Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Mitä kouluttaminen minulle merkitsee?

Tieto kuuluu kaikille ja tiedon kautta voimme kehittyä yhdessä. Koskaan ei ole liian myöhäistä kehittää itseään ja jos unelmoit suuremmin, niin tee se! Itse pohdin vuosia sitten, miten tärkeää olisi saada lisää osaamista ekomaailmaan. Minulle kyllä sanottiin, ettei olisi hyvä jakaa niin paljon omaa tietoutta, mutta olin eri mieltä. Mitä enemmän saadaan ihmisiä innostumaan tähän genreen, sitä enemmän ekologiset arvot leviävät. Kun myös meidän kasvivärjääjien määrä kasvaa, niin sitä enemmän raaka-aineiden tarjonta paranee ja asiat kehittyvät. Tietouden leviäminen on siis mahdollisuus, ei uhka. Minä en ole ekokampaaja siksi, että osaan jotain mitä muut eivät osaa. Olen ekokampaaja, jotta voin tarjota osaamistani ympärillä oleville sekä kasvattaa vihreitä arvoja.

Hiljattain sain kokea urani isoimman koulutustapahtuman kotimaisen Ekopharma brändin kanssa ja wau, millainen päivä "Menesty kanssamme" olikaan. Ekopharma on oikea luonnonkosmetiikan edelläkävijä ja heidän tuotanto tapahtuu Suomessa. Suuri kiitos Ekopharmalle ja kouluttajakollegalleni Tiina Matildalle laadukkaasta yhteistyöstä sekä isosta panostuksesta tapahtuman suhteen. Kiitollinen olen myös kollegoilleni, jotka saapuivat paikan päälle. Yhdessä olemme tehneet historiaa, sillä olihan koulutus tähän mennessä isoin, mitä Ekopharmalla on järjestetty! Päivän suosio näytti meille sen, miten kaivattu tämä tapahtuma todella oli. Uskon, että tänään välittyi vahva viesti siitä, miten tärkeää yhdessä tekeminen ja inspiroituminen onkaan. On rikkautta, kun voimme jakaa tietotaitoa porukalla ja iloita toistemme menestyksestä.

Jos olet instagramissa, niin olethan jo ottanut seurantaan @ecohairhanna sivuni sekä yhteisöllisen @ecohairdressersoffinland sivustomme, jossa pääset näkemään ekologisia hiuksia ympäri Suomen.

Lue lisää
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Palashampoot, mitä eroa on saippuapohjaisella ja shampoopohjaisella palalla?

Eroavaisuus on itseasiassa melko selkeä ja siksi palashampoo kannattaa valita huolellisesti. Pohditaankin ihan ensimmäisenä PH:ta ja sen merkitystä. 

Terveen ihon PH on noin 5 eli lievästi hapan. Palashampoista löydät emäksisen ja neutraalimman vaihtoehdon. Kasviöljypohjainen pala on käytännössä saippuaa ja hyvin emäksinen, kun taas shampoopohjainen pala on neutraalimpi sekä pehmeämpi iholle/hiuksille.

Kun puhutaan hiustuotteista, niin tunnetusti emäksinen PH "avaa" ja hapan "sulkee".

Tämän vuoksi esimerkiksi emäksisen saippuapohjaisen shampoopalan jälkeen suositellaan hiusta sulkevan happaman etikan käyttöä, jotta hius saa kiiltoa ja pehmeyttä. Mitä kauemmaksi mennään neutraalista PH:sta, niin sitä pidempään ihollamme kestää palautua.

On hyvin yksilöllistä, että millainen PH jokaiselle sopii. Herkkäihoiselle emäksinen, saippuapohjainen pala voi aiheuttaa ihon sekä hiuspohjan kuivuutta ja hilseilyä. Tästä johtuen iho ei pysty muodostamaan tärkeitä rasvahappoja ja hiuspohja kuivuu sekä kutisee merkittävästi. Myös latvoille saattaa jäädä tahmainen tunne ja harjaan jää likaa. Tämä onkin selkeä merkki vaihtaa pala shampoopohjaiseen vaihtoehtoon.

Sen sijaan rasvoittuvalle iholle hieman emäksinen PH voikin olla pelastus, jotta rasva liukenee ihohuokosista. Tässä tapauksessa kasviöljypohjainen pala on oikea valinta ja jättää myös hiukset sopivan kuohkeaksi.

Mistä sitten tunnistaa palojen eroavaisuuden? Vastaus on incilista. Kasviöljypohjassa ensimmäisenä lukee usein joku näistä: "Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Sodium Castorate tai esimerkiksi Cocos Nuficera Oil" Shampoopohjaisessa palassa taas lukee esimerkiksi lähes ensimmäisenä "Sodium Cocoyl Isethionate".

Tutkaile siis incilistaa ja kysy ammattilaisen neuvoa, jotta löydät hiuksillesi parhaan mahdollisen palan. Itse suosin pitkien hiusteni kanssa shampoopohjaista palaa ja se toimii kuin unelma. Kasviöljypohjainen pala ei minulle sopinut ja hiukseni jäivät sen kanssa todella tahmeaksi. Tämä on myös melko yleinen kuluttajakokemus palashampoista ja olenkin saanut useamman asiakkaani innostumaan uudelleen palatuotteista, kun on vain valittu oikea tuote.

Suosittelen testaamaan! Oma suosikkimerkkini on kotimainen Catteco.

Lue lisää
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Ekokampaaja vastaa

Moikka! Olen ekokampaaja Hanna Jalkanen ja kysyin tovi sitten @ecohairhanna instagram tililläni, että haluaisitteko tietää syvemmin ekokampaajan työstä. Laitan alle jokaisen kysymyksen ja vastaan niihin omalla kokemuksellani. Samalla toivon, että saisin avattua tätä ihanaa ammattiani teille mahdollisimman hyvin. Tervetuloa mukaan ekokampaajan maailmaan!

Miten muut ammattikollegat suhtautuvat ekokampaajiin? Tämä on loistava kysymys ja mennään sen kautta heti syvään päätyyn, heh… Sanoisin, että 99% kollegoista suhtautuvat aivan ihanasti ja olen saanut paljon kannustusta. Moni on myös avoimen kiinnostunut ekokampaajien käyttämistä raaka-aineista sekä arvostaa meidän erikoisosaamista. Kuitenkin skeptisin joukko on yleensä se äänekkäin ja tänäkin päivänä kuulen valitettavasti ekogenrelle naureskelua sekä kyseenalaistusta. Edellisessä postauksessa käsittelinkin ennakkoluuloja kasvivärjäystä kohtaan ja aina lämpimästi suosittelen jokaista tutustumaan aiheeseen ennen kuin leimattaisiin tiettyjä työkaluja huonoiksi. Onneksi koulutusteni myötä yhä useampi kollega haluaa tulla opiskelemaan kasvivärjäystä ja tämän myötä ajatusmaailma saattaa muuttua varovaisesta todella positiiviseksi. Osa suorastaan hurahtaa kurssien myötä kasvivärimaailmaan. Onkin ihanaa olla osa muutosta!

Kuinka voi opiskella ekokampaajaksi? Jotta voi valmistua koulutetuksi ekokampaajaksi, on pohjalla oltava parturi-kampaajan tutkinto. Ekokampaajakoulutuksia järjestetään tällä hetkellä Suomessa ainakin Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Tuusulassa. Opiskelin itse ekokampaajaksi Helsingin Prakticumissa, jota suosittelen todella lämpimästi. Opettajani Mona Mether on toiminut esimerkillisenä ekohiusten pioneerina ja tulen aina olemaan erittäin kiitollinen hänen opeistaan. Arvostan Monassa myös sitä, miten lempeästi hän osaa ohjata jokaista omannäköiseen ekokampaajuuteen. Haluankin korostaa, että ollakseen ekokampaaja, ei tarvitse olla tietynlainen persoona. Olen itsekkin poiminut ekokampaajuudesta minulle sopivimmat työskentelytavat. Meitä on ekokampaajina monta erilaista persoonaa ja se jos joku on rikkaus. Mikäli taas pohdit, ettei ekokampaajuus ole ehkä vielä sinun juttusi, voit opiskella ihan pelkän kasvivärjäyksenkin koulutusteni kautta ja tutustua sitä kautta rauhassa ekokampaajuuden yhteen osa-alueeseen.

Miten asiakkaat löytävät ekokampaamoon? Työskentelen itse hybridikampaamossa eli meillä tehdään sekä kasvivärjäystä että hapetevärjäystä. Kampaamomme EKOMO hair on konseptiltaan ekologinen puhtaan ilman kampaamo. Tämä tarkoittaa sitä, että tuoksumaailma on joko hajusteeton tai puhtaista luonnon raaka-aineista koostuva. Ainakin meille asiakkaat ovat löytäneet todella hyvin ja samaa kuulen muiltakin ekokampaaja kollegoiltani. Puhtaiden ekokampaamoiden kysyntä tuntuu olevan myös huipussaan. Uskon, että ekokampaamoon hakeudutaan paljolti oman arvomaailman ja tarjonnan pohjalta. Tänä päivänä yhä useampi on kiinnostunut muuttamaan käyttämäänsä kosmetiikkaa luonnonmukaisemmaksi. Nykyään oma asiakaskuntani on jopa 90% ekopuolta ja vain pieni osa hakeutuu minulle perinteisiin synteettisen puolen värjäyksiin. Uskon, että tähän on vaikuttanut oma aktiivinen erikoistumiseni ekogenreen sekä asiakkaiden valtava kiinnostus kokeilla jotain luonnollisempaa. Se tekee kyllä iloiseksi.

Mitä teen värin vaikutusajalla? Ihana kysymys, johon vastaan rehellisesti! Yleensä värin vaikutusaika on minulle pieni tauko. Jos en ehdi pitämään virallista ruokataukoa, niin usein syön tai kahvittelen, kun väri vaikuttaa. Osa värin vaikutusajasta menee myös siivoamiseen sekä kahvitarjoiluun. Kahvin lisäksi meillä on Ekomossa valittavana maukas teemenu ja kausittain vaihtuvat juomatarjoilut. Ensimmäinen puolikas meneekin usein siihen, kun vien asiakkaalle tarjoilut ja siivoan värikuppini sekä pienet sotkut. Joskus jään myös jutustelemaan asiakkaan kanssa tai vastaan soittopyyntöihin sekä viesteihin. Sitten tietenkin someaika! Valehtelisin jos väittäisin, etten roiku somessa mikäli luppoaikaa jää. Tarkistan myös henkilökohtaisia viestejä, sillä oma puhelin pysyy toki sivussa silloin, kun olen läsnä asiakasta varten. Ellen ota hiuskuvia, joista sytyn aina täysillä!

Mistä saat vertaistukea ammattilaisena? Ehdottomasti rakkailta ja niin tärkeiltä kollegoiltani. En tiedä mitä tekisin ilman heitä, sillä kollegoiden tuki on korvaamatonta. Jaamme todella paljon ajatuksia kaikkeen alaamme liittyvään toimintaan ja itse olen aina verkostoitumisen kannalla. Perustimme esimerkiksi hiljattain Ecohairdressers of Finland yhteisön instagramiin. Tämän on tarkoitus yhdistää kaikki ekohiusten tekijät ympäri Suomen. Sen lisäksi yrittäjäystävät ovat kullanarvoisia ja on tärkeää päästä jakamaan yrittäjyyteen liittyviä asioita eri alojen ihmisten kanssa. Tällä hetkellä opiskelen myös yrittäjän ammattitutkintoa ja joka kuukausi kokoonnumme verkossa porukalla. On ollut todella mukavaa päästä kehittämään omaa liiketoimintaa muiden pienyrittäjien kannustuksella ja koenkin, että ilman tätä kaikkea tukea, voisin liian helposti sokaistua omalle toiminnalleni.

Miten ekokampaajuus eroaa “normikampaajan” työstä? Sanoisin, että tämä on paljolti itsestä kiinni, mutta toki olennaisin eroavaisuus on raaka-aineet. Kun raaka-aineet tulevat luonnosta, niin työkalupakki on erilainen ja läsnä on kunnioitus sitä kohtaan, mitä luonto meille antaa. Eräs kollegani muuten sanoi hienosti kasvivärjäyksestä, että se tekeytyy jokaisen hiuksessa omannäköiseksi ja se on aivan totta! Vaikka kasvivärit antavatkin monipuolisia sävyjä, niin emme pysty manipuloimaan niillä yhtä selkeästi haluttua lopputulosta kuin hapeteväripuolella. Siksi en esimerkiksi näytä värikarttaa, kun asiakas tulee kasvivärjäykseen vaan puhumme toiveista ja siitä, mitä on mahdollista toteuttaa. Ekokampaajuudessa voi myös valita sellaisia palveluita tarjottavaksi, mitä ei opetettu normaali parturi-kampaaja tutkinnon yhteydessä. Pidän myös suuresti siitä, että joihinkin töihin varataan enemmän aikaa ja pahin kiireen tuntu on poissa. Rakastan sitä, että saan työskennellä huolellisesti ja ajan kanssa luonnollisilla ainesosilla.

Kiitos, että olitte kiinnostuneita ekokampaajuudesta. Itselläni meni tovi aikaa, jotta löysin sen minulle sopivimman tavan työskennellä yrittäjänä. Sydämeni sykkii isosti juuri ekopuolen suuntaan ja yksi suurimmista intohimoistani onkin kasvivärimaailman kehittäminen sekä täysin uusien sävymaailmoiden luominen. Tavoitteeni on, että tulevaisuudessa kasvit ovat täysin rinnastettavissa trendikkyydellään perinteisiin värjäysmuotoihin. Kannustankin siis jokaista kuuntelemaan omia unelmiaan ja menemään tavoitteitaan kohti. Mottoni on, ettet kadu tehtyjä asioita vaan juurikin niitä tekemättä jättämiä.

Rakkaudella: Hanna

Lue lisää
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Ihan hanurista nämä ekovärit?

“Ihan hanurista nämä ekovärit!” Bongasin tämän kommentin tovi sitten oman alani keskusteluista ja minua alkoi naurattaa keskustelun kulku. Uskon kyllä, ettei kommentin kirjoittaja tarkoittanut mitään pahaa ja eihän kasvivärjäyksen tarvitse olla kaikkien juttu. Kuulen kuitenkin säännöllisesti hauskoja letkautuksia kasviväreistä ja tähän mennessä oma suosikkini on ollut, ettei kasviväriä kannata laittaa hiuksiin, koska se saattaa sisältää jopa linnun kakkaa. Heh! Tällä logiikalla edes mustikkaa ei kannattaisi poimia metsästä.

Ajattelinkin siis kirjoittaa vastaväitteen tähän aiheeseen, joka kuuluu näin: “Ekovärit eivät ole hanurista ja niillä saadaan loihdittua todella upeita hiuksia.” Ensimmäisenä haluankin kertoa hieman kasvivärien ja hapetevärien eroavaisuudesta, sillä jokaisen eri mekanismilla toimivan värin käyttäminen muuttuu helpoksi, kun vain tietää perinpohjin miten ne toimivat.

Sekä kasvivärjäyksellä että hapetevärjäyksellä on täysin erilaiset kiinnitysmekanismit hiustemme rakenteeseen. Hapetevärjäyksen PH on korkeampi kuin kasvivärjäyksen, joka tarkoittaa sitä, että emäksisemmän PH:n myötä vapautuu enemmän happea ja näin ollen hiuksille aiheutuu happivaurioita. Hapetevärin pigmentti pääsee pureutumaan syvemmälle hiukseen, suoraan kuitukerrokseen saakka, kun taas kasvivärin pigmentti kiinnittyy hiusten pintakerrokseen suoravärin tavoin. Tästä syystä kasvivärjäys ei vaurioita hiusten rakennetta ja on huomattavasti hellävaraisempi värjäysmuoto. Kasvivärien pigmenttiin ja pysyvyyteen vaikuttavat useammat seikat. Kasvivärit tarttuvat tiukasti hiuksen pintaan ja esimerkiksi pienimolekyylinen punapohjainen henna on hyvin pysyvä värjäysmuoto. Molekyylikokonsa ansiosta hennasävy voi olla niinkin kestävä, että kun se alkaa kerrostumaan hiusten pintakerrokseen, ei sävy haalistu juuri lainkaan. Kasvivärimaailmassa punapigmentit käyttäytyvät siis aivan päinvastoin verrattuna kupareihin hapeteväreihin. On siis muistettava, että henna- ja indigopohjat ovat hyvin tarttuvia ja koska ne kiinnitetään veden avulla ilman hapetetta, ei niitä voida myöskään täysin poistaa hapettuvilla raaka-aineilla. Tästä syystä kasvivärin vaalentaminen voi olla haastavaa, sillä niiden pigmentti on hyvin pysyvä. Hennan vaalentaminen on hieman helpompaa kuin indigon, sillä tummuutta antava indigoväri alkaa vaalentaessa muuttumaan vihertäväksi. Henna muuttuu vaalentaessa enemmän oranssiksi ja nostattaa hiukseen paljon lämpöä. Lämpö kuitenkin neutralisoituu hyvin kylmillä taittosävyillä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vuosienkin takainen kasviväri voi tulla vastaan pitkien hiusten latvoissa. Niin kauan, kun esimerkiksi indigoa on hiuksissa, se voi tulla vaalentaessa esiin. Jo yksikin kasvivärjäys kerta riittää indigon jämähtämiseen. Siksi on suositeltavaa lähestyä vanhaakin kasviväriä varovaisesti.

Olen itse vaalentanut useita kasvivärejä ja yksi parhaimpia vaalennusmuotoja on savivaalennus erityisesti indigopohjiin. Savivaalennuksen PH on neutraalimpi, joten liika emäksisyys ei nosta näkyviin niin selkeää vihreyttä. Syy miksi moni kampaaja varmasti kauhistuukin kasviväreistä, on tilanne jolloin niitä pitäisi vaalentaa. Siksi olenkin kirjoittanut oman e-oppaan myös ammattilaisille, jonka kautta kerron “step by step” ohjeita siihen, miten lähestyä kasvivärjättyä hiusta.

Tässä aiemmin mainitussa keskustelussa harmiteltiin myös sitä, että kuluttajat ovat saattaneet käydä esimerkiksi ekokampaajalla kokeilemassa kasviväriä, mutta kampaaja ei ole maininnut indigon pysyvyydestä. Tietämättä kaikkia mahdollisia tilanteita, se on toki mahdollista, mutta joissain tapauksissa kerrottu informaatio on voinut myös unohtua. Itse kerron jokaiselle uudelle kasviväri asiakkaalleni tarkat faktat mitä kasvivärjäys on ja miten se tulee toimimaan hiuksissa. Vaikka olen kuinka varoittanut indigon pysyvyydestä, olen jo törmännyt useampaan tilanteeseen, jossa asiakas on myöhemmin halunnut vaalentaa hiuksiaan. Kun painotan kuinka kävimme asiaa aiemmin läpi, on tieto jo päässyt unohtumaan. Näiden tilanteiden myötä saattaa siis rikkinäinen puhelin siirtyä eteenpäin uuden kampaajan penkkiin, jossa todetaan, ettei kasvivärjäyksestä oltu kerrottu tarpeeksi. Tästä syystä olenkin ottanut käyttöön pari konkreettista esimerkkiä. Esittelen tummaa kasviväriä haluaville asiakkaille nämä väritupsut, jossa indigoa on vaalennettu. Kun asiakas näkee konkreettisesti mitä hiukselle tapahtuu, jää informaatio paremmin mieleen. Alla olevassa kuvassa näet vasemmalla perinteisellä vaalennuksella vaalennetun indigotupsun ja oikealla on käytetty savivaalennusta.

Sitten kun unohdetaan se vaalennus, niin voidaan käydä läpi kasvivärjäyksen hyviä puolia, joita on muuten paljon! Kasvivärjäys on hiusta hellivä, kiiltoa antava ja ekologinen värjäysmuoto puhtailla luonnon raaka-aineilla. Kasveilla voidaan saavuttaa todella monipuolisia ja trendikkäitä värjäystyylejä erilaisiin toiveisiin. Tietyt kasvivärit ovat jopa niin kestäviä, ettei latvaa tarvitse värjätä usein, sillä väri ei haalistu. Erityisesti puna- ja kuparihiuksiset saavat kasveilla mielettömän kestäviä ja kiiltäviä värjäystuloksia. Kasvien ihastuttava puoli on myös se, että ne tarttuvat vivahteikkaasti, joten eläväisyys on taattu.

Onkin siis hirmu tärkeää ymmärtää, että erilaiset värjäysmuodot sopivat erilaisille asiakkaille. Osalle kasvivärjäys on täydellinen ratkaisu, eivätkä he halua palata enää hapeteväreihin. Osa taas on niin vaihtelunhaluisia, etten edes suosittele heille kasvivärjäystä. Ei ole syytä vastakkainasetella erilaisia värjäysmuotoja, kannattaa vain perehtyä niihin tarkasti, jotta tiedämme mistä puhumme. Jos joku osa-alue on meille esimerkiksi vierasta ja vaikeaa, voi syntyä herkemmin väärinkäsityksiä.

Jos sinulla herää kysymyksiä kasvivärjäyksestä, niin laita ihmeessä viestiä. Voit myös tilata e-oppaani tai ammattilaisena osallistua kurssilleni, missä tutustutan sinut kasvivärjäyksen rikkaaseen maailmaan. Koulutuksen myötä sinulle avautuu aivan uudenlainen kokemus kasvivärjäyksestä.


Rakkaudella: Ecohair Hanna











Lue lisää
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

DIY kotihoito

Kaksi erilaista kotihoito-ohjetta latvojen hemmotteluun, sekä kylmille, että lämpimille sävyille. Molempia hoitoja voi kokeilla vaaleisiin, tummiin sekä punaisiin pohjiin. Voit itse päättää, haluatko korostaa enemmän kylmiä vai lämpimiä sävyjä.

Kylmänsävyinen hoitonaamio sisältää Ekopharman Tyrni naamiota sekä mustikkajauhetta. Laita naamiota kuppiin pituudesta riippuen 1-3 ruokalusikallista. Sekoita joukkoon mustikka hopeahoitojauhetta haluamasi pigmenttimäärän mukaan. (Vaaleissa kannattaa olla varovaisempi jos et halua liian sinertävää). Kevyeen pigmenttiin riittää 1tl, kun voimakkaaseen pigmenttiin voit laittaa jopa 3rkl. Levitä naamio pestyihin pyyhekuiviin hiuksiin ja anna vaikuttaa 5-15min. Voimakkaassa pigmenttitoiveessa kokeile kuiviin hiuksiin 45min vaikutusajalla. Tämän jälkeen pese hiukset. Sävy lähtee hiljalleen pesuissa pois.

Lämpimänsävyinen naamiopohja sisältää cassiaa, pienen ripauksen hennaa ja öljyä. Pese hiukset huolellisesti ilman hoitoainetta. Harjaa hyvin ja jätä pyyhekuivaksi. Sekoita cassiajauhe noin 60 asteisen veden kanssa isossa kupissa. (Voit myös ottaa hanasta kuuminta vettä mitä tulee). Laita sekaan 1 ruokalusikallinen hennaa ja pari tippaa suosikkiöljyäsi. Levitä cassianaamio tyvelle sekä latvalle. Peitä lopuksi biopussilla sekä pyyheturbaanilla. Anna naamion vaikuttaa 30-60min, huuhtele ja käytä hoitoainetta tarvittaessa.

Lue lisää
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Kasvivärjäys on kuin vesivärimaalausta. 

It all begins with an idea.

Ajattele itsellesi valkoinen paperi, johon maalaat erilaisia sävyjä. Tämän jälkeen voit kuvitella paperin sävyksi omat hiuksesi ja toivotun kasviväripigmentin. Jos sinulla on pohjalla ruskeaa ja maalaat sen päälle oranssia, millaisen sävyn saavutat? Oikea vastaus on lämmin kastanjanruskea. Jos taas laitat valkoiselle pohjalle oranssia, saat huomattavasti kirkkaamman sävyn.

Kasvivärjäys on hiuksiin pysyvästi tarttuva suoraväripigmentti, kun taas yrtit kiinnittyvät pehmeämmin. Tästä syystä pohjaa sekä siihen valittuja sävyjä on harkittava tarkasti, jotta onnistutaan lopputuloksessa. Kasvivärjäyksellä ei pystytä selkeästi manipuloimaan hiuksen omaa tummuusastetta. Ruskeaa pohjaa ei pysty muokkaamaan kirkkaan oranssiksi tai vaaleaksi ilman hapetetta tai vetyperoksidia. On siis turha tarkastella ainoastaan väripurkin kannessa olevaa sävyä. 

Yksi yleisimpiä virheitä kasvivärjäyksessä on pigmentin liika kerrostaminen. Vanhan sävyn päälle "maalataan" liikaa uutta sävyä ja kokonaisväri tummentuu. Mikäli latvassa on jo valmiiksi kaunis pigmentti, sitä ei tarvitse uudelleen värjätä. Kasvivärjäys ei haalistu samalla tavalla kuin hapeteväri.

Taannoin eräs koulutuksessa ollut ekokampaaja totesi ihanasti, että kasviväri muokkaantuu aina kantajansa näköiseksi. Tämä oli todella hyvin sanottu, sillä kasviväri kunnioittaa meidän omia pigmenttejä. Kyseessä on luonnosta tuleva raaka-aine, joten on myös tärkeää arvostaa sitä, mitä luonnosta saamme.

Mikäli kaipaat apua sinulle sopivan kasvivärireseptin löytämiseen, laita minulle viestiä tai tutustu Kasvivärjäyksen ABC e-oppaaseen.


Lue lisää
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Savipesu hiuksille

It all begins with an idea.

Oletko kokeillut ikinä savipesua? Savi on erittäin mineraalirikas ja turvallinen iholle sen antiseptisyyden ansiosta. Se onkin loistava apu esimerkiksi hilseilyyn tai rasvoittuvalle hiuspohjalle. Perusainekset savessa ovat pii, alumiini, rauta, titaani, kalsium, kalium, natrium ja magnesium. 

Saven hoitavia vaikutuksia on paljon ja mainitsenkin niistä nyt muutaman: 

-Tulehdusta estävä ja desinfioiva

-Ravitseva ja mineraalirikas

-Puhdistava ja ihoa uudistava

-Rauhoittava ja parantava 

Yleisimpiä savilaatuja ihonhoidossa ovat vihreä savi (PH 7) ja valkosavi (PH5). Muistisääntönä vihreä savi soveltuu parhaiten rasvoittuvalle iholle ja vahvoille hiuksille, kun taas hienojakoinen valkosavi rauhoittaa ja toimii hyvänä yleissavena varsinkin herkkäihoiselle. Jos iho on ärtynyt tai hiukset hyvin hentoiset, valitse mielummin valkosavi. 

Tässä savipesun ohje: 

1. Hiusten paksuudesta riippuen, laita kuppiin 2-5 ruokalusikallista puhdasta savea. 

2. Laita sekaan pari ruokalusikallista nestemäistä shampoota ja vähintään saman verran lämmintä vettä. Seos saa olla hieman juokseva.

3. Tee savipesu kosteisiin hiuksiin 2 kertaa hiuspohjaa tehokkaasti hieroen. Anna vaikuttaa 1-2minuuttia. 

Savipesu sopii käytettäväksi esimerkiksi 1-2 kertaa kuukaudessa tai kausiluonteisesti, riippuen hiuspohjan ongelmista. Talven tullen tämä onkin loistava apu ihon hyvinvointiin ja savea voit käyttää myös kasvonaamiona sekoittamalla sen pelkkään veteen.

Lue lisää
Hanna Jalkanen Hanna Jalkanen

Kuinka saada eloisan näköiset hiukset?

Kerron nyt muutaman vinkin hiusten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin:

1. Valitse hiustesi värjäämiseen mahdollisimman hellävarainen värjäysmuoto. Vältä hapettavia käsittelyitä ja voimakkaita vaalennuksia.

2. Rakennevaurioituneet hiukset tarvitsevat korjaavia raaka-aineita. Hiuksemme koostumus on pääosin keratiiniproteiinia, joten jos sitä on vaalennettu, hapetevärjätty tai lämpökäsitelty runsaasti, pelkkä kosteuttava tuote ei riitä. Tarvitset siis hiusta paikkaavaa proteiinia. Voit kuitenkin tehdä kosteuttavia tehohoitoja tai öljyhoitoja korjaavien hoitojen ohella. Muista, että vanhakin rakennekäsittely näkyy latvassa.

3. Kuumuus tekee hallaa hiuksillesi, joten vältä jatkuvaa muotoiluraudan ja föönin käyttöä. Kiharoita voi opetella tekemään myös ilman lämpöä. Katso Reels-sivultani parhaat vinkit.

4. Suosi hiusten harjauksessa luonnonharjaa, kiinnityksessä pehmeitä hiusdonitseja sekä vältä herkästi takkuja aiheuttavia "sotkunutturoita". 

5. Karheille, kiharille tai haperohiuksille kannattaa tyynyliinan ja hiusdonitsin materiaaliksi valita aito silkki.

6. Muista myös hiuspohjan hoito. Tukkeutunut hiuspohja voi pahimmillaan vahingoittaa hiustemme luonnollista kasvua. Savi on tehokas hiuspohjan puhdistaja.

7. Mikäli latvat ovat todella hapertuneet, vain sakset auttavat. Käy kampaajalla säännöllisesti, äläkä yritä turhaan säästellä viimeisiä haivenia.

8. "Olet mitä syöt" pitää paikkansa myös hiuksissa. Muistathan sisäisen ravinnon ja vitamiinien merkityksen. Tiesitkö, että hyviä vitamiineja hiuksille on sinkki ja D vitamiini?

Lopuksi haluan myös muistuttaa, että jokaisen meidän hiusgeenit ovat erilaiset ja uniikit. Haluan opettaa hiushyväksyntää, joten muistetaanhan nauttia siitä mitä meillä jo on. Nosta siis pää pystyyn ja kuvittele upea kruunu hiustesi päälle.


Lue lisää