Saako kasveilla pelkkää punaista väriä?
Tässäpä yksi yleisimpiä uskomuksia, mitä olen kuullut ekokampaajan urani aikana. Toinen kuvitelma on, että kaikkia kasvivärejä kutsutaan hennaväreiksi tai että ne sisältävät hennaa. Fakta on kuitenkin se, että henna on vain yksi raaka-aine monipuolisten kasvivärien joukossa. Olisi käytännössä sama asia kutsua kaikkia hapetevärejä punaväreiksi, mutta näinhän se ei mene. Myös hapeteväreissä punapigmentti on vain yksi sävy erilaisten värien seoksissa.
Mistä tämä punaisten värien kuvitelma on sitten saanut alkunsa? Luulen, että se liittyy hennavärin suosioon, sillä se on ehdottomasti tunnetuimpia kasvi raaka-aineita ja yksi maailman vanhimpia kasvipigmenttejä. Kasvivärjäys on tuhansia vuosia vanha värjäysmuoto ja erityisesti hennavärit hiuksissa, kankaissa, ihomaalauksissa ja seinämaalauksissa ovat olleet suuressa roolissa kasvivärien yleistyessä. Monet meistä muistavat myös, kuinka sukulaisemme ja tuttavamme ovat hennanneet hiuksiaan upean kupariseksi.
Tämän päivän kasvivärjäys on kaikkea muutakin kuin punaisia hennavärejä. Voit löytää markkinoilta esimerkiksi suuren määrän erilaisia valmisväri sekoituksia erittäin tummasta jopa viileään vaaleaan. On kuitenkin huomioitava, että kasvivärit eivät vaalenna hiuksia vaan tarttuvat aina sen hetkisen hiusten pohjavärin mukaan. Laitan tähän alle hieman esimerkkejä mitä kasveilla saa aikaan. Osassa hiuksissa on myös savivaalennusta tai perinteistä vaalennusta mukana.
Pehmeitä pastellisia sävyjä.
Kauniita vaaleita värejä.
Intensiivisiä tummia kasvivärejä.
Luonnollisia ruskeita sävyjä.
Erilaisia monisävyvärjäyksiä.
Jätin nyt tarkoituksella perinteisimmät punaiset ja kuparit värit tästä blogitekstistä pois, jotta pystyn näyttämään kasvien monipuolisuutta. Mikäli sinua kiinnostaa tutustua enemmän kasvivärien maailmaan, suosittelen hankkimaan oman Kasvivärjäyksen ABC e-oppaan täältä.
<3: Ecohair Hanna