Ekokampaaja vastaa

Moikka! Olen ekokampaaja Hanna Jalkanen ja kysyin tovi sitten @ecohairhanna instagram tililläni, että haluaisitteko tietää syvemmin ekokampaajan työstä. Laitan alle jokaisen kysymyksen ja vastaan niihin omalla kokemuksellani. Samalla toivon, että saisin avattua tätä ihanaa ammattiani teille mahdollisimman hyvin. Tervetuloa mukaan ekokampaajan maailmaan!

Miten muut ammattikollegat suhtautuvat ekokampaajiin? Tämä on loistava kysymys ja mennään sen kautta heti syvään päätyyn, heh… Sanoisin, että 99% kollegoista suhtautuvat aivan ihanasti ja olen saanut paljon kannustusta. Moni on myös avoimen kiinnostunut ekokampaajien käyttämistä raaka-aineista sekä arvostaa meidän erikoisosaamista. Kuitenkin skeptisin joukko on yleensä se äänekkäin ja tänäkin päivänä kuulen valitettavasti ekogenrelle naureskelua sekä kyseenalaistusta. Edellisessä postauksessa käsittelinkin ennakkoluuloja kasvivärjäystä kohtaan ja aina lämpimästi suosittelen jokaista tutustumaan aiheeseen ennen kuin leimattaisiin tiettyjä työkaluja huonoiksi. Onneksi koulutusteni myötä yhä useampi kollega haluaa tulla opiskelemaan kasvivärjäystä ja tämän myötä ajatusmaailma saattaa muuttua varovaisesta todella positiiviseksi. Osa suorastaan hurahtaa kurssien myötä kasvivärimaailmaan. Onkin ihanaa olla osa muutosta!

Kuinka voi opiskella ekokampaajaksi? Jotta voi valmistua koulutetuksi ekokampaajaksi, on pohjalla oltava parturi-kampaajan tutkinto. Ekokampaajakoulutuksia järjestetään tällä hetkellä Suomessa ainakin Helsingissä, Tampereella, Kuopiossa ja Tuusulassa. Opiskelin itse ekokampaajaksi Helsingin Prakticumissa, jota suosittelen todella lämpimästi. Opettajani Mona Mether on toiminut esimerkillisenä ekohiusten pioneerina ja tulen aina olemaan erittäin kiitollinen hänen opeistaan. Arvostan Monassa myös sitä, miten lempeästi hän osaa ohjata jokaista omannäköiseen ekokampaajuuteen. Haluankin korostaa, että ollakseen ekokampaaja, ei tarvitse olla tietynlainen persoona. Olen itsekkin poiminut ekokampaajuudesta minulle sopivimmat työskentelytavat. Meitä on ekokampaajina monta erilaista persoonaa ja se jos joku on rikkaus. Mikäli taas pohdit, ettei ekokampaajuus ole ehkä vielä sinun juttusi, voit opiskella ihan pelkän kasvivärjäyksenkin koulutusteni kautta ja tutustua sitä kautta rauhassa ekokampaajuuden yhteen osa-alueeseen.

Miten asiakkaat löytävät ekokampaamoon? Työskentelen itse hybridikampaamossa eli meillä tehdään sekä kasvivärjäystä että hapetevärjäystä. Kampaamomme EKOMO hair on konseptiltaan ekologinen puhtaan ilman kampaamo. Tämä tarkoittaa sitä, että tuoksumaailma on joko hajusteeton tai puhtaista luonnon raaka-aineista koostuva. Ainakin meille asiakkaat ovat löytäneet todella hyvin ja samaa kuulen muiltakin ekokampaaja kollegoiltani. Puhtaiden ekokampaamoiden kysyntä tuntuu olevan myös huipussaan. Uskon, että ekokampaamoon hakeudutaan paljolti oman arvomaailman ja tarjonnan pohjalta. Tänä päivänä yhä useampi on kiinnostunut muuttamaan käyttämäänsä kosmetiikkaa luonnonmukaisemmaksi. Nykyään oma asiakaskuntani on jopa 90% ekopuolta ja vain pieni osa hakeutuu minulle perinteisiin synteettisen puolen värjäyksiin. Uskon, että tähän on vaikuttanut oma aktiivinen erikoistumiseni ekogenreen sekä asiakkaiden valtava kiinnostus kokeilla jotain luonnollisempaa. Se tekee kyllä iloiseksi.

Mitä teen värin vaikutusajalla? Ihana kysymys, johon vastaan rehellisesti! Yleensä värin vaikutusaika on minulle pieni tauko. Jos en ehdi pitämään virallista ruokataukoa, niin usein syön tai kahvittelen, kun väri vaikuttaa. Osa värin vaikutusajasta menee myös siivoamiseen sekä kahvitarjoiluun. Kahvin lisäksi meillä on Ekomossa valittavana maukas teemenu ja kausittain vaihtuvat juomatarjoilut. Ensimmäinen puolikas meneekin usein siihen, kun vien asiakkaalle tarjoilut ja siivoan värikuppini sekä pienet sotkut. Joskus jään myös jutustelemaan asiakkaan kanssa tai vastaan soittopyyntöihin sekä viesteihin. Sitten tietenkin someaika! Valehtelisin jos väittäisin, etten roiku somessa mikäli luppoaikaa jää. Tarkistan myös henkilökohtaisia viestejä, sillä oma puhelin pysyy toki sivussa silloin, kun olen läsnä asiakasta varten. Ellen ota hiuskuvia, joista sytyn aina täysillä!

Mistä saat vertaistukea ammattilaisena? Ehdottomasti rakkailta ja niin tärkeiltä kollegoiltani. En tiedä mitä tekisin ilman heitä, sillä kollegoiden tuki on korvaamatonta. Jaamme todella paljon ajatuksia kaikkeen alaamme liittyvään toimintaan ja itse olen aina verkostoitumisen kannalla. Perustimme esimerkiksi hiljattain Ecohairdressers of Finland yhteisön instagramiin. Tämän on tarkoitus yhdistää kaikki ekohiusten tekijät ympäri Suomen. Sen lisäksi yrittäjäystävät ovat kullanarvoisia ja on tärkeää päästä jakamaan yrittäjyyteen liittyviä asioita eri alojen ihmisten kanssa. Tällä hetkellä opiskelen myös yrittäjän ammattitutkintoa ja joka kuukausi kokoonnumme verkossa porukalla. On ollut todella mukavaa päästä kehittämään omaa liiketoimintaa muiden pienyrittäjien kannustuksella ja koenkin, että ilman tätä kaikkea tukea, voisin liian helposti sokaistua omalle toiminnalleni.

Miten ekokampaajuus eroaa “normikampaajan” työstä? Sanoisin, että tämä on paljolti itsestä kiinni, mutta toki olennaisin eroavaisuus on raaka-aineet. Kun raaka-aineet tulevat luonnosta, niin työkalupakki on erilainen ja läsnä on kunnioitus sitä kohtaan, mitä luonto meille antaa. Eräs kollegani muuten sanoi hienosti kasvivärjäyksestä, että se tekeytyy jokaisen hiuksessa omannäköiseksi ja se on aivan totta! Vaikka kasvivärit antavatkin monipuolisia sävyjä, niin emme pysty manipuloimaan niillä yhtä selkeästi haluttua lopputulosta kuin hapeteväripuolella. Siksi en esimerkiksi näytä värikarttaa, kun asiakas tulee kasvivärjäykseen vaan puhumme toiveista ja siitä, mitä on mahdollista toteuttaa. Ekokampaajuudessa voi myös valita sellaisia palveluita tarjottavaksi, mitä ei opetettu normaali parturi-kampaaja tutkinnon yhteydessä. Pidän myös suuresti siitä, että joihinkin töihin varataan enemmän aikaa ja pahin kiireen tuntu on poissa. Rakastan sitä, että saan työskennellä huolellisesti ja ajan kanssa luonnollisilla ainesosilla.

Kiitos, että olitte kiinnostuneita ekokampaajuudesta. Itselläni meni tovi aikaa, jotta löysin sen minulle sopivimman tavan työskennellä yrittäjänä. Sydämeni sykkii isosti juuri ekopuolen suuntaan ja yksi suurimmista intohimoistani onkin kasvivärimaailman kehittäminen sekä täysin uusien sävymaailmoiden luominen. Tavoitteeni on, että tulevaisuudessa kasvit ovat täysin rinnastettavissa trendikkyydellään perinteisiin värjäysmuotoihin. Kannustankin siis jokaista kuuntelemaan omia unelmiaan ja menemään tavoitteitaan kohti. Mottoni on, ettet kadu tehtyjä asioita vaan juurikin niitä tekemättä jättämiä.

Rakkaudella: Hanna

Edellinen
Edellinen

Palashampoot, mitä eroa on saippuapohjaisella ja shampoopohjaisella palalla?

Seuraava
Seuraava

Ihan hanurista nämä ekovärit?