Onko olemassa mustaa kasviväriä?

Sain hetki sitten inboxiini kysymyksen, että mikä on paras musta kasviväri, mutta käytännössä mustaa kasviväriä ei ole olemassa. Ellei sitten hiuksesi ole valmiiksi tummat ja haluat syventää niitä hieman kasveilla. Avaan tätä nyt tarkemmin.



Silloin kun puhutaan hiusten tummennuksesta, niin kasviväri pystyy tummentamaan hiuksia yhdellä värjäyskerralla noin 1-3 astetta. Kun kasvien avulla tavoitellaan mustaa hiusväriä, olisi omien hiusten oltava jo melko tummat, jotta haluttu lopputulos saavutetaan. Toinen vaihtoehto on värjätä esipigmentoinnin kautta ja tekstin loppupäästä löydät siihen linkin. Tässä tapauksessa kysyjällä oli itsellään vaaleahkot hiukset. Värimaailmassa puhutaan usein hiusvärin pohja-asteista ja numeroista. Vaaleat värit sijoittuvat numeroasteikolla yleensä 9-10 lukemiin, kun taas mustaa hiusväriä kutsutaan ykköseksi.



Kuten sanoin yksi kasvivärjäyskerta tummentaa maksimissaan 3 astetta. Jos sinulla on siis vaaleat hiukset numerolla 10 ja tavoittelet numeroa yksi, niin et pysty mitenkään saavuttamaan mustaa hiusväriä yhdellä värjäyskerralla. Tämä sama pätee myös harmaisiin hiuksiin. Silloin kun halutaan lähteä muuttamaan vaaleaa hiusta selkeästi tummemmaksi, niin voitte kuvitella että värjäyskertoja tarvittaisiin aika monta, jotta saavutetaan haluttu pigmentti. Numero kympistä on pitkä matka mennä ykköseen.



Onneksi tässä tapauksessa kuluttaja kääntyi minun puoleeni, sillä pahimmillaan hän olisi saattanut päätyä ostamaan "mustan" kasvivärin, jonka lopputulos olisi ollut hänen vaaleissa hiuksissaan tunkkaisen vihreä tai sininen. On kyllä olemassa kasvivärejä nimellä "Soft black, Deep chestnut tai Dark Brown", mutta se ei tarkoita sitä, että niillä saavutetaan musta hiusväri vaikka väripurkin kannessa pigmentti näyttäisikin erittäin tummalta.

Näissä hiuksissa kuluttaja oli päätynyt laittamaan harmaalle eli hyvin vaalealle pohjalle liian tumman kasvivärin, jonka myötä lopputulos oli sininen. Korjaus toteutettiin vastaväreillä.

Hiusten värjääminen perustuu aina kemiaan ja siihen, millainen pohja hiuksissa on mitä värjätään. Erityisesti kasvivärimaailmassa on todella tärkeää tarkastella hiusten omaa pohjaväriä ennen kuin värivalinta tehdään. Oikean värin valinnassa täytyykin osata katsoa väripurkin incilistaa eli raaka-aine luetteloa. Aina silloin kun kasvivärimaailmassa halutaan tummentaa hiuksia, perustuu värjäys indigopohjaan. Kaikissa tummissa kasviväreissä on mukana raaka-ainetta nimeltä indigo. Incilistassa indigon nimi on " indigofera tinctoria". Jos se on aivan listan alkupäässä, on värivalinta selkeästi tumma.

Sellaisenaan indigo on tumma ja kylmä kasviraaka-aine ja se on pohjaväriltään vihertävän sinertävä. Mikäli puhdasta indigoa laitetaan valmiiksi tummalle pohjalle, saavutetaan kaunis ja syvä pigmentti. Jos taas indigoa laitetaan valmiiksi vaaleanruskealle tai vaalealle pohjalle on lopputulos erittäin todennäköisesti tunkkaisen vihreä ja harmahtava. Olenkin valitettavan usein nähnyt hiuksia, jonne on valittu liian tumma kasviväri, liian vaalealle pohjalle. Ikävimmät tapaukset ovat niitä, jossa vaaleahiuksinen on halunnut kokeilla tummempaa kasviväriä ajatellen, että hän voi myös palata takaisin vaaleaan väriin. Fakta on kuitenkin se, että jos hiuksille on laitettu kerran viherpohjaista indigoa, sitä ei voida vaalentaa takaisin vaaleaksi. Tämä johtuu siitä, että hapetevärillä ja kasvivärillä on aivan erilainen kiinnitysmekanismi hiusten rakenteeseen. Koska kasviväri kiinnitetään lämpimän veden avulla suoravärin tavoin, sitä ei voida vaalentaa 100% pois hapettuvilla raaka-aineilla.

Tässä tapauksessa kuluttaja oli laittanut liian tummaa kasviväriä ja vaaleampi latva oli kerännyt vihreää pigmenttiä. Sävytin pohjan tasaisemmaksi.

Kuvan hiuksissa olen toteuttanut hybridivärjäyksen, jossa laitettiin tarkoituksella sinertävää hapeteväriä etuosaan ja värjättiin muu pohja kasviväreillä.

Uskoisitko, että nämä hiukset ovat luonnostaan aivan harmaat? Värjäsin hiukset tuplana eli esipigmentoinnin kanssa.

Omat hiukseni ovat luonnostaan melko tummat, joten saan ne kasvivärien avulla helposti syvän tummanruskeaksi. Minulla on yksittäisiä harmaita, jotka jäävät kuultamaan hieman läpi. Mikäli harmaat lisääntyvät, on alettava joko esipigmentoimaan tai muokkaamaan väriä. Liian tumma sävy jättäisi kokonaisuuden muuten tunkkaiseksi.

Kasvivärien asiantuntijana toivoisin eniten sitä, että jos halutaan siirtyä kasvivärjäykseen, niin opiskeltaisiin ensin hieman tätä ihanaa värjäysmuotoa. Suomi on maailman ainoa maa, jossa voi opiskella koulutetuksi ekokampaajaksi ja olemme todellisia edelläkävijöitä kasvivärjäys asiantuntijuudessa. Tämän vuoksi olen halunnut luoda aivan jokaiselle erilaisia vaihtoehtoja opiskella kasvivärimaailmaa. Voit siis lunastaa verkkokurssini, e-oppaani tai konsultaation, jotta takuuvarmasti onnistut kasvivärjäyksessä. Sinun ei siis tarvitse pohtia yksin kaupan kasvivärihyllyjen edessä, että minkä värin valitset, kun sinulla on mahdollisuus kääntyä ekokampaajan oppien pariin.

Kasvivärjäyksessä on suuri potentiaali ja se on myös hiuksia hellivä värjäysmuoto. Kasvivärjäyksellä pystytään saavuttamaan todella monipuolisia, kauniita ja kiiltäviä lopputuloksia. Suosittelenkin tätä ihanaa värimaailmaa juuri sinulle, joka olet kiinnostunut luonnon raaka-aineita, luonnollisemmasta tyvikasvusta ja hiusten värjäyksestä, joka jättää hiuksesi pumpulisen pehmeäksi.

Löydät verkkokurssini täältä ja e-oppaani täältä. Mikäli taas olet kiinnostunut henkilökohtaisesta konsultaatiosta, voit lukea lisää täältä. Autan sinua mielelläni!

P:S: Lisää harmaiden hiusten ja esipigmentointi infoa löytyy täältä.

<3: Ecohair Hanna

Previous
Previous

Saako kasveilla pelkkää punaista väriä?

Next
Next

Green Heads palashampoot ja hoitoaineet