaista. Mikäli tulet junalla, niin juna-asemalle on 1,4km kävelymatka. Linja-autoasema sekä Onnibus pysäkit ovat lähempänä.

Hiuksia ei tarvitse pestä etukäteen. Ethän myöskään laita poolopaitaa tai hupparia. Esimerkiksi yksivärinen paita on hyvä.

Varauduthan, että värjäysprosessia ja hiuksiasi kuvataan päivän aikana. Mikäli sinut valitaan hiusmalliksi, on äärimmäisen tärkeää sitoutua koulutuspäivään, sillä kouluttautujat matkustavat usein kursseille kauempaakin. Mahdollisen esteen sattuessa, ilmoitathan siitä välittömästi.

Värjäys on aina hiusmallille ilmainen ja hiusmallina annat oikeuden käyttää hiuskuviasi tai videoita sosiaalisessa mediassa.

Loppuun vielä pieni infopaketti kasvivärjäyksestä:

Kasvivärjäys on hiuksia hellivä ja kiiltoa antava värjäysmuoto, joka ei vaurioita hiusten rakennetta. Kasviväri sopii mainiosti erilaisille hiuslaaduille.

Kasvivärien pysyvyyteen vaikuttaa se, että montako kerrosta kasviväriä on hiuksiin laitettu. Kasvivärit tarttuvat tehokkaasti hiuksen pintaan ja esimerkiksi pienimolekyylinen punapohjainen henna on kasvivärimaailman tarttuvimpia pigmenttejä. Hiuksia tummentavan indigon molekyylikoko taas on hieman suurempi, mutta indigokin tarttuu hiuksiin erittäin tehokkaasti. Jos aloitetaan aivan alusta, voi olla, että kasviväriä täytyy hieman kerrostaa eli laittaa muutama kerta, jotta se alkaa pysymään täydellisesti.

Tänä päivänä kasvivärisävyjen valikoima 0n jo todella laaja. Yksittäisten raaka-aineiden ohella markkinoilta löytyy valtava määrä erilaisia valmisväri sekoituksia sekä yksittäisiä pigmenttejä. Kasveilla voidaan toteuttaa myös erilaisia monisävyvärjäyksiä.

Yksi tärkeimmistä huomiosta siirryttäessä kasviväriin on se, että onko kovin vaihtelunhaluinen ja halutaanko hiuksia kenties vaalentaa myöhemmin? Kasviväriä voi kyllä vaalentaa, mutta siihen tarvitaan osaamista! Ensimmäisenä on muistettava, että henna- ja indigopohjat ovat hyvin pysyviä ja koska ne kiinnitetään veden avulla ilman hapetetta, ei niitä voida myöskään täysin poistaa hapettuvilla raaka-aineilla. Edellä mainituista syistä kasvivärin vaalentaminen voi siis olla haastavaa ja se kannattaa aina jättää asiansa osaaville ammattilaisille.

Yleisesti hennan vaalentaminen on hieman helpompaa kuin indigon, sillä tummuutta antava indigoväri alkaa vaalentuessa muuttumaan vihertäväksi. Punapohjainen henna taas muuttuu vaalentuessaan enemmän oranssiksi ja nostattaa hiukseen paljon lämpöä. Kannattaa myös aina muistaa, että vuosienkin takainen kasviväri voi tulla vastaan pitkien hiusten latvoissa. Niin kauan, kun esimerkiksi indigoa on hiuksissa, se voi tulla vaalentaessa esiin. Jo yksikin kasvivärjäys kerta riittää indigon jämähtämiseen. Käytännössä hiuksille voi kuitenkin laittaa mitä tahansa hapeteväriä kasvivärjäyksen jälkeen, kun kyse ei ole vaalennuksesta. Normaalit hapetevärit eivät pilaa hiuksia jos sinulla on esimerkiksi tumma kasviväri ja haluatkin siirtyä takaisin tummaan hapeteväriin.

Infoa savivaalennuksesta:

Oikein käytettynä savivaalennus on hellävaraisempi vaihtoehto hiuksille. Hiuksen oma luonnollinen PH on noin 4,5-5,5. Savivaalennuksen PH-arvo on noin 7-8 eli hyvin lähellä neutraalia. Normaalivaalennusten PH voi taas pahimmillaan olla jopa 12 eli erittäin emäksinen. Mitä emäksisempi raaka-aine on, sitä enemmän se avaa ja kuivattaa hiuksia. Tästä syystä perinteisellä vaalennusaineella pystytään aiheuttamaan suurempia muutoksia, mutta myös hiukset voivat kärsiä enemmän. Mikäli savivaalennuksella halutaan mahdollisimman vaaleaa lopputulosta, sopii se parhaiten vaaleanruskeaan ja valmiiksi vaaleahkoon pohjaan. Sen kirkastusteho on noin 1-3 astetta, joten tummemmissa pohjissa lopputulos on enemmän beigemäinen tai vaaleanruskea. Erittäin tummille hiuksille savivaalennus on melko tehoton ja koenkin sen soveltuvan parhaiten keskiruskeille, vaaleanruskeille ja vaaleille hiuksille.

Savivaalennus on myös loistava työkalu kasvivärjätyille hiuksille. Esimerkiksi silloin, kun ruskeaksi värjättyä kasviväripohjaa halutaan kevyesti vaalentaa tai raidoittaa. Mehän tiedämme, että indigovärjätty hius muuttuu herkästi vaalentaessa vihreäksi. Eli toisin kuin saatetaan luulla, soveltuu savivaalennus mainiosti väreille, joissa on indigoa. PH-arvonsa ansiosta se ei “räjäytä” indigon voimakkainta vihreyttä esiin ja vivahteet jäävät yleensä kauniin toffeiseksi tai beigemäiseksi. Mustaan tai tummanruskeaan pohjaan savivaalennus ei kuitenkaan kokemukseni mukaan tehoa.

Savivaalennukseen voi yhdistää myös ihastuttavia ja pastellisia yrttisävyjä sekä erilaisia hiusten tehohoitoja.

On tärkeää muistaa, että mikään värjäys ei ole allergiavapaata, mutta kasviväriallergiat ovat onneksi harvinaisempia kuin hapeteväriallergiat. Koulutuksissa käytetään ainoastaan kosmetiikaksi rekisteröityjä tuotteita, kosmetiikkalakia noudattaen. Jokainen hiusmalli ja asiakas kantaa itse vastuun mahdollisista allergisista reaktioista.

Voit laittaa hiusmalli hakemuksen instagram tilini viestiboksiin täällä. Lisääthän mukaan kuvat tämän hetkisistä hiuksistasi.

HUOM: Suuren kysynnän vuoksi yleinen hiusmallihaku on tällä hetkellä tauolla. Seuraathan mahdollisia mallihakuja instagram kanavani kautta.

<3: Ecohair Hanna

Read More