Onko olemassa punaista kasviväriä?
Tämä on yksi yleisimpiä kysymyksiä, mihin olen törmännyt ekokampaajana vuosien varrella. Ajattelinkin avata hieman syvällisemmin aihetta.
Kasvivärimaailma koostuu useammasta eri tavoin pigmentoivasta raaka-aineesta ja yksi niistä on punapigmenttiä antava hennaväri. Henna on “Lawsonia Inermis” kasvipensaan lehdistä saatava väripigmentti, joka on pohjapigmentiltään aina enemmän oranssi kuin varsinaisesti punainen. Hennan värjäystulos on vaaleammissa pohjissa kirkkaan oranssi ja hieman tummemmissa pohjissa enemmän kastanjanruskea.
Henna sekä muut kasvivärit tarttuvat tiukimmin hiuksen pintarakenteeseen. Mikäli hius on hyvin hauras, saattaa pigmenttiä päätyä syvemmällekin. Kuitenkin lähtökohtaisesti kasvivärit toimivat kuin vesivärimaalaus. Tarttuen sen hetkisen pohjavärin mukaan ja niillä on myös kyky kerrostua hiuksiin. Mitä useampi kerros kasviväriä on laitettu, sitä enemmän väri syvenee ja tämä tapahtuu myös usein hennan kanssa. Jotkut onnistuvatkin saamaan hennasta syvemmän punertavan ihan vain kerrostamalla sitä hiusten pintaan. Osalla taas on hiuksissaan jo valmiiksi tummuutta, joten hennan kerrostaminen voi vetää pigmentin nopeasti ruskeaksi.
Henna vaaleammassa pohjassa.
Henna ruskeammassa pohjassa. Huom: Näissä hiuksissa latvoja on vaalennettu sekä tyvellä on kevyttä savivaalennusraitaa.
Kun aikoinaan valmistuin ekokampaajaksi, oli punainen kasviväri todella toivottu. Osalle olikin pettymys, kun hennavoittoisilla sävyillä saavutettiin aina enemmän oranssia kuin kirkkaanpunaista sävyä. Oranssihan on enemmän lämmin kun taas punainen taittaa herkemmin kylmän puolelle.
Kun olin ollut muutaman vuoden ekokampaajana, kotimainen Ekopharma lanseerasi markkinoiden ensimmäisen punaisen kasvivärinsä ja pitkään luulimme että tämä on 100% aito kasviväri. Me ekokampaajat ja kuluttajat olimme todella onnellisia tästä väristä, kunnes valitettavasti selvisikin, että kyseisessä värissä oli käytetty synteettistä raaka-ainetta eli pikramiinia mukana. Syy ei ollut Ekopharman, sillä heille oli virheellisesti myyty väriseosta, joka ei täyttänyt lupauksia aidoista luonnon raaka-aineista. Ekopharma päättikin lopettaa välittömästi kyseisen värin tuotannon ja tilanne hoidettiin vastuullisesti.
Picramic acid eli pikramiini on hyvin yleinen ainesosa ja värinvahvistaja Intiassa. Se on kosmetiikassa sallittu raaka-aine, eikä sen tiedetä olevan allergeenien aiheuttaja. Ongelmaksi muodostui kuitenkin tämän ainesosan synteettisyys. Mikäli kuluttaja haluaa värjätä hiuksensa puhtailla luonnon raaka-aineilla, on synteettinen värinvahvistaja poissuljettu vaihtoehto.
Pikramiinilla vahvistettu punainen kasviväri.
Hetken ehdin jo itse kriiseillä asiasta, sillä tämä punainen kasviväri on kaikesta huolimatta loistava ja upea vaihtoehto punapigmenttiä haluaville. Pikramiinin määrä valmisteessa on ollut hyvin vähäinen ja kasvien määrä lähes 100%. Kyseessä on siis huomattavasti luonnollisempi seos verrattuna synteettisiin hapeteväreihin. Värin kesto on myös selkeästi parempi kuin hapeteväreissä ja samalla hiukset saavat hoitoa sekä kiiltoa.
Ilokseni markkinoille tulikin hyvin pian Green Heads-sarjan Red sävy, joka on yhtä hyvälaatuinen mihin olin tottunut. Green Heads Red sävyn luonnollisuusaste on vähintään 99,4% ja pikramiini onkin onneksi hyvin siedetty, kun sen pitoisuus on maksimissaan 0,6%. Kyseessä on siis erittäin luonnollinen sävy pienellä synteettisellä lisällä.
Green Heads-sarjan Red sävy hieman tummempaan pohjaan.
Green Heads Red sävy vaaleanruskeassa pohjassa.
Ainakaan tällä hetkellä näitä pikramiinipohjaisia sävyjä ei ole saatavilla kuluttajamarkkinoilla, mutta me kampaajat toteutamme mielellämme upeita hehkuvanpunaisia lähes 100% kasvivärejä. Kuluttajien on toki mahdollista kokeilla hennan kerrostamista tai happamuuden lisäämistä kasviväriseokseensa. Hennahan tunnetusti pitää happamasta ympäristöstä, joten hennaseokseen voi laittaa mukaan esimerkiksi hapanta etikkahuuhdetta tai lorauksen sitruunaa. (Huom: tämä vain kotikäyttöön.) Me kampaajat emme voi laittaa syötäviä raaka-aineita värien joukkoon, sillä on tärkeää käyttää aina kosmetiikkalakien mukaisia raaka-aineita. Värin kylmyyttä voi myös säätää lisäämällä hennan sekaan esimerkiksi Ekopharman mustikkajauhetta tai ripauksen indigoa. Saat myös loistavat värjäysohjeet juuri uusitusta Kasvivärjäyksen ABC e-oppaastani tai verkkokurssiltani. Löydät oppaan täältä ja verkkokurssin täältä.
Vielä lopuksi haluan pohtia, että miten menikin niin monta vuotta, ettei kukaan ymmärtänyt, että Ekopharman punaisessa värissä oli mukana synteettinen värinvahvistaja. Ensinnäkin Ekopharma ei tiennyt tätä itsekään. Kyseessä oli hyvin inhimillinen tietämättömyys ja meidän kampaajien oli vain luotettava inciin. Muistan, kun kyseinen väri tuli aikoinaan markkinoille ja ihmettelin suuresti sen punaisuutta. Soitin jopa Ekopharmalle ja kysyin, että miten onnistuitte luomaan näin mielettömän värin? Kyseisen seoksen incissä oli ensimmäisenä krappijuuri, jonka tiesin olevan todella voimakas punaisuuden vahvistaja. Mukana oli myös mustikkaa ja indigoa. Oletin siis hittireseptin syntyneen.
Kun asian oikea laita paljastui, palasimme nöyrästi vanhan tietouden pariin ja totesimme, että puhtailla kasviväreillä ei voida saavuttaa oikeasti täysin punaista pigmenttiä. Tämä olikin hyvä opetus siitä, että inhimillisiä vahinkoja voi sattua ja myös luonnonkosmetiikan markkinoilla on osattava kyseenalaistaa. Onneksi Ekopharma hoiti tilanteen hyvin ja olen jatkanut heidän kanssaan yhteistyötä vaikka kaikkien kasvivärien valmistus päätettiinkin lopulta lopettaa. Heiltä löytyy edelleen loistavat luonnonkosmetiikan hiustuotteet sekä mustikkajauhe, merilevä ja savivaalennus.
Teen myös tällä hetkellä tiivistä yhteistyötä Green Heads-sarjan värien parissa ja ne ovat todella laadukkaita. Olen onnellinen, että löysin kyseisestä sarjasta loistavan punaisen värin korvaajan. Uusitusta ammattilaisten kasviväri oppaasta löytyykin suuri määrä ihanaa Green Heads reseptiikkaa. Opas löytyy täältä.
Kasvivärimaailma kehittyy jatkuvasti ja meillä on iloksemme lukuisa määrä laadukkaita vaihtoehtoja. Uskon, että valikoima vain laajenee ja itse hybridikampaajana otan ilolla vastaan myös erilaiset vaihtoehdot, jossa luonnonmaailmaan yhdistetään minimaalinen määrä synteettistä raaka-ainetta, mikäli se voidaan todistaa turvalliseksi kosmetiikkaa käytettäessä. Voit muuten lukea hybridikampaajista lisää täältä.
Odotan innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan meidän ihanaan ekogenreen!
<3: Ecohair Hanna