Loppuuko hiustenvärjäys hiusväriallergiaan?
Vuosien varrella penkkiini on päätynyt yhä useampi hiusväriallergikko ja monella onkin ollut huoli, että onko hiustenvärjäyksestä luovuttava kokonaan. Huoli on ymmärrettävä, sillä hiukset ovat tärkeä osa identiteettiämme ja tapa ilmaista omaa persoonaamme.
Allerginen reaktio ei tarkoita kuitenkaan automaattisesti sitä, että värjäykset ovat historiaa, mutta ensimmäisenä on selvitettävä reaktion aiheuttaja sekä syy. Suosittelenkin AINA hakeutumaan lääkärin vastaanotolle ja pyytämään pääsyä allergiatesteihin. Valitettavasti me kampaajat emme voi suorittaa allergiatestejä, sillä meillä ei ole siihen lääkärin pätevyyttä tai koulutusta.
Valitettavan usein allerginen reaktio viittaa PPD allergiaan ja tiesitkö, että PPD allergia on yleisimpiä allergioita hiusväri maailmassa? Kyseessä on siis raaka-aine nimeltään parafenyleenidiamiini, jota käytetään käytännössä kaikissa hapeteväreissä sekä ripsi- että kulmaväreissä. Sen määrät voivat vaihdella riippuen siitä, kuinka tumma sävy on kyseessä. Eniten PPD:ta löytyy mustista ja tummista hiusväreistä, sillä se on tummuutta antava raaka-aine.
PPD kykenee imeytymään ihon läpi verenkiertoon saakka. Sille allergisoituvat erityisen usein henkilöt, jotka ovat värjänneet hiuksiaan pitkään tummaksi. Jos allergia puhkeaa kerran, on hapeteväreistä luovuttava. Poislukien puhtaat vaalennusjauheet eli kansankielellä värinpoistoaineet. Puhdas vaalennusjauhe ei sisällä PPD:ta ja sen lisäksi käytössä on erilaiset suoravärit, savivaalennus sekä kasvivärit. Korostan vielä, että mikäli PPD allergian jäljiltä jatketaan hapetevärien käyttöä, on tämä suorastaan hengenvaarallista, sillä allerginen reaktio voi aiheuttaa pahimmillaan anafylaktisen shokin, joka johtaa sairaalareissuun.
Tässä kuvasarjassa näet hyvän esimerkin allergisen reaktion jälkeisistä värjäyksistä. Ensimmäinen kuva on hapeteväripohjaa, josta siirryimme hiljalleen vaalennuksiin sekä kasvivärjäykseen. Lopulta hiuksiin päädyttiin laittamaan kuparia sävymaailmaa. Muutos on vienyt aikaa, eikä tummaa vaalenneta hetkessä pois. Kyseessä on siis aina pidempi projekti.
Miten allergisen reaktion voisi sitten tunnistaa? Mikä tahansa hiusväriallergia voi tuntua alkuun hiuspohjan poltteluna, pistelynä tai kuumottavana tunteena päänahassa sekä sen ympärillä. Välittömästi värjäyksen jälkeen voi ilmetä ihottumaa hiuspohjan, kasvojen, kaulan sekä korvien alueella. Iho voi myös aueta tai olla näppyläinen ja pahimmillaan iho alkaa kuoriutumaan sekä erittämään kudosnestettä. Hiljalleen iho voi myös arpeutua ja toipuminen vie aikaa. Osalla ensimerkit eli kutina sekä kirvely voivat kestää pidempään eli useamman värjäyksen ajan. Mikäli näitä oireita ei huomioida, voi kovempi reaktio yllättää pahanpäiväisesti. Onkin siis äärimmäisen tärkeää huomioida kehomme viestejä, sillä mikään kosmetiikka ei ole terveyden menettämisen arvoista.
Voiko kasviväri sitten allergisoida? Kyllä voi. Kaikelle voi allergisoitua, niin synteettisille kuin luonnollisille ainesosille. Luonnollisesta hennasta on kuitenkin hyvin vähän raportoituja allergia- tai herkistymistapauksia. Indigosta on raportoitu EU:ssa jonkin verran sivuvaikutuksia kuten päänsärkyä ja kutinaa. Puhtaisiin kasviväreihin ei ole kuitenkaan ikinä lisätty parafenyleenidiamiinia, joten PPD- allergikoille kasvivärjäys saattaa olla turvallinen vaihtoehto.
Puhdas henna on AINA pigmentiltään oranssia, joten jos olet kuullut termistä "musta henna", on siihen lisätty PPD:ta. Ikävästi luonnon henna onkin saattanut saada vaarallisen maineen mustien hennatatuointien tai värivalmisteiden takia, joihin on lisätty parafenyleenidiamiinia. Markkinoilla on myös paljon niin sanottuja kasvivärejä. Kannattaakin olla tarkkana ostaessaan kasviväriä. Tarkistathan aina valmistajan sekä raaka-ainelistan, jotta voit olla varma värin puhtaudesta.
Mikäli olet saanut tummasta hapeteväristä reaktion ja haluat siirtyä ruskeaan kasviväriin, on se usein täysin mahdollista. Suosittelen kuitenkin lukemaan muutaman kasvivärifaktan täältä.
Lopuksi siis lohdutuksen sana, että penkissäni käy useampi PPD allergikko ja näissä tapauksissa on äärimmäisen tärkeää toteuttaa asiakkaalle turvallinen värjäys. Hiusväreille allergisoituminen ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että värjäämisestä on luovuttava. On vain löydettävä oikeat työkalut Mikäli olet allergisoitunut hapeteväreille, voit ottaa minuun yhteyttä jos tarvitset apua uusien värjäysrutiinien löytämisessä.
Voin auttaa sinua penkissäni Hämeenlinnan EKOMO hair kampaamossa tai Virtuaalikampaamossa. Voit myös ostaa Lumoavat luonnonhiukset verkkokurssi jäsenyyden tai Kasvivärjäyksen ABC e-oppaan kotivärjäystä varten. Klikkaamalla edellisiä sanoja, pääset suoraan palvelusivuille. Ota siis rohkeasti matalalla kynnyksellä yhteyttä ja varataan sinulle vaikka konsultaatio aika.
<3: Ecohair Hanna